TORNAR

L'Ajuntament igualadí anuncia superàvit i tanca el 2016 amb "tots els semàfors en verd"

El deute municipal segueix caient i se situa en uns 40 milions d’euros

economia
Dijous, 16 març 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El darrer exercici, el 2016, ha estat de bones notícies per l'Ajuntament igualadí en el pla financer: va situar-se per primer cop per sota del llindar del 75% d'endeutament. El govern assenyala aspectes que encara suposen problemes, com la morositat: "des del 2010, hi ha acumulats uns 5 milions d'euros que se'ns deuen".

L'exercici 2016 és el primer que Igualada acaba amb tots els indicadors econòmics en positiudes que va entrar en vigor la nova Llei d'Estabilitat Pressupostària l'any 2012. L'alcalde, Marc Castells, explicava la tasca iniciada pel govern municipal ara fa cinc anys "quan semblava impossible revertir en aquest temps la situació". "Volíem reduir dèficit sense deixar de garantir els serveis públics i impulsar projectes estratègics per la ciutat". L'exercici anterior, segons la regidora d'Hisenda, Montse Duch, va tancar-se amb un endeutament inferior al 75% i un superàvit de 3,4 milions d'euros.

La regidora Duch i l'alcalde Marc Castells, aquest dimecresL'alcalde parla de la situació actual com "la millor en els 20 darrers anys". Sobre el 2016, es va rebaixar en 4,3 milions d'euros el deute viu consolidat –que inclou l'Ajuntament, el Consorci Sociosanitari d'Igualada i les empreses municipals–, de manera que es va passar dels 44,4 milions al 40,1 milions. Això suposa que la corporació municipal tanqui amb un endeutament del 74,8% sobre els seus ingressos liquidats i, havent rebaixat la xifra del 75%, es deslliuri de la tutela financera estatal a què estan sotmesos aquells ajuntaments més endeutats.

Respecte a aquestes dades, Duch afegeix que si no hi ha alteracions greus "s'acabarà l'any 2017 amb un endeutament encara menor, del 71,4%". El govern ressalta que "aquests criteris -d'austeritat- segueixen vigents i són una prioritat per aquest govern" tot i que "hem garantit el suport als ciutadans que més ho necessiten i hem impulsat projectes emblemàtics que fessin avançar la ciutat". Situa "com a exemple l'actual pressupost 2017" que contempla "5,7 milions en inversions per a la millora dels equipaments, l'entorn i l'espai públic i 4,4 milions per les regidories de l'àmbit social".

A més del superàvit, que és "gairebé un 42% superior a la de l'any precedent." en paraules de Duch, la ràtio d'estalvi net, és a dir, allò que queda un cop pagades totes les despeses i préstecs corresponents a un mateix any, va ser positiva en 4,1 milions d'euros, un 8,7% dels recursos corrents, confirmant un cop més la tendència també positiva dels exercicis anteriors. I la mateixa dinàmica es referma, finalment, pel que fa al romanent de tresoreria: si el 2010 aquest havia estat de 1'7 milions d'euros negatius, després de diferents exercicis sumant bons resultats, el 2016 es va tancar amb 2,4 milions d'euros positius. Montse Duch, però, apunta que des del seu departament se segueix amb molta atenció "l'evolució creixent de la morositat, un aspecte que cal contemplar perquè cada final d'any suposa que uns ingressos que s'havia previst incorporar, finalment no arribin a la tresoreria de l'Ajuntament i acabin
restant del romanent".


2 Comentaris

M

Marc

Igualada

16 de març 2017.12:53h

Respondre

Quan parlen d’austeritat a que es refereixen???

A la manca de serveis a la que ens veiem abocats els veïns de barris com Les Comes, que per un pis de protecció oficial paguem un IBI i un... Llegir més impost d’escombraries ”upper Diagonal” i en canvi entre la deixadesa de l’Ajuntament i la manca de civisme d’algunes persones, tenim un barri que fa pena, ple d’arbres arrencats, voreres aixecades, papereres plenes fins d’alt que no es buiden mai, carrers plens d’excrements, jardins públics semi abandonats, un servei de recollida d’escombraries i de reciclatge nefast amb contenidors trencats que no s’alça la tapa ni a ”tiros” i que estan plens durant dies sense que passin a recollir-los...

Si paguem impostos de primera (IBI, escombraries, etc...) volem serveis de primera!!!

Jo no vull un ajuntament que estiri més el braç que la màniga... però tampoc un que a base de donar un mal servei al ciutadà tingui un superàvit de més de 3 milions d’euros.

J

Joan Giner ITV

Igualada

16 de març 2017.08:23h

Respondre

Aquest govern tendeix a donar com a èxits el que és fer bé la feina. Us imagineu que cada vegada que un dels redactors de l’AnoiaDiari fes un article, convoques una roda de premsa per dir que ha... Llegir més fet bé el que se suposa que es la seva feina? Seguim... Quan sols es volen fer quadrar els números i fer “projectes estratègics” -eufemisme de “megalòmans”- es perd la visió real de les necessitats de la ciutat.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.