TORNAR

L'associació del tèxtil europeu aposta per la fira BSTIM

Ja hi ha confirmada l’assistència de compradors de països com Rússia, Alemanya, Anglaterra, Estats Units, Bulgària i Portugal

economia
Dijous, 18 febrer 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Queda poc menys d'una setmana perquè s'iniciï la segona edició de la Fira BSTIM. Algunes de les novetats seran, a més de la irrupció d'empreses de tot el món, les comandes exprés i la conferència de l'economista Lutz Walter, un referent del tèxtil europeu.

Quan falten pocs dies per a la celebració de la fira de producció tèxtil BSTIM que es farà a Igualada el 24 i 25 de febrer se'n van coneixent diversos detalls; recentment s'ha sumat a la iniciativa l'Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE), fet que consolida la fira com a punt de trobada del sector del gènere de punt europeu.

Aquest suport es materialitzarà, entre d'altres, amb una conferència de Lutz Walter, un dels economistes europeus de més prestigi al sector tèxtil-confecció i que actualment ocupa els càrrecs de Secretari General de la Plataforma Tecnològica Tèxtil Europea i Director d'Investigació, Desenvolupament i Innovació de la patronal del sector tèxtil-confecció a Europa (EURATEX). La conferència de Walter portarà per títol 'Tendències globals que impulsen la transformació de la indústria tèxtil-confecció europea' i servirà per reflexionar sobre el futur d'un sector que busca adaptar-se als constants canvis socials i econòmics. La conferència es realitzarà el dia 24 de febrer a 2/4 de 5 a l'Asil del Sant Crist d'Igualada, just davant del recinte firal de l'Escorxador, i per assistir-hi és necessari registrar-se com a visitant a la fira BSTIM a través del formulari disponible a la web bstim.cat.

Tot i que les places d'expositors fa setmanes que estan cobertes –amb un total de 73 estands que ocuparan una seixantena de productors locals- encara resta obert el període d'inscripció per a visitants. L'organització de BSTIM –Fira d'Igualada, FAGEPI i l'Ajuntament d'Igualada- va apostar en aquesta segona edició per atreure compradors internacionals i la crida ha fet efecte; ja hi ha confirmada l'assistència de visitants de diversos països com Rússia, Alemanya, França, Anglaterra, Estats Units, Bulgària i Portugal. L'objectiu és que aquests compradors coneguin de primera mà el potencial de producció tèxtil que té el país i apostin per fabricar aquí part de la producció que actualment produeixen al continent asiàtic. S'espera que l'assistència de compradors superi el miler de visitants vinculats al sector tèxtil i moda.

A més de la conferència de l'investigador Lutz Walter, enguany destaca com a novetat l'espai 'Fresh Fashion' on s'exposarà primeres matèries –principalment filatures- i es facilitarà així que productors i compradors puguin tancar comandes ultraràpides en terminis d'entrega de només 21 dies. També es reedita el concurs de disseny per a joves creadors, que enguany gira entorn de la temàtica 'Knitting a rebel soul'.

 

 


1 Comentaris

D

DAVID GARCÍA USLÉ

Igualada

23 de febrer 2016.11:22h

Respondre

Benvolgut Toni,
Em sap greu parlar amb tu digitalment, sobretot quan tenim les nostres contactes personals, la confiança suficient per plantejar aquestes qüestions en una conversa presencial i... Llegir més les portes de la nostra entitat obertes de bat a bat. De fet, vam fer una reunió especifica per explicar a tots els grups polítics de la ciutat els objectius i resultats de l’activitat d’atracció industrial tèxtil que estem impulsant des de FAGEPI i per demanar idees i aportacions per millorar aquesta política industrial. En qualsevol cas, considero que la teva interposició pública, legitima i d’altre banda interessant, demana una resposta oberta a tothom que tingui interès en llegir-la.

