//Plugins sense CDN ?>
La moneda social, el Riu, en el cas de l'Anoia, permet organitzar una xarxa d’intercanvis multirecíprocs, sense limitar-se al troc directe ni haver d’utilitzar únicament els euros.
La de l'Anoia usarà el model de les EcoXarxes, desenvolupat a Catalunya des del 2009, a partir de la creació de l'Ecoxarxa Montseny i la Cooperativa Integral Catalana (CIC). Un model que ja utilitzen 15 EcoXarxes a Catalunya, que ja cobreixen tot el territori.
El CES, Community Exchange Systems
Per al funcionament de la xarxa es fa servir el CES, un software gratuït desenvolupat per una xarxa de Sud-Àfrica, que permet registrar els intercanvis d’una manera fàcil, còmode, descentralitzada i transparent. Totes les transaccions queden registrades i tots els membres poden veure els comptes de tots. Aquesta transparència, segons afirmen 'ajuda a prevenir possibles abusos del sistema i fa que sigui una economia lliure, democràtica, oberta i ciutadana'.
Per a participar en la xarxa, cal començar de 0, i es guanya o bé oferint algun bé o servei a les Fires o al CES; o bé canviant Euros per moneda social, els Rius, a les Fires i als espais de la xarxa, amb una equivalència d'1 a 1.
Per participar del CES, cal inscriure't i veure totes les ofertes i demandes de l'EcoXarxa i també de la resta d’EcoXarxes catalanes i del món (més de 200 xarxes a 32 països) i dels productors i projectes autònoms associats a la Cooperativa Integral Catalana.
S'hi poden trobar béns i serveis que poden ser útils -i permet estalviar Euros-, alhora que, segons afirmen, 'es participa en la construcció de nous models més humans i ecològics d’economia'. Asseguren també que 'veient les demandes, i activant la imaginació, és molt més fàcil aconseguir moneda social que Euros, oferint qualsevol bé o servei al CES o a les Fires'.
Es poden oferir activitats com ara: pintar, cuinar, cuidar nens o gent gran, oferir productes de l'hort, fer una classe de Ioga o una sessió de Reiki, passejar un gos o cuidar d'un gat o unes plantes, transportar algú al tren, podar els arbres, etc. Si es tracta d'un oferiment d'un servei professional (p.ex. un mecànic), el qui ho ofereix pot rebre fins a un 50% en Euros; i si es tracta d'un productor agroecològic, fins a un 80%.
L'Ecoxarxa Anoia està oberta a tothom i s'hi pot participar com usuari, consumidor i productor oferint els propis productes oserveis a la xarxa. Segons afirmen els impulsors 'només cal participar-hi d'una forma responsable, honesta i col·laborativa on tothom tria el nivell de compromís que vol tenir. A l'Anoia es du a terme una assemblea oberta i itinerant cada dimecres a les 19h.
La Central de Compres Col·lectives a l'Ecocolònia Col·lectivitzada de Ca la Fou, a Vallbona d'Anoia
Els participants de la xarxa també poden adquirir productes d'alimentació a les Central de Compres Col·lectives (CCC) i les EcoBotigues, com les que ja funcionen a la Plaça del Sol de Barcelona o a l'Ecolònia Col·lectivitzada Ca La Fou, a Vallbona d'Anoia.
Presentació de l'Ecoxarxa Anoia
Aquest dissabte, 12 d'octubre a partir de les 11h del matí al Centre Social Delícies, es durà a terme una xerrada sobre la Cooperativa Integral Catalana i les Monedes socials, també una Fira-Mercat amb productors, oficis i serveis, un dinar-graellada popular i la presentació de l'Ecoxarxa Anoia
Per més informació es pot consultar el blog www. ecoxarxanoia.noblogs.org, escriure a anoia@ecoxarxes.cat, o trucar als següents telèfons: 93 771 92 16 o 658814709