//Plugins sense CDN ?>
Fins a l’actualitat, la Generalitat ha posat 1.984,6 milions d’euros del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), a disposició de la ciutadania (corporacions locals, empreses, entitats sense ànim de lucre, centre de recerca o formació, entitats del sector públic, etc.), en forma de convocatòries de subvencions, licitacions o transferències directes a altres entitats del sector públic. És el 70% dels 2.845,7 milions d’euros que havien arribat a les arques catalanes fins al passat 12 de maig.
La Comissió Europea va aprovar el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) elaborat pel govern espanyol i, des de llavors, l’Estat ha assignat a la Generalitat un total de 3.420,4 milions de fons Next Generation EU.
Dels 1.984,6 milions disposats fins al dia d’avui, 21,8 han arribat directament a l’Anoia, a través de 33 convocatòries resoltes. Aquests diners dels Fons Next Generation han beneficiat a 176 entitats anoienques.
El gruix més important se l’han endut les corporacions locals, amb 8.966.495 euros. Les empreses han rebut 6.417.909 euros. En tercer lloc se situen les entitats sense ànim de lucre, amb 4.312.640 euros. Diversos particulars han percebut 1.908.494 euros dels fons; altres entitats del sector públic, 149.192 euros i els centres de recerca i formació, 99.961 euros.
Per municipis, Igualada ha rebut gairebé la meitat dels fons que han arribat a la comarca. La capital de l’Anoia ha rebut 10,87 milions.
Per darrere d’Igualada hi ha Calaf, amb 4 milions, seguida de Masquefa, amb 1,9 milions, els Hostalets de Pierola, amb 1 milió i Santa margarida de Montbui, amb 0,93 milions d’euros.
La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix ha assegurat que “malgrat les limitacions, la Generalitat està fent una bona gestió dels fons Next Generation EU i ja ha mobilitzat el 70% dels recursos rebuts fins al maig” i ha posat en relleu que “tot i les ineficiències de base en el mecanisme de distribució dels fons que ha dissenyat l’Estat”, com pot ser el sistema de governança massa centralitzat, que no té en compte les potencialitats específiques de cada comunitat, o l’atomització de convocatòries, que no s’ajusten a les necessitats dels territoris, “s’està complint l’objectiu de l’equilibri territorial en la captació dels fons i estem aconseguint activar projectes estratègics pel país en diversitat de sectors i territoris”. “La Generalitat seguirà al costat de les empreses, els ens locals i totes les entitats del país per maximitzar l’impacte dels fons a Catalunya”, ha conclòs.
Els fons Next Generation EU arriben a Catalunya per quatre vies diferents
Els fons Next Generation EU han arribat a Catalunya a través de diverses vies, mostrant una distribució equitativa per tot el territori. Aquests fons es distribueixen de quatre maneres diferents, evitant una dependència exclusiva d’una única via.
En primer lloc, tenim les convocatòries publicades directament per l’Estat, en les quals qualsevol entitat que compleixi els requisits establerts pot presentar el seu projecte. Fins al 12 de maig, els projectes catalans han aconseguit captar 1.338,2 milions d’euros a través d’aquesta via, representant el 19,3% del total resolt per l’Estat.
La segona via és l’assignació que l’Estat fa a la Generalitat a través de les conferències sectorials, amb un total de 3.420 milions d’euros assignats fins ara. Això permet una gestió més directa per part del govern català en la implementació dels projectes.
Un tercer mecanisme és a través de les licitacions publicades pels organismes estatals, que tenen lloc a Catalunya. En aquest cas, s’han atorgat 667,7 milions d’euros per a aquests projectes licitats.
Finalment, existeixen les concessions directes de l’Estat a entitats catalanes, que sumen un total de 225,3 milions d’euros. Aquestes concessions són una manera més ràpida de desplegar els fons en projectes concrets.
En resum, la suma total dels fons Next Generation EU que han arribat a Catalunya ascendeix a 5.651,6 milions d’euros. D’aquests, 3.184,5 milions ja s’han adjudicat a 34.234 beneficiaris, incloent-hi empreses, corporacions locals, centres de recerca i formació, particulars i entitats sense ànim de lucre del tercer sector i altres. És important destacar que aquests recursos s’han distribuït de manera uniforme per tot el territori, impactant el 94% dels municipis de Catalunya. Això demostra la importància de la implicació de diverses entitats i sectors en el desenvolupament i benefici dels fons Next Generation EU a la nostra comunitat.