TORNAR
PUBLICITAT

Huguet: 'Ho fem tot, des de plantar el cep a l'etiqueta'

La verema a Can Feixes

economia
Dimarts, 15 setembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Des de mitjans d'agost a les vinyes de Can Feixes tenen força feina. Recollir i premsar el raïm o deixar-lo en tines perquè prengui la vermellor de la pell i es torni vi negre. És l'època de la verema arreu de Catalunya i la comarca no n'és excepció. Des de fa 25 anys comercialitzen la seva pròpia collita, premsant, embotellant i etiquetant bona part de la producció. Són els germans qui porten el negoci que als anys 70 el seu pare va engegar a la finca Can Feixes. 80 hectàrees de vinya que cuiden tot l'any per fer-ne vi blanc i negre de gamma alta, o cava gran reserva, unes 240.000 ampolles l'any. (galeria)

Can Feixes, la finca

El desgorjat s'automatitza

Les botes de roure americà o francès, per la maceració

Les baldufes permeten remoure més ampolles a la vegada

En els pupitres el remogut es fa manualment

Les tines, d'acer inoxidable.

Can Feixes fa la verema manual

Els Huguet, família i negoci

Eren els anys 70 quan la família Huguet va posar-se al capdavant de la finca de Can Feixes. El mas, que ja havia tingut vinyes i s'hi havia fet vi pel consum de la casa, va necessitar una important inversió. No va ser fins l'any 1985 que van poder comercialitzar la primera collita i amb el temps s'han convertit en una marca de renom. El Xavier és el més jove dels germans Huguet, explica que continuen fent la collita manual i per això per aquesta època contracten temporers.

La verema ha començat una mica més d'hora. Huguet explica que el raïm també nota el canvi climàtic, madurant abans avançant així la verema. Explica que els vells 'recorden que fa uns anys podien gaudir de la Festa Major de Vilafranca, perquè la recol·lecció començava més tard, ara ja no'.

El Xavier comenta que per les hectàrees que tenen, 350 de finca de les quals 80 són vinyes, fan una producció limitada, 240.000 ampolles a l'any. I és que de tot el most que extreuen, només se'n queden el de més qualitat per fer el vi, la resta el venen.

Del cep al tap

La recollida de raïm va començar a mitjans d'agost i tenen feina fins a finals de mes. Ho fan manualment, amb cabassos i un remolc al tractor on ho van abocant en uns contenidors.

El raïm blanc va directament a la premsa, que és pneumàtica, el sistema de premsat més modern que hi ha, amb capacitat per a 5.000 quilos. Aquest sistema permet un premsat molt subtil, que dóna un most de molta qualitat. De la premsa va directament a les tines.

Per fer el vi negre, en canvi, el raïm no es premsa ja que al separar la pell de la carn del raïm, aquesta és blanca i sortiria un vi sense color perquè el pigment és a la pell. Es passa el raïm per la desrapadora, que separa els grans de la rapa, i el raïm, tot sencer es guarda a les tines, on la pell va tenyint, poc a poc el most, durant un mes que es deixa en maceració.

Per un vi negre d’alta qualitat, a Can feixes fan la maceració en bótes de roure, americà o francès. Així obtenen el Negre Selecció, amb un any en bota i un mes en ampolla, i el Reserva Especial, 14 mesos en bota de roure francès i 4 anys en ampolla.

Aquest darrer, el Reserva Especial i també pel Chardonnay (blanc), cada any fan servir botes noves de roure francès, donant així una millor qualitat al vi, i per tant també un preu una mica més elevat que les altres dues especialitats de blanc i negre. En Xavier explica que solen renovar unes 250 botes cada any.

També produeixen cava, afegint sucre i llevats al vi blanc, que fan fer-li una segona fermentació a l’ampolla. Els tenen 10 dies embotellats en pupitres per anar fent el remogut, anar fent girar poc a poc l’ampolla perquè tots els llevats quedin a la xapa provisional. El remogut també el poden fer amb un aparell que s’anomena baldufa, i permet remoure unes 300 ampolles al mateix moment, ‘ens van molt bé per la campanya de Nadal, quan necessitem molt més estoc’ explica Huguet.

Afegeix que a can Feixes només elaboren cava gran reserva, ‘té 2 anys i mig de criança, enlloc dels 9 mesos que el Consell Regulador del Cava fixa com a mínims perquè el cava se’l pugui considerar cava’.

Per fer el desgorjat, treure la xapa, els llevats i posar el tap de suro, congelen el coll de les ampolles, cap per avall un parell o tres de centímetres (un procés que tarda uns 10 minuts) i ho extreuen. La mateixa màquina posa el tap i el morrió.

En una sala a part fan tot l’etiquetatge de les ampolles i les posen en caixes. Ells mateixos s’encarreguen de fer la distribució amb la furgoneta, i una part important, explica Huguet, ‘un 40% s’exporta’.

Can Feixes

Sota el nom de Can Feixes etiqueten els vins, mentre que el cava porta el cognom de la família, Huguet. Tractant-se d’un negoci familiar, les hores i la feina invertida són moltes i l’aposta de futur hi és present a tothora. D’una banda han construït dues caves per poder fer tota la producció. La primera la van construir el 1989, un disseny del mateix senyor Huguet que també era arquitecte, i la va fer amb la tradicional volta catalana, tota de totxo vist. Allà hi tenen les bótes de roure i els pupitres amb el cava. La segona, ja del 2006, és una nau allargada, de sostre corbat, un túnel de 60 metres de llargada i uns 12 d’alçada.

Els fills Huguet tenen molt clar que la producció de Can Feixes no pretén competir amb les grans indústries. Cada vegada hi ha més cultura vitivinícola i la producció de qualitat i artesanal s’aprecia. ‘Hi ha molta gent que els agrada voltar, buscar vinyes i caves amagades, trobar llocs perduts, i aquest és també part de l’encant de Can Feixes’ explica el Xavier. Si bé el tipus de producció fa que no treguin el vi a menys de 6 euros l’ampolla, però són els mateixos consumidors els que comencen a saber distingir.

Podeu veure més imatges del procés productiu i la finca a la galeria fotogràfica

Can Feixes forma part de les Rutes Enològiques de la comarca de l’Anoia, on s’inclouen gairebé una vintena de cellers que es poden visitar.


2 Comentaris

m

maria

15 de setembre 2009.17:23h

Respondre

Realment molt bona feina i uns productes excel·lents. Us recomano que els proveu; no cal buscar molt lluny la qualitat.

C

Carme

Igualada

15 de setembre 2009.17:15h

Respondre

S’ha de reconèixer que el vi que fan és bo. pagues la feina (després de conèixer tot això) i crec que ara mel beuré més de gust. El que m’agrada més és que sigui una empresa... Llegir més familiar....bona feina!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.