//Plugins sense CDN ?>
En el moment en què cal escollir si ampliar l'abocador s'hi suma el debat de model de poble, ja que bona part dels beneficis econòmics locals que ha rebut Hostalets al llarg de les darreres dècades s'han invertit en sobredimensionar l'administració local, més que no pas en buscar formes d'inversió fetes amb la previsió que l'equipament un dia deixarà de funcionar
El futur del Dipòsit Controlat de Can Mata i Ecoparc 4 passarà per les urnes dels veïns i veïnes d'Hostalets de Pierola, segons ha afirmat a AnoiaDiari Gerard Parcerisas, alcalde per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que governa en coalició amb Junts per Hostalets – Junts x Catalunya (Junts).
Els darrers episodis de males olors i incomoditats “han estat més intensos al casc urbà i a les urbanitzacions” del què estan acostumats els veïns d'Hostalets de Pierola, ha explicat Parcerisas. Segons l'alcalde, “l'empresa ens va comunicar que no es va poder complir el calendari de les actuacions en unes obres de millora durant el confinament”.
La vida útil per a l'abocador depèn de la seva capacitat i degut a l'aturada econòmica i lenta reactivació dels propers mesos, l'alcalde per ERC preveu que sigui “entre 3 i 5 anys” el temps en què s'assoleixi la màxima capacitat, amb la situació actual “el rime serà imprecís” ha matisat.
Però ampliar-lo passa ara mateix pel consistori local, ja que el sòl actual on es preveu permetre nous abocaments és rústic i caldria canviar-ne l'ús. Així, per tal de dur a terme la consulta popular, des de l'ajuntament volen que vinguin tots els actors a parlar amb la gent del municipi i que expliquin les bondats i els greuges de la infraestructura. “Decidirem el què el poble decideixi i si els veïns diuen «no», no requalificarem el terreny” ha dit. Si bé la previsió per a la consulta està previst fer-la durant la primera meitat del 2021, l'emergència sanitària provocada pel coronavirus fa que “els terminis que puguem preveure són molt volàtils. Estem en contacte amb el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència per confeccionar el disseny de la consulta”.
Una infraestructura amb 40 anys d'història que ha sobredimensionat l'administració local
Parcerisas ha recordat que de l'inici com a abocador descontrolat, la sobre-dimensió “faraònica” del projecte es va gestar entre la dècada dels 90 del segle passat i durant la primera dècada dels anys 2000. “Ara tenim un problema, perquè no s'han creat estructures econòmiques per invertir quan la infraestructura desaparegués”, ha detallat i és que per a Parcerisas un element afegit és que enlloc d'invertir en projectes que donin nous ingressos a la vila s'ha invertit els darrers anys en “estructura ordinària” municipal i això suposa “molta despesa municipal -ha continuat l'alcalde-. S'ha creat una estructura en funció del pressupost i no de les necessitats reals del municipi. La situació ara mateix és molt complexa”. I és que en comparació amb altres pobles amb un cens semblant, l'administració dels Hostalets de Pierola, amb “una seixantena de nòmines” gairebé dobla la despesa de poblacions veïnes de la comarca.
Segons Parcerisas, una de les opcions és “estimular el polígon de Mas d'en Pi, una actuació que portem fent des de fa sis mesos, perquè és el polígon més proper a Barcelona que té la comarca de l'Anoia. Ara bé, si hem d'entendre el creixement d'Hostalets de Pierola durant els darrers 20 anys no podem fer-ho sense desvincular-lo totalment depenent d'aquesta bombolla pressupostària que ha gestionat l'ajuntament” ha lamentat i ha afegit que “cal normalitzar la situació”.