TORNAR

Tanquen les comportes de la presa que no vol ningú

El Departament d’Agricultura oficia l’inici del reompliment de l’embassament de Tous

economia
Dissabte, 29 novembre 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La presa de Tous torna a tenir les portes tancades. Com va anunciar la Generalitat fa dos mesos a Anoiadiari, ja es disposa de l'aval tècnic i s'han tancat les comportes. L'objectiu de moment és assolir una superfície de 108 hectàrees de regadiu. Ahir, en l'acte oficial, la Comunitat de Regants ni tan sols va ser convidada

El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, acompanyat de l’alcalde de Sant Martí de Tous, David Alquézar, ha participat en l’acte simbòlic de baixada de comportes de la presa de Sant Martí de Tous per tal d’iniciar l’emplenament de l’embassament, inutilitzat per problemes tècnics des de la seva construcció fa 20 anys.
El departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha construït aquesta presa de terra al municipi de Sant Martí de Tous, d'1,3 hectòmetres cúbics de capacitat, amb l’objectiu de regular les aportacions d’aigua de la riera de Tous per transformar una superfície de secà en regadiu, per a la qual disposa de la corresponent concessió d’aigua. Amb tot, la utilitat d'aquesta presa és discutida pels pagesos de la zona. El president de la Comunitat de Regants, Antoni Ribera, afirma que "ni ens han convidat a la junta" a l'acte "ni m'han dit res". Lamenta que "no em consta que tingui pla de viabilitat, això és gastar diners dels contribuents catalans". Creu que aquesta acció "és fer volar coloms".

La presa, a punt per reomplir-seEn els estudis de disponibilitats d’aigua s’estima que les aportacions estan al voltant dels 400.000 metres cúbics per any, motiu pel qual el DAAM ha redactat un projecte, a través de l’empresa Infraestructures de la Generalitat, SAU, per a la transformació en regadiu de 108 hectàrees amb una dotació d’aigua de 3.347 metres cúbics per hectàrea i  any, que és la superfície que es preveu que es pugui regar amb regularitat.

Història de la presa

Inaugurada per Jordi Pujol el 1997, la presa es va omplir fins a la coronació per primera vegada l’any 2004. Des de la construcció de la presa s’està portant a terme un servei d’explotació per tal de controlar-ne el comportament, en compliment de la reglamentació vigent de grans preses. Els informes del Servei d’Explotació van posar de manifest algun comportament anòmal amb relació a les pressions que s’amiden en els diferents punts de la presa, per la qual cosa l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va requerir el 2009 al DAAM el buidat de l’embassament i l’estudi detallat de les característiques de la presa per tal de garantir-ne la seguretat. El DAAM va realitzar el buidat requerit per l’ACA i va executar un reconeixement geotècnic i estudiat del comportament de la presa com a conseqüència dels resultats obtinguts en l’auscultació. En vista dels resultat obtinguts, l’ACA ha donat autorització per realitzar l’emplenament fins a la cota 495, amb una capacitat d’emmagatzematge de 221.689 metres cúbics, per poder prendre dades de l’auscultació i comprovar el bon comportament de la presa. Una vegada se n’hagi comprovat el bon comportament, caldrà iniciar la tramitació del projecte de regadiu i avaluar alternatives més factibles.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.