TORNAR
PUBLICITAT

'La pell és una matèria primera excel·lent, t’entra pels ulls, pel tacte, per l’olfacte, per tots els sentits'

Entrevista a Raül Querol, dissenyador i artesà del cuir

economia
Dijous, 14 octubre 2010. 01:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
A la nostra comarca hi ha gent jove emprenedora que ha optat per iniciar el seu propi negoci com a sortida laboral. Ells són els nous empresaris, els que garanteixen el futur econòmic de la comarca i del país. Un exemple el trobem en Raül Querol, un jove dissenyador de moda en pell que comença a fer-se un lloc en aquest sector. Per a confeccionar els seus dissenys només utilitza pell de qualitat d’Igualada i de Vic.

Raül Querol

Com vas començar?

Després d’estudiar disseny gràfic i mentre estudiava artesania en cuir vaig començar a treballar en un petit taller familiar d’artesania en cuir a Vilanova del Camí. Hi vaig elaborar les meves primeres obres, encara em recordo avui dels meus primers repunts amb la màquina de cosir, i de les hores que passava després de la meva jornada laboral davant d’aquelles màquines per aprendre totes les tècniques de l’artesania en cuir i la confecció de complements de moda. Tenia molt clar que em volia dedicar al disseny i a la moda, crear-me un nom en aquest sector i ser un referent en el món de l’artesania en cuir.

Tu ets un emprenedor nat?

Vaig fer moltes hores en aquell taller, moltes nits cosint les meves pròpies col·leccions. Fins que vaig creure que estava preparat per crear el meu propi negoci, un taller al carrer La Torre d’Igualada. Els primers anys els vaig destinar a treballar per a grans marques de sector del complement de moda: Puntotres, Ponts Quintana, Prada... I envoltat d’un gran equip professional vaig aprendre les últimes tecnologies per aplicar-les en l’artesania en cuir. Posteriorment vaig deixar de treballar per a aquestes marques i apostar definitivament per les meves creacions, en aquest moment se suma a l’equip Salva Pereira, dissenyador i enquadernador professional.

La nostra inspiració sempre ha estat el món rural, l’esforç de la gent del camp dia a dia, les gebrades, les boires de l’hivern i els estius calorosos de l’Alta Segarra, per aquest motiu decidim traslladar el taller a Sant Guim de Freixenet, un poble relativament jove, que aquest any compleix el seu 150è aniversari amb l’arribada del ferrocarril. És un poble on els seus habitants són molt oberts a les noves propostes, on la gent s’implica en els projectes pel futur de la vila i de la comarca.

Aquell mateix any obrim una botiga al barri del Born de Barcelona amb l’experiència d’un bon amic italià i extraordinari dissenyador d’acabats en la pell, gràcies a l’estança al barri del disseny per excel·lència de Barcelona comencem a fer-nos un nom en el món dels complements de moda, així és com neix raul querol & avlas.

El desembre passat decidim tancar aquesta botiga del Born i apostar directament pel taller/estudi de Sant Guim de Freixenet, obrim una sala d’exposicions (showroom) on el client pot veure de primera mà com confeccionem les peces i fer-lo així participar del disseny de l’obra.

Només treballeu amb pells de casa nostra, per què?

Tota la pell vacuna que fem servir per crear els nostres dissenys i complements és d’Igualada, igual que la pell ovina és de Vic. El nostre tret diferencial és aquest: 'treballar amb productes d’aquí i amb empreses d’aquí'. Igualada és molt coneguda per l’alta qualitat de la seva pell, però mai pel que es pot fer amb aquesta pell. La pell és una matèria primera excel·lent, t’entra pels ulls, pel tacte, per l’olfacte, per tots els sentits, però aquí, a Igualada, l’exportem a fora i es confecciona el producte també a fora, això fa que es perdi pel camí la marca 'pell d’Igualada'.

Quina sortida té el vostre producte?

Nosaltres duem a terme tot el procés de la peça; concepte-disseny-patronatge, confecció i venda per tal de controlar el preu del producte i el destinatari final. Ens agrada el cara a cara, no fem producció per vendre en cadenes de botigues, treballem amb peces úniques i exclusives, volem conèixer la gent que porta els nostres productes. Nosaltres pensem la peça amb el client i per al client. A vegades es valora més la marca que la qualitat, conceptes i procedència del producte i el seu material. Actualment els nostres clients es desplacen fins a Sant Guim de Freixenet per adquirir el producte, així passen el dia per la zona de l’Alta Segarra, és un encant més que té la ubicació de la sala d’exposicions (showroom) en un àmbit rural. La resposta que hem tingut per part dels client ha estat considerable, hem exhaurit les existències aquesta campanya de Nadal i això que encara no hem posat en marxa la pàgina web, que en aquests moments encara està en construcció.

Quan traieu les col·leccions?

Tot i que són peces pensades per portar-les tot l’any, traiem una col·lecció dos cops l’any, ara ja estem treballant amb la d’estiu, tot i que amb la pell és difícil ja que està lligada a l’hivern. La nova col·lecció estarà disponible a partir de Setmana Santa a la sala d’exposicions (showroom) de Sant Guim de Freixenet. Aquesta col·lecció destaca per les combinacions que hem elaborat amb cotó estampat, amb una explosió de colors, com explota l’entrada de la primavera a la zona de la Segarra.

