//Plugins sense CDN ?>
Els ajuntaments de la comarca han aprovat aquestes darreres setmanes les seves ordenances fiscals de cara al 2015, amb el que anomenen “congelació” de taxes com a argument principal. En alguns casos, com Igualada, fins i tot s’han retocat a la baixa els tipus de l’IBI, que ha passat de l’1 al 0,96. Els consistoris de Piera i Vilanova han “congelat” també les taxes i impostos, i han baixat les plusvàlues del 28 al 25% i bonifiquen amb un 30% la quota de l’impost de transmissions, respectivament. Per Joaquim Solé Vilanova, economista igualadí i catedrátic d'Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona, aquestes rebaixes tenen un component important “d’aparença” tot i que “és cert que baixen”.
Per aquest expert en finançament dels municipis, els consistoris “no han aplicat realment tant com asseguren en el seu discurs, però es que no poden fer altra cosa. Calen els ingressos impositius per seguir donant serveis municipals!”. Solé Vilanova posa com a exemple que en municipis que han revisat els valors cadastrals com La Pobla i Igualada els darrers 10 anys “les bases liquidables per l’IBI pugen i encara que el tipus que fixa l’ajuntament es mantingui, creix la recaptació”.
Solé Vilanova adverteix que “fins i tot baixant el tipus, amb l’augment de la base liquidable, la recaptació pot ser superior”. L’onada de congelacions i rebaixes de taxes i impostos, tant a l’Anoia com en municipis d’altres comarques obeiria a la cita electoral de 2015. El paradigma abans era “guanyar eleccions en base a inversions en equipaments. Ara ja no hi ha diners per obres. I la ciutadania no té prou informació per comprendre els èxits de la gestió de l’austeritat”.
Les taxes i impostos locals “no són alts”
El catedràtic entén que, en aquest moment, les taxes, preus i impostos municipals “no són alts” de cara als serveis que es reben.
Les reduccions que han tingut lloc a molts municipis “només afavoreixen a casos de pobresa severa”. Una baixada dels impostos podria ser contraproduent fins i tot per alguns ajuntaments molt endeutats, a l’Anoia n’hi ha força casos, “perquè Montoro ha imposat una política molt estricta” en el retorn dels diners.
Per últim, en les ordenances i la congelació, “la deflació no hi ha tingut res a veure”. Solé Vilanova assegura que els preus no cauen, “només hi ha una tendència lleugera”. Els ajuntaments tampoc poden “permetre’s perdre molts ingressos. Ja han reduït subvencions, han tancat llars d’infants i fan mesures d’estalvi energètic i han renegociat concessions del servei de escombraries i altres”. Preveu contenció els propers anys en ingressos, ja que la crisi serà llarga, i despeses i no s’expandiran els pressupostos, si s’aplica el sentit comú com han fet la majoria dels ajuntaments catalans els darrers anys.