//Plugins sense CDN ?>
D'aquesta manera s'ha tancat una setmana plena de reaccions als esdeveniments de l'últim cap de setmana com van ser les eleccions a França i Grècia. De moment el mercat ha respost amb relativa tranquil·litat a aquests canvis.
Tot i tancar amb números positius, no va ser tan tranquil·la la setmana per al mercat espanyol. La intervenció de l'estat sobre Bankia va propiciar importants càstigs al selectiu i en especial al sector financer.
Mentrestant les urnes deixen en escac els principals líders europeus. La setmana passada va ser Sarkozy i aquest cap de setmana li ha tocat a la cancellera alemanya Angela Merkel que va perdre les eleccions al land de Renània del Nord-Westfàlia, el més poblat d'Alemanya. D'aquesta manera el partit socialista alemany ja domina 11 dels 16 lands d'Alemanya.
Així doncs, sembla clar que el discurs de retallades i d'austeritat no cala entre l'electorat, ni dels països que realment ho necessiten ni en aquells que sembla que l'obliguen. Potser en aquest moment cal una reflexió sobre si la cultura dels extrems és ara necessària o és millor plantejar un mix entre una reordenació del sector públic i l’impuls del creixement econòmic.
Potser en un escenari de grisos també evitaríem que en una mateixa Unió Econòmica i Monetària hagi països que es financin a 10 anys al 1,5% i altres que ho facin a més del 6%. Sembla que són necessaris certs ajustos perquè es legitimi la raó de ser d'una Unió Monetària i sigui eficient en la seva tasca.
Estarem atents aquesta setmana a les cites que comencin per cometes ja que preveiem que serà una setmana plena de declaracions i de contra declaracions en una Europa que en 15 dies ha vist importants canvis i decisions polítiques.
Miquel Bernadí Llucià Departament d’Anàlisis i Reporting de CatalunyaCaixa Inversió. Llicenciat en Economia Màster en Instruments i Mercats Financers |