//Plugins sense CDN ?>
Es tracta, tal com ha explicat Xavier Badia, d’una reivindicació històrica dels adobers de la ciutat, que han d’assumir els costos de la depuració total de l’aigua depurada però que el 18% no provenia de les industries adoberes sinó de les aigües residuals de Montbui i d’un 60% del total d’aigües residuals igualadines. Amb el canvi que s’ha fet en el sistema de recol·lecció, les aigües urbanes aniran directament a la depuradora de Vilanova del Camí i d’aquesta manera cada depuradora tindrà una funció específica.
La barreja d’aigües industrials amb aigües urbanes tenia una explicació anys enrere quan la càrrega contaminant de l’aigua de les industries adoberes era molt elevada i calia diluir-la amb aigües urbanes. La millora en l’eficiència del procés fa que cada vegada la càrrega contaminant de l’aigua que surt de les adoberies sigui menor i per tant, aquesta necessitat desaparegui. Xavier Badia, president del gremi i Miquel Vila, gerent de la depuradora, expliquen que fa anys que treballen per aconseguir aquest petit canvi i es mostren satisfets amb l’anunci que s’ha fet aquest dimarts.
Una indústria més competitiva
Igualada compta amb un total de 33 adoberies que donen feina a 800 treballadors de manera directa. Aquestes xifres, que per si soles no criden l’atenció, prenen la rellevància que es mereixen quan les relativitzem. Igualada és, actualment, el clúster de la pell més important de l’Estat i concentra el 30% del total de la indústria del sector.
La depuradora tenia un cost anual de 4.500.000 euros, tal com explica Xavier Badia, aquest canvi tan llargament esperat pel sector, permetrà mantenir els costos estables durant, almenys, 3 anys més. Això implica que només aques any 2012, els blanquers de la ciutat s’estalviaran un total de 800.000 euros en costos de depuració.
Win win win
El projecte no només beneficia als blanquers de la ciutat, també beneficia a la depuradora de Vilanova i a la qualitat de l’aigua final. De fet, la depuradora de Vilanova rebrà la mateixa quantitat d’aigua que rebia fins ara –ara la rebia depurada i a partir d’ara la rebrà sense depurar- però no suposarà un augment en els costos. A més a més, el fet que a la depuradora dels blanquers només hi arribin aigües residuals, ajudarà a millorar la qualitat de l’aigua que en surti: ‘en millorarà la qualitat i l’aspecte, en poc temps ja s’apreciarà la diferència’, va apuntar Miquel Vila. De fet, el president de l’ACA, Lleonard Carcolé, va fer la broma de repetir un ‘win’ més al concepte de ‘win-to-win’ per demostrar que els beneficiats en aquest canvi són tres agents.
Capacitat per a més indústries
El fet que des de l’any en què es va inaugurar la depuradora fins avui, els blanquers de la ciutat hagin aconseguit reduir la càrrega contaminant que arriba a la depuradora, no només els ha permès poder fer aquesta millora, sinó que deixa la depuradora al 50% de la capacitat, això fa que es pugui oferir aquest ‘plus’ a altres industries que tinguin necessitat de depuradora i es vulguin instal·lar a la ciutat per compartir costos amb les actuals industries existents.
Pandor
Igualada
1 de març 2012.22:42h
Com a veí de la zona baixa no diré que no m’importi gens aquest estalvi, ja que tota millora pel teixit empresarial és bona en aquest moment, però personalment m’importa ben poc.
El que... Llegir més m’agradaria saber, que no es comenta aquí, és si aquestes millores acabaran d’una vegada per totes amb la PUDOR que fa a l’estiu, sobretot al capvespre, que és l’hora en què s’obren les finestres de casa i ve de gust sortir a la fresca a sopar a la terrassa. Això s’ha arreglat? Està ben fet ara ja el balanç bioquímic per tal que no es desajusti la DBO i els veïns deixem de patir-ho? Està ben calculat el disseny, tenint en compte que no es tracta de depurar un riu sinó uns efluents amb un elevadíssim contingut de matèria orgànica? O no interessa recordar que igualada fa pudor, i no és precisament olor d’adoberia, sinó pudor de depuradora...