//Plugins sense CDN ?>
80.000 milions d’euros serviran per salvar el sistema financer irlandès. Serviran també per calmar els mercats? De moment haurem d’esperar com reaccionen. Portugal i Espanya, els altres dos assenyalats, hauran de ser ferms en les seves reformes i contracció de la despesa. D’aquesta evolució en dependrà la confiança del mercat.
Amb tot, hem vist una millora en aquest procés respecte a l’episodi de Grècia. N’hi ha hagut prou amb una setmana per deixar-ho tot solucionat. L’agonia ha estat menys lenta. En el cas grec les preguntes es multiplicaven dia a dia i ningú veia clar que la mesura de rescat fos suficient. Ara no s’ha posat en dubte això i la rapidesa de la intervenció ha deixat pas a la següent fase, la fase de la reestructuració, fase que, com dèiem, ja s’està duent a terme a Espanya o Portugal.
Fora d’Europa tenim un altre perill: la Xina i l’evolució de la seva inflació. De moment el govern xinès ha decidit augmentar de nou el coeficient de reserves dels bancs per refredar l’economia.
Per la seva banda als Estats Units veiem com la sortida de nou al mercat de General Motors ha estat tot un èxit, cosa que ens demostra que els efectes de la crisi van per barris i moments i que de mica en mica estan deixant de ser globals per concentrar-se en aspectes més locals (que no menys importants). Durant els pròxims dies tindrem notícies sobre les primeres xifres de vendes de la campanya de Nadal que serviran per fer una primera estimació de beneficis
Veurem què passa...
Miquel Bernadí Llucià Director de la Sala de Borsa de CatalunyaCaixa Llicenciat en Economia Màster en Instruments i Mercats Financers |