//Plugins sense CDN ?>
Una setmana més, el líders europeus han estat incapaços de fer cap pas endavant a favor d’una integració fiscal i bancària a la zona euro.
Mica en mica els efectes que deriven d’aquesta situació tensa en el continent europeu es deixen sentir a la resta d’àrees econòmiques. Així, aquesta setmana hem vist que la xifra de creació de llocs de treball als Estats Units disminuïa més del que s’esperava o també, com economies emergents com Brasil o Índia, registraven creixements molt inferiors als que són habituals.
Mentrestant a Espanya les coses sembla que no milloren i els dubtes sobre la solvència del sector bancari i sobre si Espanya aconseguirà l’objectiu de dèficit acordat segueixen presents.
Tot i això sembla que per part de la UE s’ha donat un recolzament a la reestructuració del sector bancari oferint el fons de rescat com a instrument per a injectar liquiditat als bancs que ho necessitin. D’altra banda sembla probable que s’augmentarà un any el termini de l’Estat espanyol per assolir els nivells de dèficits acordats amb la UE.
Mentrestant el bo alemany es va depreciant i la seva rendibilitat a 2 anys ja es negativa. Això passa no només perquè hi hagi inversors que renunciïn a rendibilitats per tenir un actiu segur, abans podríem procedir al vell mètode del sota matalàs/rajola i no perdre diners, el que realment s’està cotitzant és una desaparició del euro i un retorn al marc alemany el que provocaria una apreciació d’aquesta divisa respecte l’euro.
Però no tot son notícies negatives. A Irlanda aquesta setmana s’ha aprovat per referèndum el pacte fiscal de la zona euro amb un 60% dels vots favorables. I una altra notícia rellevant és la baixada del preu del petroli que podria reduir la inflació i de retruc permetre al BCE baixar tipus d’interès.
Per aquesta setmana tindrem dades econòmiques del ISM i del PMI a Estats Units, reunió del BCE dimecres i subhasta de bons espanyols el dijous. Veurem que passa.......
Miquel Bernadí Llucià Analista de Mercats Llicenciat en Economia Màster en Instruments i Mercats Financers |