//Plugins sense CDN ?>
Aquesta iniciativa, que sorgeix de la mà de diferents agents –Ajuntament d’Igualada, Escola d’Enginyeria d’Igualada, AIICA i l’Asociación Química Española de la Indústria del Cuero (AQEIC) - comptarà amb la tutela de la Universitat Politècnica de Catalunya, que actualment comtpa amb un total de 21 càtedres al nostre país.
Per a empreses i universitat
Pel que fa a la formació que anirà vinculada a la Càtedra A3 en innovació de la pell i el cuir, hi haurà dos vessants: d’una banda formació a mida adreçada a empreses del sector adober i, de l’altra, estudis universitaris que s’impartiran a l’Escola d’Enginyeria d’Igualada.
Actualment ja s’hi imparteix el Màster en Enginyeria del Cuir, l’únic a l’estat espanyol, que garanteix avui un alt índex d’inserció laboral dels seus alumnes, ja que al voltant d’un 90% d’aquells que finalitzen el màster troben feina abans de tres mesos. Aquesta oferta formativa, doncs, s’ampliarà notablement dins el marc de la càtedra i, com és habitual, els docents que hi prendran part seran especialistes de molt alt nivell. A més, s’intensificarà la cooperació educativa a través de les pràctiques que els estudiants realitzaran en les empreses del sector, enfortint així la relació amb la universitat i les institucions del sector adober.
Investigació
Aquesta càtedra impulsarà també diferents projectes d’investigació, accions de divulgació amb Igualada com a epicentre com conferències i publicacions especialitzades i, molt especialment, afavorirà la transferència tecnològica entre universitat i empresa. Així, el món de la investigació i la universitat podran transmetre de manera efectiva nous coneixements i tecnologies a la indústria del sector, que els podrà adoptar i aplicar per tal de millorar els seus processos productius, la qualitat dels seus productes i augmentar la seva competitivitat.
La nova Càtedra A3 té un fort component investigador, en tant que està previst el desenvolupament de línies de recerca sobre temés d’interès comú i la realització de treballs que permetran transferir resultats de recerca de la pròpia UPC. També s’elaboraran treballs de suport a l’empresa, com ara informes analítics, peritatges i assessorament de qualitat, entre altres. Aposta també molt especialment per la innovació, la qualitat, i el medi ambient, fent un èmfasi especial en la sostenibilitat dels processos d’adoberia i en l’aplicació de noves tecnologies.
Projecció internacional
La càtedra d’Igualada arrenca amb convenis ja establerts amb les universitats de Northampton (Regne Unit), Ege (Turquia) i el centre tecnològic CIATEC de León (Mèxic). Precisament, Northampton és ara mateix l’única ciutat europea, juntament amb Igualada, que imparteix estudis superiors especialitzats en el camp de la pell, de manera que la col·laboració amb aquesta universitat i els altres dos centres esmentats assegurarà un intercanvi importantíssim de coneixements i talent. A través de l’associació espanyola AQEIC, a més, es garanteix l’intercanvi amb altres associacions internacionals.
En definitiva, doncs, aquesta iniciativa s’ofereix com a vincle aglutinador d’experts dins la UPC i l’entorn empresarial i institucional, per tal de potenciar el clúster de la pell d’Igualada. Avui, aquest clúster està conformat per unes quaranta empreses, que donen feina a unes set-centes persones i tenen una xifra global de negoci d’uns 130 milions de euros. Aquest clúster industrial ha assolit els darrers temps un alt grau d’especialització, centrant-se en la fabricació de productes d’alta gamma per a firmes capdavanteres mundials com Louis Vuitton, Loewe, Mango o Timberland, entre altres.
L’aliança entre l’EEI, l’AQEIC, l’AIICA i l’Ajuntament de la ciutat a través d’aquesta càtedra permet concentrar, doncs, tot el know-how de la indústria del sector adober i, per altra banda, a nivell institucional, ha de permetre mantenir l’equilibri territorial, evitar la fuga de professionals i atreure noves inversions i empreses.
Una eina de promoció de la ciutat
Segons l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ‘aquesta càtedra suposarà, des d’ara, una eina fonamental per a ajudar a identificar aquesta ciutat com un referent d’aquest àmbit; Igualada ja ho era fa algunes dècades i ara volem tornar a esdevenir líders adaptant-nos a les exigències dels nous temps’. Castells recorda que 'avui, quan un Ajuntament va a oferir la seva ciutat a una empresa d’alt nivell, el primer que aquesta li demana és quins estudis especialitzats s’hi imparteixen’. En aquest sentit, apunta que ‘Igualada podrà oferir formació d’alta especialització, innovació i el màxim impuls per les empreses d’un sector que històricament ha format part de la nostra identitat’.
Habitualment, una càtedra compta amb el patrocini d’una gran empresa del seu sector però, en aquest cas, els seus patrocinadors són precisament AQEIC, AIICA i l’Ajuntament d’Igualada. D’aquesta manera, s’aconsegueix que al seu darrere no hi hagi només una empresa, sinó les quatre-centes que formen part d’aquestes associacions arreu de l’Estat espanyol, dotant-la del suport de tot un sector.
Igualada comptarà amb una càtedra de la UPC en innovació pel cuir
Igualada comptarà amb una càtedra de la UPC en innovació pel cuir
Maria Ll.
Igualada
30 de gener 2012.12:44h
Molt bona notícia per la ciutat si senyor, i tambe per una de les indústries que des de sempre l’ha identificada, com es la de la pell
Amb aquesta càtedra segur que s’ajudarà a consolidar a... Llegir més aquest sector que mante molts llocs de treball i es ara mateix el mes punter d’Igualada, alhora que se’l dotarà també del segell de qualitat necessària per poder ser encara més, els líders amb l’acabament de pell de qualitat.
Encara que a algú no li acabi d’agradar, a l’obtenció d’aquesta càtedra de la UPC si que se li pot dir que esta en el camí de l’economia, economia, economia