Anem a pams. El preu mig de 9,14 € és correcte, però com totes les mitjanes té poc valor explicatiu real (recorda aquell càlcul que deia que, per estadística, hi ha dos pollastres per cada persona d’aquest planeta, quan sabem del cert que molts no tenen cap i d’altres tenen molts). Hem gestionat peces de diferents característiques. Com bé saps, els productes d’infantil i els petits complements de punt tenen pocs minuts de tissatge i poca matèria primera i això té un impacte en el cost del producte. També hem fabricat productes en que la matèria ha estat aportada pel client. Tot i que hem fabricat peces a 12, 15 i 35 euros, com bé dius, allò important no és la facturació per unitat sinó la rendibilitat d’aquesta facturació.

La realitat d’aquesta rendibilitat és que s’ha aturat la destrucció d’empreses i ocupació tèxtil a la comarca, s’ha recuperat activitat industrial i aproximadament 35 professionals (i les seves famílies) provablement veuen el futur amb més optimisme.

Estem contribuint al desenvolupament competitiu dels petits tallers industrials de la comarca, intentant ajudar-los a transformar els seus processos industrials d’operacions a l’oferiment de producte acabat als clients i, al mateix temps, estem ajudant a estructurar una activitat comercial conjunta per a la qual molts dels petits tallers de la nostra comarca no tenen estructura per fer. L’exemple que tu poses fa referència a empreses marquistes o grans productors amb una extraordinària capacitat econòmica. L’activitat que nosaltres desenvolupem s’enfoca en els petits tallers industrials tèxtils que molt poc tenen a veure amb l’exemple que tu planteges.

Clients com DESIGUAL, CORTEFIEL, CORTE INGLÉS i petites marques com HIP TEE o SKUNKFUNK han descobert o han incrementat la seva aposta d’aprovisionament a la nostra comarca. Això ha estat gràcies a que existeix una política industrial al nostre municipi, a la feina de l’equip professional de l’oficina i, sobretot, gràcies a la il•lusió i la perseverança de molts petits tallers industrials tèxtils de la comarca i també d’empreses tractores profundament implicades amb el nostre territori.

Aquesta setmana estem a les portes de BSTIM, una fira industrial que ha actuat com a dinamitzador de la demanda de molts petits tallers de la comarca. La primera edició va ser un èxit d’assistència i aquesta setmana sabrem si aquesta segona edició, que s’inicia amb més superfície i més expositors, torna a aportar a compradors de petites i grans marques a buscar productors de proximitat amb els que poder treballar. Aquesta fira ha estat un èxit, per la feina de l’Agrupació Tèxtil FAGEPI, Fira d’Igualada i el suport de l’Ajuntament d’Igualada. ?

Des de FAGEPI, pensem que la millor política social és fer política industrial. Quina ocupació i quins impostos directes i indirectes aporta el sector tèxtil a l’Ajuntament d’Igualada? No mereix aquest sector l’atenció d’una política industrial enfocada a la part més dèbil del teixit productiu; -els petits tallers industrials que han suportat les dures conseqüències de la crisi-? Què representa una inversió de 150.000 € en tres anys envers a la massa d’impostos que paguen en aquest mateix període les empreses del sector tèxtil de la nostra ciutat? Què aporta l’ocupació generada o mantinguda a la ciutat?. Quina és l’alternativa plantejada: abandonar a la indústria tèxtil de la comarca? La inactivitat?
Un altre model industrial? Quin i com es farà?.

La política europea, mitjançant l’anomenada RIS3, interpel•la a tots els territoris de la UE a definir una política industrial no fonamentada en desitjos sinó en l’estructura econòmica i en les fortaleses reals de cada territori.

Crec que és interessant plantejar debats i qüestionar polítiques públiques però tendim a caure en els mateixos paranys dels quals ens queixem ja que no plantegem amb claredat quines són les alternatives proposades, quines polítiques industrials farien, quins sectors econòmics s’haurien de prioritzar.

Toni, les portes de FAGEPI i FITEX estan obertes, per a tu i per a totes les persones que tinguin ganes de sumar, per tal de posar totes les dades de que disposem sobre la taula i compartir aquestes i altres reflexions per construir un futur millor per a la ciutat i la comarca, de forma proactiva i pro positiva.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.