TORNAR
PUBLICITAT

La pell d'Igualada present en un producte pioner per tapissar seients d'autobús

És una de les més de 4000 accions que ha realitzat en un any la Càtedra A3 en Innovació de la Pell

economia
Dijous, 10 gener 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La Càtedra A3 en innovació de la pell treballa per innovar i enfortir el sector adober de la ciutat. En el seu primer any de vida els resultats han estat molt bons ja que ha participat en unes 4.300 accions per més de 150 empreses, majoritàriament vinculades al sector de la pell. Una d'aquestes accions és el projecte d'un producte pioner per a tapissar seients d'autobusos.

Seients d'autobús tapissats amb pell igualadina

La càtedra A3 en innovació de la pell, impulsada per l’Ajuntament d’Igualada i amb el segell de qualitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, UPC BarcelonaTech, ja fa un any que es va posar en funcionament i un bon exemple dels fruits que està donant és un dels sis projectes iniciats durant el 2012 i que ara ja es troba en la fase final de prova.

Es tracta d'un producte pioner per tapissar els seients d'autobús. Segons Anna Bacardit, la directora de la Càtedra, s'ha aconseguit tractar pell i teixit moqueta amb nanopartícules i obtenir un material dotat de cinc propietats que el fa únic: ignifugant, antibactericide, autoreparant, autonetejant i amb termocontrol. Amb aquestes virtuts, aquests materials es poden utilitzar, per exemple, en butaques d’auditoris o en seients d’autobús. Precisament, dos autobusos de l’empresa Izaro estan provant durant tot un any aquests seients en els seus serveis habituals arreu de Catalunya, de moment amb molt bons resultats.

Aquest és un projecte realitzat en el marc de la convocatòria Nuclis Cooperatius de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental de la Generalitat de Catalunya i hi han col·laborat, a banda del personal investigador de la Càtedra, les empreses Curtits Aqualata, Colorantes Industriales, Ecopol, Aunde i Figueras International Seating. Segons Bacardit 'aquest és el gran exemple d’allò que suposa la càtedra a Igualada, un contacte directe entre els sectors investigador i productiu que dóna lloc a productes innovadors i únics'.

Línies de la Càtedra A3 in Leather Innovation

Durant el seu primer any de vida, la càtedra ha participat en unes 4.300 accions per més de 150 empreses, majoritàriament vinculades al sector de la pell. Forma part del projecte de convertir Igualada en la capital europea de la pell de qualitat, i les seves línies d'actuació són:

Formació: els últims dotze mesos s’han dut a terme cursos adaptats específicament a les necessitats de les empreses, s’han format investigadors especialitzats i s’ha potenciat la important activitat del Màster en Enginyeria del Cuir que imparteix l’EEI.

Recerca: la Càtedra A3 ha col·laborat amb empreses principalment de la pell, però també del sector del paper, les arts gràfiques, el tèxtil, la química, la metal·lúrgia o l’alimentació. Aquesta recerca es duu a terme en els àmbits de les noves tecnologies, la biotecnologia i els materials innovadors, i s’ha treballat, entre altres, amb multinacionals com la finlandesa Kemira, la xinesa Sichuan Decision Chemical o el grup Inditex.

En aquest àmbit s’estan desenvolupant millores en el procés de tractament de la pell, articles ecològics de pell d’alta gamma, teixits amb propietats especials, millores per a la sostenibilitat mediambiental de les teneries, sistemes d’avaluació per pergamins de patrimoni cultural o tecnologies per a la regeneració de materials.

Transferència de tecnologia o assessorament tècnic a les empreses: dóna suport en aspectes com l’organització industrial, la gestió mediambiental i la implantació de processos de control. D’altra banda, es fan anàlisis a la planta pilot de l’edifici del Pla de la Massa per empreses de la pell, el tèxtil o el paper. S’han dut a terme més de 70 treballs de peritatge i assessorament tècnic en empreses com Loewe, Interkohza, Pyton, Munich, Comercial Godó, el sindicat Unió de Pagesos i un llarg etcètera.

Divulgació: s'han realitzat una vintena d'accions divulgatives des d’Igualada, bàsicament articles en revistes especialitzades i, sobretot, ha destacat la celebració a la capital de l’Anoia del 61è Congrès Anual de l’Associació Química Espanyola de la Indústria del Cuir.


1 Comentaris

j

jre

igd

10 de gener 2013.10:05h

Respondre

que ho coneixin els del hispano seria una bona arrivada o sortida d igualada amb seients de pell tipus Rolls Royce.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.