//Plugins sense CDN ?>
Indignació general entre els ciutadans després de conèixer el pla d’ajustos aprovat pel govern espanyol. Les mesures afecten a tothom amb l’augment de l’impost de l’IVA, i també als funcionaris per que se’ls retalla el sou, als aturats per que se’ls redueix la prestació d’atur, als autònoms per que s’apuja la retenció, als ajuntaments per que s’aprimaran en favor de les Diputacions, entre altres.
Xavier Cuadras, professor d'Economia i director de l'Escola Superior de Comerç Internacional a la Universitat Pompeu Fabra opina que aquestes mesures ‘són molt dràstiques i desesperades però necessàries per que ajudin a l’Estat a resoldre part del seu principal problema: el dèficit públic i la necessitat d’emetre deute públic’.
Cuadras, però també remarca que ‘cal preguntar-se si les mesures adoptades són les millors’. Per l’economista igualadí ‘en un principi es veuen factibles, per que si s’augmenta l’IVA i es retallen els sous, s'incrementarà la recaptació, ara bé també pot generar un efecte contrari, és a dir, que baixi el consum i per tant el govern recapti molt menys’. A més, afegeix 'aquest paquet de mesures imposades pel govern central no reactivaran l'economia a curt termini i tampoc crearan ocupació'.
No hi ha gaires opcions per evitar un rescat dur
En qualsevol cas, ‘és necessari fer alguna cosa impactant i a curt termini, per tal d’evitar que la bola del deute creixi, fet que ens portaria a un rescat dur tipus Irlanda o Portugal’ explica l’economista.
L'esperança és que les mesures aprovades pel govern espanyol ‘ajudin a evitar aquesta situació extrema i així guanyar temps per a que l'economia es recuperi quan els altres països comencin a funcionar i les reformes estructurals que cal fer a l'economia comencin a donar fruits’. Xavier Cuadras assegura que això ‘no passarà abans d'un any i mig o dos com a mínim’.
Les coses s’han fet molt malament
Per Cuadras ‘les coses s'han fet molt malament’. Segons ell ja es mig sabia que l'IVA pujaria i es retallarien els sous dels funcionaris i les prestacions per desocupació, ara bé ‘negar-ho de forma repetida com ha fet que el govern només ha empitjorat les coses per que estava clar que negava la realitat i, per tant, era incapaç de posar-se a resoldre els problemes’. L'economista igualadí afirma que 'Madrid només s’ha mogut per que l'han obligat, bé els socis europeus o la realitat dels mercats financers i la dificultat de finançar el deute’.
Jo no sóc economista,però les causes d’aquesta crisi diria que són molt clares, per començar la classe política que ha embutxacat tot el que ha pogut, només cal seguir una mica les... Llegir més imputacions, ens han governat una colla de ladres. La manca de control en l’adjudicació de subvencions, subsidis,eres,...i un llarg etc.En molts ajuntaments i comunitats s’ha gastat el que no es tenia en aeroports que no funcionen, carreteres que no van a cap lloc, poliesportius que no es poden mantenir,...
Un país és com una família on hi ha d’haver criteri a l’hora de gastar,saber prioritzar i no estirar més el braç que la màniga.
El pitjor de tot és que ara en molts casos paguen justos per pecadors.
Retallant poden alleugerir la situació però hi hauria d’haver un canvi radical en la classe política i les persones que es pensen que el ”pare” estat els ha de solucionar la vida. Com més proteccionisme hi ha menys s’espavila la gent , molts deien per què he de treballar si guanyo més estant a l’ atur i ara ens ho trobem tots plegats.
Ja sé que un economista és només un economista. Ara bé, no entenc, Xavier, perque quan analitzeu la situació actual la majoria no considereu les veritables causes i els actors que han prostituit... Llegir més el sistema i ens han portat aquí i les mesures que s’han de prendre paral·lelament amb les retallades perquè no caiguem en el mateix forat. Qui millor que un economista pot dir-nos quins interessos i quins actors han participat i són responsables de la creació i manteniment de bombolles financeres, quins interessos i quins actors han afavorit la deriva econòmica. Què i qui podreix el sistema i què i qui cal fer fora del joc per evitar caure un altre cop al mateix forat. Quin model econòmic i quines garanties hem d’exigir?. Sinó, el missatge és que si bé les retallades són un remei poc eficient per sortir del pas, ja està bé que seguim jugant amb les cartes marcades!
Joan Ferrer i Frigola
17 de juliol 2012.00:03h
El perquè dels ajustos del govern central és la mala gestió econòmica que s’ha fet a moltes comunitats autònomes ”postisses”, a moltes administracions locals espanyoles i, sobretot,... Llegir més sobretot, a l’administració central de l’estat. S’ha invertit i s’ha gastat sense criteris costos/beneficis econòmics, i només s’han mirat els beneficis polítics (aconseguir comprar els vots de la ciutadania, mirant de tenir ben contentes les parròquies). Tot això ha provocat un gran increment de la despesa. Sumat a un incompliment general de les obligacions tributàries per terres espanyoles.
I, mentrestant, a la Catalunya del M.H. President Mas, s’ha fet una política de rigor econòmic, que ens ha deixat esgotats als ciutadans, però que, esperem, serà valorada convenientment per la Unió Europea, pels Estats Units d’Amèrica i per les Nacions Unides. I, que per lògica econòmica, acabarà amb el reconeixement de Catalunya com un Estat més de la Comunitat Internacional.