TORNAR

La conferència d'Arcadi Oliveres i Ramon Pascual omple l'auditori del Museu de la Pell

'Crisi, mercats, deute... com estem i quines alternatives tenim?'

economia
Dijous, 19 juliol 2012. 15:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’auditori del Museu de la Pell d’Igualada va quedar petit per les més de 200 persones que van assistir a la conferència d’Arcadi Oliveres i Ramon Pascual de Coop 57. Els dos ponents van parlar de la situació econòmica actual i van proposar algunes alternatives.

Conferència Arcadi Oliveres i Ramon Pascual

No hi cabia ningú més. Asseguts a les cadires, al terra, enmig dels passadissos, ... tot l’auditori del museu de la pell va quedar ple de gom a gom. Era un públic molt heterogeni però tots amb ganes d’escoltar la conferència 'Crisi, mercats, deute... com estem i quines alternatives tenim?', a càrrec d'Arcadi Oliveres i Ramon Pascual.

La primera part la va dirigir l'economista Arcadi Oliveres qui va parlar de la situació econòmica actual i de com hi hem arribat. Per Oliveres ‘la crisi va començar el 15 de setembre de 2008, dia de la suspensió de la companyia nord americana Lehman Brothers’. Aquest fet ‘és la gota que va fer vessar el got i que ha arrossegat a tots els bancs’.

L’economista va denunciar que l’Estat ajudi a les entitats financeres, diu que ‘des de 2008 s’han donat als bancs 4 bilions 600mil milions de dòlars, una xifra de diners amb la que haguéssim pogut combatre la pobresa al món 94 vegades’.

Per Oliveres ‘és un error ajudar als bancs. El què hem de fer és deixar-los caure’. I afegeix que ‘la primera condició per sortir de la crisi és processar als banquers’.

Al llarg de la conferència l’economista també va explicar que ‘la crisi financera inicial es va convertir en una crisi econòmica en el moment en què els bancs van deixar de donar crèdit’. Sobre la crisi també va remarcar que moltes grans empreses s’han ‘aprofitat del moment per fer ERO’s en les seves plantilles quan en realitat no tenen pèrdues’. Oliveres ho va exemplificar amb dues empreses del sector automobilístic.

'La independència no resoldrà els problemes'

Arcardi Oliveres, preguntat per si la solució als problemes econòmics de Catalunya és la independència, va respondre que no. 'Jo he firmat i dono suport a tot el que es faci per aconseguir la independència, però això no resoldrà els problemes'. Oliveres afirma que 'potser s'arreglaria una part del dèficit fiscal, però la crisi la seguiríem patint per que els que dirigeixen tot això no estan a Madrid'.

La Coop57, l’alternativa

Ramon Pascual, de la cooperativa de serveis Coop 57, va exposar el model i la manera de treballar que tenen com a alternativa als actuals bancs. D’entrada va remarca que ‘no som un banc, no estem regulats per cap gran entitat financera, i per tant no depenem ni de Madrid, ni d’Europa’.

Pascual va explicar que Coop57 dona préstecs a projectes d’economia social. Els recursos s’obtenen ‘de les aportacions de les entitats sòcies, 420, i de persones que col·laboren amb nosaltres’. Durant el 2011 la Coop va realitzar 180 operacions de crèdit, i només en va denegar 5. Segons Ramon Pascual 'la base és la confiança entre les persones i per això hem de recuperar els valors'. En aquest sentit Pascual apunta que actualment 'la crisi és financera, econòmica i també de valors'.

La Coop57 ha finançat diversos projectes entre els quals la colla castellera de Reus, i està duent a terme una prova pilot amb alguns ajuntaments de menys de 20.000 habitants per 'ajudar-los a finançar projectes socials locals'. De moment ja tenen 18 sol·licituds.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.