TORNAR

El negoci del vi: De la vinya al 'resort'

La verema a l'Anoia va començar a finals d'agost i s'allargarà fins a l'octubre, depenent de la zona

economia
Dimarts, 28 setembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
És època de verema a Catalunya i des de finals d'agost a les vinyes de la comarca ja s'està recollint el raïm, tasca que es preveu que s'allargarà fins a principis d'octubre. Can Bonastre és un 'wine resort' situat a Masquefa, on no només es fa el procés complet de vi (des del treball a la vinya fins a l'etiquetatge i distribució) sinó que també s'ofereixen molts serveis d'hostaleria al voltant d'aquest món. Un negoci complert que durant aquests mesos es troba en plena activitat.

Sala de bótes

Cèsar Torrijos al laboratori

Cementiri

Can Bonastre

Ceps de Can Bonastre

Fa tres generacions, els avis dels actuals propietaris de Can Bonastre van comprar les finques per plantar-hi ceps; els pares es van fer un lloc en la producció de vi i van fer un celler; i actualment ,Can Bonastre és un 'wine resort' amb hotel, restaurants, piscina i spa, on s'organitzen diverses activitats.

Des de finals d'agost i fins a principis d'octubre es recullen les 13 varietats de raïm que es cultiven en les 50 hectàrees de les vinyes de Can Bonastre. Cèsar Torrijos, l'enòleg de la finca, ens explica que es cultiven 6 varietats blanques (Chardonnay, Macabeu, Xarel·lo, Riesling, Sauvignon Blanc i Garnatxa blanc) i 7 varietats negres (Pinot noir, Merlot, Ull de Llebre, Cabarnet Sauvignon, Cabarnet Franc, Sira i Garnatxa Negra).

Les pluges fan preveure un any regular

Cèsar Torrijos explica que habitualment es recullen a Can Bonastre 350.000 kg de raïm cada any, i es produeixen 200.000 litres de vi. Segons l'enòleg, aquest serà un any 'normal' pel que fa a quantitat, però el gran nombre de pluges a l'estiu —i sobretot aquests darrers dies— fa que la qualitat es prevegi 'regular'.

El canvi de temperatures enregistrat en els darrers anys ha fet avançar l'època de collita, però enguany s'ha retardat 15 dies respecte de l'any passat a causa de la quantitat de pluja registrada a la comarca.

L'elaboració del vi

Una vegada recollit el raïm comença la tasca d'elaboració del vi, que té un procés diferent en funció de si es fa vi blanc o negre. En el primer cas, es premsa el raïm per obtenir-ne el most. Aquest most es fermenta amb llevats i, una vegada feta la fermentació, el most passa a ser vi. Cada varietat de raïm fermenta per separat, aleshores és el moment de fer el copatge per descobrir quines proporcions de cada varietat són les òptimes per a la barreja que donarà el vi definitiu. El vi negre segueix un procés diferent ja el raïm fermenta en un dipòsit sense ser premsat abans.

A Can Bonastre s'elaboren tres gammes de vi: la gamma alta amb els vins Nara, Pinot Noir i Maurel, la gamma Bonastre i la gamma Erumir, que és la més econòmica. De totes maneres, i segons l'enòleg Cèsar Torrijos, s'intenta aconseguir una bona relació qualitat preu en totes les categories.

El 60% del vi s'exporta

El vi de Can Bonastre està en tres denominacions d'origen: Penedès, Catalunya i Cava. Per això s'han de seguir els criteris de producció que estableixen aquestes DO. El 40% del vi embotellat que es produeix es ven a Catalunya i en petita mesura a l'Estat espanyol, i el 60% es distribueix a l'estranger. Una part del vi produït es ven a d'altres bodegues a granel, sense embotellar.

Un negoci al voltant del vi

Can Bonastre és avui un 'wine resort' on, a més de les finques, la bodega i el celler, hi ha restaurants, hotel, piscina, sala de convencions, spa... Això sí, tot gira al voltant del món del vi. És per això que la sala 'estrella' de la finca és la sala de bótes, on el vi reposa durant un any. En època de verema, com ara, a Can Bonastre s'organitzen visites on les famílies que ho vulguin poden gaudir d'un dia dedicat a aquesta tasca: es trepitja el raïm i es fa tot el procés tal com es feia antigament. És una bona iniciativa per acostar els anoiencs a un món proper però sovint desconegut com és la producció vinícola.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.