TORNAR

L’Anoia assoleix una nova xifra històrica de llocs de treball al març i expandeix el seu teixit empresarial

La dada d’atur de març a l’Anoia, la més baixa per a aquest mes des del 2008

economia
Dimecres, 22 maig 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

L’Anoia ha tancat el primer trimestre havent assolit, a finals del mes de març, la tercera xifra més alta de llocs de treball des de setembre del 2008. En aquest mateix període, el teixit empresarial s’ha mantingut també en la senda del creixement i ha sumat noves empreses respecte a l’any anterior, en una línia molt similar a la del conjunt de Catalunya.  

Així s’extreu del darrer Informe trimestral del mercat del treball i teixit empresarial elaborat pel Gabinet d’Estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona i publicat per la Cambra de Comerç de Barcelona a l’Anoia, que també analitza l’evolució dels afiliats/es/es i les dades i l’atur mensual.

L’Anoia suma més microempreses, empreses mitjanes i grans empreses

El nombre d’empreses (comptes de cotització) a la comarca se situa en 3.098 a finals de març de 2024, 29 empreses més que un any enrere (+0,9%). Aquesta evolució és similar a la registrada pel conjunt de Catalunya (+1,2%). Respecte al trimestre anterior (desembre 2023) es registra un augment de 17 comptes de cotització a la comarca (+0,6%).

Per sectors, el teixit empresarial ha augmentat respecte a l’any anterior a tots, excepte a la indústria (4 empreses menys, -0,8%): un 4,1% a la construcció, un 3,7% a l’agricultura i un 0,8% als serveis. Segons la grandària, el nombre ha crescut a tos els sectors, excepte entre les petites (de 10 a 49 treballadors/es) que disminueixen 5 empreses (-1,0%): un 1,3% entre les microempreses (fins als 9 treballadors/es) —que representen el 81,0% del total—, un 2,6% a les empreses mitjanes (de 50 a 249 treballadors/es) i un 12,5% a les grans empreses (de 250 i més treballadors/es) —una empresa més.

Nous registres històrics en afiliacions a la Seguretat Social

El nombre total de llocs de treball (afiliacions a la Seguretat Social segons seu de l'empresa al règim general i al règim especial de treballadors/es autònoms/es) a l’Anoia ha augmentat un 1,2% a finals de març del 2024 respecte a un any enrere, fins als 37.205, la tercera xifra més elevada des de setembre del 20081. Un creixement és menys intens que el registrat pel conjunt de Catalunya (3,3%).

Segons el tipus de règim d’afiliació s’observa un creixement molt semblant: un 1,3% entre els assalariats/es i un 1,1% entre els autònoms/es, que representa una evolució similar però menys notable a la registrada a la del conjunt de Catalunya, sobretot en el primer cas (+3,6% assalariats/es i un +1,4% autònoms/es).

Per grans sectors econòmics, el nombre d’autònoms/es ha disminuït anualment a tots els sectors, excepte als serveis (+3,0%): un 2,2% a la indústria, un 2,5% al primari i un 2,9% a la construcció. En canvi, el nombre d’assalariats/es ha augmentat a tots els sectors, excepte a la indústria (-0,7%): un 3,1% a la construcció, un 2,0% als serveis i un 12,5% a la indústria (quinze assalariats/es més). Pel que fa a la grandària de l’empresa, el nombre d’assalariats/es ha minvat a les petites i mitjanes (un -0,3% i un 0,1%, respectivament), mentre que a les microempreses ha crescut un 0,4% i a les grans un 9,3%. 

Nou rècord d’afiliació segons residència padronal

Si s’atén a la residència padronal de l’afiliat, en lloc de la seu de l’empresa, els afiliats/es han augmentat un 2,4% a la comarca respecte a un any enrere, fins a les 54.665 persones a finals de març de 2024, la xifra més elevada des del 2012 (inici de la sèrie disponible). Tanmateix, aquesta evolució és menys intensa a la registrada pel conjunt de Catalunya (3,1%).

El creixement ha estat més notable entre les dones (2,9%) que entre els homes (2,1%). Els afiliats/es registren un augment a tots els grans grups d'edat, a excepció de les persones compreses entre els 30 i 44 anys (-2,3%) per efectes demogràfics. Per nacionalitat, el creixement relatiu d'afiliats/es de nacionalitat estrangera —el 9,1% del total— ha estat més elevat que els de nacionalitat espanyola, un 8,5% i un 1,9%, respectivament.

Finalment, si es comparen les afiliacions per seu social i per residència padronal, el nombre és bastant superior en el segon cas (un 47% més). El motiu de la diferència és que molts treballadors/es residents a l’Anoia es traslladen a una comarca diferent per treballar. En concret, l’estudi estima que proper de 17.000 anoiencs/enques s’han de desplaçar fora per raons professionals.

El descens de l’atur és més intens a la comarca que al conjunt de Catalunya

Pel que fa a les xifres d’atur, el març de 2024 tanca amb 6.741 persones aturades inscrites a les oficines de Treball de Catalunya a la comarca de l’Anoia i esdevé el valor més baix per aquest mes des del 2008. En termes interanuals, el descens relatiu se situa en el -1,9% el març, un percentatge superior al registrat al conjunt de Catalunya (-1,1%).

L’atur es redueix amb més intensitat (en termes relatius) entre els homes (-2,3%) que entre les dones (-1,6%). Per trams d'edat l’atur disminueix un 5,3% entre els més joves (menors de 30 anys), un 4,1% entre les persones de 30 a 44 anys i un 0,1% entre les de 45 a 54 anys, mentre que augmenta lleugerament entre les persones de 55 anys i més (+0,3%, sis persones més).

Per últim, l'atur augmenta a tres dels nous grups d’ocupació analitzats: els treballadors/es d’activitats agrícoles, ramaderes i pesqueres (14 persones més), els treballadors/es de restauració, personals i venedors (+17) i els empleats d’oficina comptables i administratius (+19); destaca la disminució en termes absoluts de 45 persones entre els tècnics científics i intel·lectuals.

L'estimació de la taxa d'atur registral se situa en l’11,0% el març, la més baixa per aquest mes des del 2008, però gairebé dos punts percentuals per sobre a la registrada al conjunt de Catalunya (9,1%).

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.