Quina és la clau del vostre èxit?

L’originalitat dels nostres dissenys, la qualitat i l’exclusivitat del producte. La utilització de materials fets a Catalunya fa que el client es trobi més identificat en el disseny i el producte final. L’entorn on es troba situada la sala d’exposicions (showroom) també influeix moltíssim, el client aprofita la visita per conèixer el poble i l’entorn rural de Sant Guim de Freixenet, de fet a la mateixa sala d’exposicions fem recomanacions d’altres productes artesanals de la zona, restaurants, cases rurals, etc.

L’aplicació del disseny a l’artesania també ha contribuït molt en aquest èxit, és un fet diferencial en els nostres productes: l’aplicació de les noves tecnologies a un ofici tradicional com és l’artesania en cuir ens ha obert moltes portes en el món de la moda.

Recentment heu estat reconeguts amb un premi a l’emprenedoria...

El passat mes de desembre vam rebre el premi al jove emprenedor de la Segarra, un premi convocat pel Consell Comarcal de la Segarra. El jurat va valorar el projecte per la seva originalitat i innovació a la comarca i Catalunya, la difusió del poble i de la Segarra a través d’uns productes artesanals i de disseny.

En l’àmbit professional heu tingut propostes?

He tingut diverses propostes professionals que he refusat, com ara anar a dissenyar per empreses en les quals la seva producció s’efectuava a la Xina o l’Índia, empreses italianes del món del disseny. Però sempre vaig optar per quedar-me aquí: Aquí tenim grans materials, com la pell d’Igualada i Vic, i també artesans professionals repartits per tot Catalunya que em poden ajudar a desenvolupar el meu producte amb qualitat i disseny.

Compagines la teva feina amb la docència a l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps d’Igualada.

Sóc professor d’artesania en cuir i disseny de complements de moda a l’Escola d’Art d’Igualada des de fa 4 anys. L’aposta que fa l’escola per una artesania de disseny i qualitat ha fet possible la meva incorporació al seu equip professional de docents, és una escola amb un potencial excel·lent en el camp del disseny i l’artesania, els seus estudis d’artesania en cuir són únics a Catalunya i és de les poques escoles a l’Estat espanyol que els imparteixen.

L’escola és una plataforma molt important a Catalunya per formar futurs artesans, amb una formació en disseny i amb materials igualadins, com la pell. La marca pròpia '”artesans d’Igualada+disseny d’Igualada+pell d’Igualada' és molt gratificant.

Feu una feina totalment artesana?

Estic acreditat com a artesà professional per Artesania Catalunya, de la Generalitat de Catalunya, és una acreditació de professionalitat i qualitat del treball artesà del país. La gent té el concepte que artesania és una cosa antiga, de fireta... Nosaltres apostem per una nova artesania neo-artesania, atès que utilitzem les tradicionals tècniques de l’artesania en cuir i amb l’aplicació de les noves tecnologies i el disseny obtenim unes peces originals i actuals adaptades als canvis constants de la moda.

Qui dissenya?

Tots dos dissenyem, és un treball en equip, treballem el complement com una obra d’art, que la peça sigui expressiva, que tingui vida pròpia. És molt gratificant veure el client gaudir del nostre producte, això a nosaltres també ens fa gaudir.

Teniu suport per part de l’Administració?

Artesania Catalunya, de la Generalitat de Catalunya ens ha donat un suport i promoció molt gran, amb el projecte Oficis Singulars, 'la pell d’Igualada i Vic', les nostres obres han estat exposades a Igualada, Vic, Barcelona, Madrid i Frankfurt.

Recentment vam estar convidats a la passada edició del 080 Barcelona, on vam crear una actuació que va ser la innovació de la fira, a part de mostrar els nostres dissenys i productes vam fer una demostració de l’ofici en directe, aquesta actuació va ser molt ben rebuda de part del públic. Vam rebre la visita del conseller Huguet i de la directora d’Artesania Catalunya, Gemma Amat. També estem convidats a la propera edició del 080 on presentarem la nova col·lecció tardor/hivern. Aquestes actuacions són un bon mitjà de difusió de l’artesania de casa nostra i de les seves obres.

Fins on voleu arribar?

A curt termini volem consolidar el showroom de Sant Guim de Freixenet i el nostre nom com a referent d’artesania a casa nostra. Desenvolupar un nou projecte a Barcelona amb les mateixes característiques que el de Sant Guim. Properament volem presentar al Museu de la Pell i Comarcal de l’Anoia 'Cal Granotes' una col·lecció inspirada en el Rec i la Igualada industrial. Intentarem que aquesta presentació coincideixi amb la propera edició del REC.1

El nostre propòsit és el de donar-nos a conèixer a nivell estatal i europeu. Ara hem estat al 080 Barcelona i potser el dia de demà a Madrid, Milà o París, i així donar a conèixer l’ofici d’artesà del cuir i la pell d’Igualada i Vic.

Aquesta entrevista va ser publicada originalment a l'UEA Magazine núm. 21 (maig de 2010).


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.