TORNAR

Blanquers marroquins es desplacen a Igualada per conèixer el funcionament de les adoberies catalanes

En el marc del programa FOCOMA d’intercanvi que impulsa la Diputació

economia
Dimecres, 20 juliol 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El programa de Formació i Cooperació al Marroc dels blanquers igualadins continua en marxa. L'objectiu que es va plantejar en el seu inici era donar a conèixer els processos de qualitat que es duen a terme a la indústria de la pell a Catalunya perquè els criteris de sostenibilitat mediambiental es traslladin a la producció del cuir que es fa a la zona de Fes al Marroc.

Una delegació de treballadors, empresaris i estudiants del Marroc van traslladar-se la setmana passada a Igualada per a rebre formació de la mà dels professionals del territori i conèixer en primera persona el funcionament del sector al nostre país. Aquestes classes s'inclouen en el programa de Formació i Cooperació al Marroc (FOCOMA), una iniciativa que lidera el Gremi de Blanquers d'Igualada amb la col·laboració de la Federació Marroquina de les Indústries del Cuir. El primer bloc formatiu va tenir lloc el passat mes de febrer a la ciutat de Fes, aquesta és la segona part i quedarà pendent una tercera que es preveu que serà al setembre a Fes.

La delegació marroquina, durant la seva visita al CampusAixí, un total de 34 persones van participar en el segon bloc formatiu que es va impartir al Campus Universitari. Les sessions de formació van ser sobre el procés d'adobatge, els tipus de pell, el procés post-adobat, els controls de qualitat i les proves físiques i químiques de solidesa. Els coneixements teòrics van anar acompanyats de visites a diverses adoberies i a la depuradora, també van visitar el Museu de la Pell i l'Adoberia Bella, seu de l'IgualadaLeatherCluster Barcelona. Van ser quatre dies intensos d'immersió en el funcionament de les adoberies d'Igualada.

Els participants van mostrar la seva satisfacció per formar part del projecte i explicaven tot l'aprofitament que en poden treure. Per exemple, Hassan Akroumi, president dels curtidors artesans del Marroc, que participa del programa, va explicar que l'objectiu dels artesans participants és aprendre per millorar els processos i el producte final "FOCOMA ens permet veure on som i on volem arribar, sobretot pel que fa al medi ambient. Hem de ser capaços de millorar la qualitat de la pell alhora que respectem l'entorn". Per la seva part, HasnaOuhami, estudiant de Licence LP tannerie, explicava que se sentia privilegiada per poder conèixer el funcionament de les adoberies igualadines sobretot pel que fa "als aspectes de gestió, de cura mediambiental, de seguretat i de controls de qualitat" i va afegir que li agradaria acabar els seus estudis a Igualada per aprofundir més i especialitzar-se.

FOCOMA és un projecte de formació i cooperació liderat pel Gremi de Blanquers d'Igualada (Barcelona) que té l'objectiu de contribuir en la millora de la capacitació tècnica i respecte pel medi ambient. El programa s'inscriu en el marc de la Cooperació Internacional de la Diputació de Barcelona i compta amb la col·laboració de la pròpia Diputació de Barcelona i el suport de la Federació Marroquina de les Indústries del Cuir (FEDIC) el Ministeri d'Indústria del Marroc, l'Ajuntament d'Igualada i el Grup Carles.

 


4 Comentaris

f

fatima

Espanya

25 de novembre 2019.17:25h

Respondre

me interesa saber mes informació sobre adoberies

a

albert

20 de juliol 2016.16:18h

Respondre

On deien que es instalerian las adobaries ??, a Jorba o a Fes?

M

Moha Vidal

20 de juliol 2016.11:36h

Respondre

Si en voleu saber més:
Antifrau investiga la Diputació de Barcelona per projectes subvencionats amb 287.000 euros al Marroc i... Llegir més Hondures
https://directa.cat/actualitat/antifrau-investiga-diputacio-de-barcelona-projectes-subvencionats-amb-287000-euros-al
http://cat.elpais.com/cat/2016/06/07/catalunya/1465316753_233841.html

f

fatima

Espanya

25 de novembre 2019.17:23h

necessito mes informacio per fabor sobre este tema pk estic fent un TDR

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.