TORNAR

Jorba participa en la creació de la primera sabata de pell biodegradable del món

Es van fer les proves de compostatge industrial

economia
Dimarts, 25 setembre 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Des de principis d’aquest mes de setembre ja es poden comprar a les botigues les sabates de pell 100 per cent biodegradables. Són les primeres d’aquest tipus que existeixen al món i una part del procés de creació s’ha fet a la planta de compostatge de Jorba.

Planta de compostatge de Jorba

Sabata de pell biodegradable

Fins ara quan un parell de sabates era vell o es trencava es llençava en un abocador on s’hi podien passar centenars d’anys. A partir d’aquest setembre això ja no serà així per que s’ha creat una sabata que es converteix en adob per la terra. L’invent ha estat possible gràcies a una investigació científica de tres anys que s’ha realitzat entre Vigo, Navarra, València i Jorba.

La clau està en els materials que s’utilitzen per elaborar la sabata que és totalment biodegradable, d’aquí el nom del model: SNIPE 100%.

Ernesto Segarra, cap de la investigació, explica que després de diverses proves ‘van veure que ‘adobar la pell amb titani era la millor opció’ per que aquest és un material ‘biocompatible, que no dona al·lèrgies, es biodegrada molt ràpidament i el compost s’obté de manera fàcil’. Normalment la pell es curteix amb crom, però ‘aquest material no és biodegradable’.

Segarra afegeix que la sola ‘ha de ser termoplàstica’ i la resta de parts com les punteres i els contraforts també han d’elaborar-se amb materials especials, ‘fins i tot la cola’.

Tot el procés d’elaboració es fa a Portugal, i la pell procedeix de València. Ara bé, Ernesto Segarra no tanca cap porta ‘a treballar amb els adobers d’Igualada’.

Les fases

La investigació va passar per diverses fases: una primera al laboratori fent proves de toxicitat, una segona on es va fer una prova pilot per veure si el compost obtingut complia els requisits, i una tercera on es va fer un compostatge industrial.

Aquesta última part del procés es va dur a terme a la planta de compostatge de Jorba. Es va fer ‘una prova amb 60 parells de sabates i el resultat va ser positiu’, explica el cap de la investigació. Ernesto Segarra afirma que la prova es va fer a Jorba ‘per que és una planta gran, important, i que treballa a nivell industrial’.

El compost que s’obté compleix amb totes les característiques ‘i la qualitat és la mateixa que altres compostos que es comercialitzen’.

L’objectiu

Ernesto Segarra va tenir la idea de crear les sabates de pell cent per cent biodegradables davant la seva preocupació pels residus que genera l’home.

Per Segarra ‘vivim en un món on l’augment de la població i del consum comença a generar importants problemes’, i el 2013 es preveu que es venguin 20.000 milions de parells de sabates ‘amb el mal ambiental que això comporta’, afirma.

El model

Per aquesta tardor-hivern només s’ha fabricat un model, molt casual i de color negre, tant per home com per dona, però de cara l’estiu que ve tenen previst dissenyar-ne 2 d’homes i 2 de dona, amb 3 o 4 colors diferents cadascun.

Les sabates ja es poden comprar a les botigues a un preu de 149 euros.


2 Comentaris

j

jose vicente forner forner

alfondeguilla

28 de setembre 2012.18:36h

Respondre

ya era hora que en España se innovará, le veo mucho futuro al zapato compostable, además de un disño joven, veo que también es además de com`postable durable, nada un genio, la persona que ha... Llegir més innovado este producto, influirá positivamente en estos años venideros, a no causar tantos problemas al medio ambiente, animo y que sea un exito se lo merece SNIPE, por ser además una firma nacida en España.

p

pere

igualada

25 de setembre 2012.16:55h

Respondre

149 euros...!!!! Només?!!!!!! Au,va, home. Suposo que deuen ser les dues dreta i esquerre, almenys, oi? Veig que encara existeix Xauxa....

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.