//Plugins sense CDN ?>
El procés per produir la Calamanda és completament artesanal. Segons els responsables de la Coopac, primer s'han triat els espais de tota la Catalunya central que produïen el millor ordi, s'ha calculat el valor proteínic que té cada gra i, posteriorment, s'inicia el procés per elaborar cervesa.
Segons ha avançat a l'ACN Josep Puigpelat, president de la Coopac, hi haurà tres tipus de Calamanda, una per prendre com a refresc, una segona gastronòmica, és a dir, per acompanyar amb el menjar, i una tercera negra.
La Coopac dividirà els 350.000 litres previstos de cervesa en funció de la demanda que tingui cada varietat però, segons Puigpelat, de la negra se'n elaborarà menys quantitat.
Lligar la producció i la terra
El president de la Coopac explica que la voluntat de la Calamanda és 'lligar la producció amb la terra', una idea que ja queda reflectida amb el nom de la cervesa, que és com s'anomena la patrona del municipi de Calaf.
'Elaborar una cervesa requereix temps i anem seguint els terminis inicials', ha especificat Puigpelat a l'ACN. La cervesa es va presentar públicament el mes de febrer d'aquest any, quan es van començar a fer les primeres proves i, tal com preveia llavors la Coopac, encara els quedava dos anys de feina.
Violeta Gumà / ACN