TORNAR

El sector de l'envàs i l'embalatge a Catalunya ha incrementat la facturació fins a màxims històrics

La competitivitat empresarial, el canvis en el marc regulador i les estratègies d’ecodisseny i sostenibilitat, entre les principals tendències del sector

economia
Dijous, 25 gener 2024. 10:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

Actualment el sector factura 12.908M d'euros, un 24,5% més que l'any anterior. El sector del Packaging a la Conca d’Òdena representa 53 empreses, 162 milions de facturació i 909 treballadors. La cadena de valor inclou fabricants d’envasos i etiquetes, proveïdors especialitzats, manipulats de cartró i fabricants d’embalatges, converting de paper i cartró, distribuïdors d’embalatges i envasos, disseny i impressió de materials per a màrqueting i comunicació. Es tracta del cinquè sector industrial de l'Anoia en volum de facturació.

En els darrers anys el sector de l'envàs i l'embalatge està experimentant una gran transformació encapçalada per les millores en clau de sostenibilitat, la digitalització i l'ús de les noves tecnologies. El Packaging Clúster i l'empresa d'investigació de mercat marketAAD han presentat un estudi que analitza la situació actual del sector del packaging català tenint en compte variables com la facturació, l'endeutament, el nombre d'empleats i la rendibilitat econòmica.

Segons l'estudi, el sector de l'envàs i l'embalatge català ha facturat 12.908 M d'euros durant el 2023, xifra que suposa un 24,5% més respecte a l'any anterior. Aquest creixement representa un rècord històric en la facturació, i un augment de més del 40% dels nivells econòmics prepandèmia del 2019. Actualment, el sector del packaging català representa el 4,77% del PIB, percentatge que continua creixent respecte als anys anteriors.

A Catalunya, 723 empreses es dediquen al sector de l'envàs i l'embalatge. D'aquestes, 217 estan especialitzades al subsector del plàstic seguit del subsector del cartró, que destaca per les 163 empreses al territori. En conjunt, les empreses d'envàs i embalatge catalanes continuen incrementant la contractació de persones, en concret, un 5,2% més respecte a l'any 2022.

L'informe també mostra que els nivells de rendibilitat del sector han augmentat lleugerament al llarg del 2023 (del 6,28% al 6,47%) mentre que els nivells d'endeutament de les empreses catalanes s'ha reduït fins al 52,55.

Pel que fa al comerç exterior del sector, aquest ha experimentat un creixement significatiu del valor dels fluxos comercials (+20% importacions i 10,88% les exportacions). L'evolució de la demanda tant a Espanya com a Europa també ha experimentat uns increments pronunciats en tots els principals sectors del gran consum. A Espanya el sector alimentari i begudes ha crescut en valors al voltant del 10%, mentre que el sector farmacèutic (16%) i el cosmètic (61%) aporten els creixements més acusats.

Les principals tendències del sector: competitivitat empresarial, canvis en el marc regulador i estratègies d'ecodisseny i sostenibilitat

La investigació també exposa les principals tendències del sector, que són les que dinamitzaran amb més força el mercat: la competitivitat empresarial, els canvis en el marc regulador i les estratègies d'ecodisseny i sostenibilitat.

Pel que fa a la competitivitat empresarial, el sector del packaging a Catalunya es consolida com una de les indústries estratègiques del país essent capaç d'atraure inversió estrangera per al sector i la seva cadena de valor. En aquest sentit, l'aplicació de la intel·ligència artificial i les tecnologies digitals estan impulsant la competitivitat de la indústria, la millora dels seus processos i l'eficiència en la cadena de subministrament.

En el marc regulador, l'aprovació de la llei de residus i sols contaminants (Llei 7/2022), i el seu annex sobre l'impost a envasos plàstics d'un sol ús; i la llei sobre envasos i residus d'envasos (RD 1055/2022), ha assenyalat noves regles de joc, en procés de desplegament per a marques i indústria. Paral·lelament, la directiva d'informes sobre sostenibilitat corporativa (ESG Reporting), 2022/2464 que entrarà en vigor l'any fiscal 2024 fixarà noves dinàmiques de transparència en la cadena de subministrament i impulsarà cap a noves demandes en sostenibilitat en mercats finals de packaging i les seves empreses proveïdores.

Finalment, les marques -especialment les del sector del gran consum- estan desenvolupant noves estratègies d'ecodisseny que els permetin millorar els seus índexs de materialitat, reporting en sostenibilitat i el seu impacte reputacional davant d'un consumidor cada cop més sensibilitzat vers l'ús dels envasos i el cicle de vida dels seus materials. En aquest sentit, s'identifica un increment de solucions innovadores al mercat centrades a millorar la reciclabilitat dels materials i en el reaprofitament de matèria primera secundària d'origen reciclat.

Martina Font, presidenta del Clúster, considera que "el sector del packaging s'ha pogut adaptar en aquest context complex d'increment sobtat de costos de matèries primeres i energia, mantenint la competitivitat del sector per poder continuar tenint empreses sanejades i viables". A més, afegeix que "les empreses d'envàs i embalatge a Catalunya són exemple en àmbits fonamentals com és la internacionalització i la innovació, i des del Clúster volem continuar potenciant aquests dos àmbits".

La presentació de l'estudi, a càrrec d'Adrià Llacuna, project director de marketAAD -empresa encarregada de la investigació-, va tenir lloc el passat dimecres 24 de gener a la seu del GREMI de la Indústria i la Comunicació Gràfica de Catalunya i va comptar amb el suport d'Hispack, la fira de referència del sector que se celebrarà a Barcelona del 7 al 10 de maig de 2024 i que preveu reunir més de 1.250 marques.

Durant la jornada també es va celebrar una taula rodona dedicada al present i al futur del sector que va comptar amb la participació de Pere Coll, director i+d+I d' Enplater; Iban Cid, president de GERMARK; Joan Lladó, director de producció d'Alzamora Group; i va estar moderada per Àlex Brossa Enrique, clúster manager del Packaging Cluster. 

El sector del Packaging a la Conca d’Òdena representa 53 empreses, 162 milions de facturació i 909 treballadors. La cadena de valor inclou fabricants d’envasos i etiquetes, proveïdors especialitzats, manipulats de cartró i fabricants d’embalatges, converting de paper i cartró, distribuïdors d’embalatges i envasos, disseny i impressió de materials per a màrqueting i comunicació. Es tracta del cinquè sector industrial de l'Anoia en volum de facturació.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.