//Plugins sense CDN ?>
Amb un panorama poc positiu a davant, Natàlia Ortega, secretària general de CEAM que ha fet l'estudi, ha repassat l'evolució que els principals indicadors econòmics de la comarca han tingut el darrer any.
Per sectors
Pel que fa al sector primari (un 2% del PIB de la comarca), hi ha hagut un augment important dels costos que es mantindrà amb tendència a l'alça juntament amb un augment de preus que podria frenar, mentre que hi haurà problemes amb l'agricultura, sobretot els cereals.
L'evolució del sector industrial (un 38'4% del PIB, molt més important que el 25% que representa pel conjunt de Catalunya) passa per una transformació de l'estructura, guanyant pes activitats intermèdies en detriment dels sectors tradicionals com el tèxtil o la confecció. pel que fa a previsions, partint d'una reducció en la producció en aquests mateixos sectors tradicionals on podem afegir el paper, la pell o l'edició i arts gràfiques, seguirà retrocedint l'activitat el que queda d'any.
La construcció (un 12'3% del PIB) segueix i seguirà caient a nivell de producció i d'ocupació, amb una clara afectació pel que és l'edificació residencial que ha baixat i no es preveu que es recuperi.
Referent al sector dels serveis (un 47'3% del PIB), tot i que el 2008 va començar positiu, amb un cert creixement tot i que moderat, es va produir un estancament en l'ocupació i ja ha començat a notar-se la tendència a desaccelerar cada vegada més el ritme de creixement.
Pel que fa al perfil de les persones aturades, sense afegir-hi les prop de 2.000 persones que s'han quedat sense feina els darrers mesos, l'estudi estima que el 61% són dones, un 43% de 45 anys o més i que els sectors d'on són gran part dels aturats són els serveis (un 45%) i la indústria (40%).
La innovació al territori, base per al futur
Segons l'informe, la composició del teixit empresarial de l'Anoia comporta que les activitats de recerca i desenvolupament per part del sector productiu tenen un pes reduït. No obstant això, cal subratllar l'existència d'un teixit de societats de sectors avançats que podrien ser la base pel reforçament futur d'algunes activitats innovadores.
En aquest sentit, cal subratllar la presència destacada d'empreses de construcció de maquinària i equip mecànic, activitat productiva amb un important efecte arrossegador de la capacitat innovadora de la resta de sectors d'activitat.
Un cop presentat l'informe, el secretari general del departament d'Economia i Finances de la generalitat de Catalunya, Martí Carnicer, ha fet una petita xerrada sobre el finançament autonòmic pel qual el govern català està batallant.
Carnicer ha reiterat la falta d'un nou sistema de finançament ja que l'actual, antiquat, amb dades obsoletes del 1999 està contribuint a accentuar les diferències entre comunitats autònomes i no permet cobrir els serveis bàsics de la ciutadania.
Així mateix, parlant de la vessant financera de la crisi ha avançat que la Generalitat està estudiant avalar els bancs i entitats financeres que facin operacions entre ells, per afavorir el préstec de diner i la liquiditat i que acabi repercutint a les empreses. Per la construcció ha avançat que el govern català presentarà en breu un paquet de mesures adreçades només a aquest sector.
Ramon Felip, president UEA: En la seva intervenció ha s'ha mostrat partidari que l'esforç econòmic de la Generalitat no s'adreci als bancs i caixes, que en bona mesura han contribuït a agreujar la manca de liquiditat de les empreses, sinó que destinin els diners directament a les empreses i treballadors per ajudar-los a sortir del forat. Les entitats bancàries, que no estan tan malament, que s'espavilin un mica elles mateixes.
Severiano Duran i Francesc Rica, secretaris generals de CCOO i UGT a la comarca: Han insistit en la gravetat de la situació per la que passa la comarca recordant que el que ara mateix es demana i es reivindica fa més de quatre anys que és el mateix. Lamenten que l'Anoia hagi estat una comarca menystinguda pel govern català i esperen que ara que tot el territori català té problemes, serveixi perquè s'ajudi una mica la comarca.
Jordi Martínez, president de la UBIC: Recordant que el comerç repersenta un 21% de les empreses i un 11% dels treballadors de la ciutat d'Igualada, ha insistit en què aquesta crisi servirà per fer una tria de la que en sortiran, reforçats, els més preparats, i que per tant treballen perquè la comarca ofereixi un millor servei, un millor producte i un millor preu.
Que estem en recessió o crisi, ja ho sabíem. Ara cal saber què volen fer els polítics, si a part d’asfaltar carrers, saben fer alguna altra cosa.
Fidel Salat
Igualada
28 de novembre 2008.10:28h
Jo crec que el que fan els polítics és treballar, treballar i treballar, com tu i com jo. I més ells que poden perdre la seva cadira al 2011...Aquesta crisi és culpa dels quatre especuladors... Llegir més trinxaempreses i dels bancs. Bàsicament es culpa d’aquells que podent guanyar diners amb la inversió productiva s’han dedicat a viure a la bartola els darrers anys. I també es culpa dels cacics bancaris que es pensaven que les vaques grasses durarien ”ad-eternum”.
Els polítics tenen la seva part de responsabilitat, però no més que els nous senyorets de pa sucat amb oli que s’han dedicat a tancar empreses per requalificar terrenys. Hi ha moltes famílies d’industrials igualadins que si aixequessin el cap de la tomba es tornarien a morir de l’ensurt en veure que el que ells van aixecar amb gran esforç en el seu dia, avui només és un solar per fer pisos...