//Plugins sense CDN ?>
Castellolí, Pujalt, Calonge de Segarra i Copons són quatre dels 17 municipis de la comarca amb menys de 1.000 habitants i tots ells presenten una situació diferent pel que fa al deute amb el Consell, això sí, els quatre alcaldes coincideixen en la problemàtica del finançament municipal i la majoria denuncien que les administracions superiors també els deuen diners.
Deutes de les administracions superiors
Joan Serra, alcalde de Castellolí, apunta les administracions superiors –Generalitat, Estat- deuen al municipi una xifra de 300.000 euros en conceptes com partides del PUOSC o la llar d’infants on el deute assoleix els 46.000 euros: ‘Això complica la tresoreria diària’.
Per la seva banda, l’alcalde de Pujalt, Antoni de Solà, recorda que la Generalitat només ha pagat el 50% del fons de cooperació del 2011, una xifra que representa un deute de 20.000 euros, molt significatiu per un poble de les dimensions de Pujalt.
En una direcció semblant s’expressa Xavier Nadal, Alcalde Calonge de Segarra, un dels únics Ajuntaments de la comarca que no deu res al Consell Comarcal: ‘A data d’avui la Generalitat ens deu 59.093,97 euros, els quals són pagaments de diferents subvencions justificades correctament i que estan al Departament d'Economia de la Generalitat
com a pendents de pagar-les però que encara no hem rebut’ Aquests retards compliquen molt el dia a dia dels ajuntaments com Calonge, tal com explica el seu batlle.
Una situació molt diferent és la de Copons, el seu alcalde, Cesc Salamé, afirma que les administracions superiors no tenen cap deuteamb el seu municipi.
El problema, el finançament
Els alcaldes coincideixen en expressa que el problema és el finançament. De Solà explica que aquesta situació no és fruit de la crisi actual, sinó d’una qüestió que no ha estat resolta: ‘El problema del finançament municipal, és una assignatura pendent des de l’inici
de la democràcia’.
‘Si a aquesta situació s’hi afegeixen els deutes de les administracions superiors i el fet que els ajuntaments hagin assumit responsabilitats que no els són pròpies, arribem a la situació
actual’.
Les solucions
Xavier Nadal creu que per solucionar el problema, totes les administracions haurien de reduir la seva estructura i millorar les finances municipals augmentant la quantitat del Fons de Cooperació Local que els ajuntaments reben: ‘Això permetria millorar els
pagaments cap als proveïdors’.
El batlle de Calonge afegeix: ‘almenys en Ajuntaments amb pocs recursos com Calonge de Segarra, crec que seria millor que les actuacions derivades de la convocatòria de subvencions estiguessin finançades almenys al 80-90%, ja que actualment hi ha actuacions que només n'estan subvencionades al 50% i això crea un problema pel finançament d'aquestes’.
L’alcalde de Copons, Cesc Salamé recorda que el seu municipi està pagant a tots els proveïdors a 30 dies i que tenen un conveni signat amb el Consell per fer front al deute amb l’entitat. Segons el seu alcalde, la clau per endreçar les finances municipals està en tres pilars: ‘anticipació, eficiència i confinaça’. En aquests mesos de mandat, l’Ajuntament de Copons ha decidit passar alguns serveis que estaven externalitzats dins del mateix ens i per això fins i tot han contractat una persona més.
El consell, comprensiu
El Consell Comarcal, per la seva banda, ha enviat un comunicat on lamenta que s’hagin fet públiques aquestes xifres i creu que només creen discòrdia entre els municipis. A més a més, es fa càrrec i es mostra comprensiu amb els problemes que tenen alguns ajuntaments per fer front als pagaments.
Quina barra el Consell Comarcal, a dir que lamenta que això s’hagi fet públic. Dir això és una vergonya. Totes les coses de totes les administracions publiques s’han de conèixer bé, amagar... Llegir més coses per tal que no hi hagi discòrdia vol dir que les coses no es fan gens bé, així anem en aquest país, escàndols a dojo. Aquesta gent no es mereixen estar en una administració pública, són una vergonya.
Cal felicitar a la premsa que dóna aquestes informacions.
Ester Vich
Igualada
9 de febrer 2012.18:26h
Patètic que el Consell lamenti que les informacions es fàcin públiques. I la transparència??? Un 10 per Anoiadiari.