TORNAR

Democràcia versus mercats

7 dies de mercat

economia
Dimarts, 8 maig 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Setmana de pèrdues en els principals mercats de renda variable. A Europa el Dax va baixar un 3.5%, l'Eurostoxx un 4% i l'Íbex35 un 3.7%. Pel que fa als índexs americans l'S&P baixava un 2.4% i el Nasdaq un 3.6%.

Miquel Bernadí

El protagonisme de la setmana es va centrar en el senyor Mario Draghi. En la seva compareixença posterior a la reunió del BCE va comentar que les mesures d'injecció de liquiditat no podien ser eternes i que havien de ser els governs els que prenguessin el relleu.

Uns governs entestats en mesures d'austeritat i de retallades. Control de despesa en l’estament públic i reducció dels preus de producció en el sector privat. Mesures que afecten al costat de l'oferta però no estimulen el costat de la demanda.

Hi pot haver creixement ergo creació d'ocupació amb austeritat i sense estímuls de demanda? En la història econòmica del capitalisme encara no s'ha produït aquest fet. El precedent més rellevant va ser la solució que es va adoptar als Estats Units per sortir de la crisi del 29, el conegut New Deal. El New Deal, ideat per Keynes i aplicat per Roosevelt, va buscar un estímul en la demanda per solucionar la crisi, augment de la despesa pública, creació d'ocupació, etc ...

Aquests dos corrents de pensament econòmic tornen a xocar aquests dies defensant les seves teories per sortir de la crisi europea. Alguns polítics ja comencen a parlar tímidament de ser menys contundents en les retallades i fomentar més les polítiques de demanda. És cert que el sector públic pot crear ineficiències que han de ser corregides, però també cal tenir en compte que pot servir d'instrument per reactivar l'economia.

Mentrestant els europeus parlen a les urnes i castiguen els líders 'pro retallades'. Sarkozy ha perdut la presidència francesa. Grècia ha quedat en una situació molt delicada amb l'esquerra radical com a segon partit en vots i Merkel, que aquest cap de setmana ha perdut un land en unes eleccions regionals.

Amb aquest 'escac' de les urnes, hem d'estar atents als discursos i declaracions que poden venir tant d'Alemanya com del BCE, sense oblidar que el major soci del BCE precisament és el Bundesbank alemany. Veurem que passa....

Miquel Bernadí Llucià

Departament d’Anàlisis i Reporting de CatalunyaCaixa Inversió.

Llicenciat en Economia

Màster en Instruments i Mercats Financers


1 Comentaris

j

josep

8 de maig 2012.17:22h

Respondre

L’únic escac seriós pot venir d’una reflexió madura d’una gran majoria de la societat que provoqui la disolució de la partitocràcia actual (si m’apures oligocràcia però mai... Llegir més democràcia) i del sistema legislatiu vigent que prima interessos especulatius (no mercat) per sobre de qualsevol justícia social real (no la que es llegeix en el llistat de drets humans). A dia d’avui, un canvi de govern és un canvi d’imatge i d’estratègia especulativa!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.