//Plugins sense CDN ?>
Amb aquesta mesura es pretén facilitar a aquestes famílies que puguin cultivar i produir-se elles mateixes part dels seus aliments. Al mateix temps, els concessionaris dels horts socials reben una formació inicial en horticultura que els pot ser de gran utilitat per trobar feina o per emprendre iniciatives empresarials relacionades amb el sector primari.
L’actuació s’està duent a terme a la zona de l’Hort del Soler, en uns terrenys d’aproximadament 2.500 metres quadrats que els propietaris han cedit gratuïtament a l’Ajuntament. De moment s’hi han habilitat una desena d’horts, que ja han estat concedits a les primeres famílies, i es disposa d’una gran àrea de cultiu compartida.
Els horts individuals tenen dimensions variables –entre 50 i 100 metres quadrats- en funció del número de membres de les famílies sol·licitants i de les seves necessitats específiques.
Una de les grans peculiaritats d’aquests horts socials és que són ecològics. Els concessionaris reben una formació teòrica i pràctica que els ensenya a portar les plantacions amb sistemes no contaminants i sensibles amb l’entorn. En concret utilitzen el mètode de parades en crestall, una horticultura ecològica, senzilla, i respectuosa al màxim amb el medi ambient, que pot aplicar-se en poc espai i amb gran estalvi d’aigua i que, a més, destaca per la seva facilitat i la seva alta productivitat.
La formació va a càrrec de Joan Marca, un especialista de la Xarxa de Consumidors i Usuàries que l’Ajuntament ha contractat per al projecte. Amb aquest sistema ja s’hi ha començat a cultivar diverses hortalisses i verdures de temporada, com ara tomàquets, carbassons, enciams, bledes, pebrots, albergínies o cogombres, entre altres.
A més de generar els seus propis aliments i d’adquirir nous coneixements, la cessió d’aquests horts també ajuda les persones concessionàries a reforçar la seva autoestima i a sentir-se útils, al mateix temps que reforça la idea de comunitat, fomentant les relacions personals, la convivència i la solidaritat. En utilitzar sistemes ecològics, la iniciativa també posa en valor la protecció del medi ambient i fomenta la producció d’aliments de proximitat de qualitat i saludables.
La finalitat principal dels horts és produir aliments per a l’autoconsum de les famílies beneficiàries, tot i que l’Ajuntament estudia també fórmules perquè els excedents de producció es puguin posar al mercat mitjançant la venda directa o altres mecanismes de comercialització.
Obert a altres col·lectius
Tot i que aquests horts socials ecològics s’adrecen preferentment a persones en situació d’atur, també en podran ser beneficiaris –en funció de la disponibilitat- altres col·lectius que es troben en situació d’inactivitat laboral, com ara persones jubilades, que d’aquesta manera podran fer una activitat en contacte amb la natura que comporta importants beneficis per a la seva salut físic i mental.
Les persones interessades en accedir a aquests horts socials poden sol·licitar-ho a l’Ajuntament.