//Plugins sense CDN ?>
Un cop més s’ha tornat a constatar la fragilitat del govern de Vilanova del Camí, en minoria. I és que des de feia setmanes a l'ajuntament es negociaven les ordenances fiscals per a l'any 2013 entre els partits municipals sense arribar a cap acord. Finalment, divendres, en un ple extraordinari urgent, i gairebé fora de termini, es van aprovar les noves taxes i els preus públics.
S’incrementaran un 3,1%, el que correspon a l’augment de l’IPC català. La votació va tenir els vots favorables del PSC, ICV, ERC i de la regidora no adscrita Marta Trullols, l’abstenció del PP, PxC, i CIU, i els vots en contra de IPV i VA.
L'IBI, l'impost més qüestionat
Un dels punts de més negociació i també crispació entre els partits va ser el de decidir l'augment de l'IBI. De fet, si en aquest Ple no s'hagués arribat a un acord l’IBI hagués pujat directament un 12% tal i com estipula la llei.
En un principi el govern vilanoví va proposar augmentar aquest impost per sobre del 5%, argumentant que des del 2008 s'havia anat modulant l'IBI per que l'impacte fos el mínim possible, però que ara 'hem arribat a una situació que la diferència amb l'IPC és de gairebé el 6%, i aquesta tendència cal reduïr-la'. Així que, després de diverses converses, van estipular un augment de l'IBI del 4,05%, i finalment, en el ple de divendres, es va presentar 'augmentar el mínim, que és el 3,1%, l'increment de l'IPC català a l'agost'.
L’alcalde Joan Vich afirma que és un 'increment sensat' i que, conscient de la complicada situació actual, acompanyen d'un seguit de mesures compensatòries com la introducció, per primera vegada, d’una tarifació social. S’introdueixen bonificacions, de fins al 75%, per a persones amb dificultats econòmiques, en les escombraries, activitats esportives, cursos i tallers, activitats de lleure i el preu públic de les escoles bressol.
També bonificacions del 75% de l’import de la llicència per a les obres de rehabilitació i reforma en els edificis amb una antiguitat superior als 50 anys. Una mesura d’estímul econòmic, ha dit l’alcalde, de la que es podrien beneficiar més de 2.000 habitatges. També es bonificaran fins al 75% les llicències per a l’obertura de nous establiments.
Suports al govern
La regidora no adscrita Marta Trullols va manifestar el seu suport a l'increment del 3,1% de l'IBI, ja que 'una congelació podria comportar greus problemes a l'administració'. Trullols també va apuntar que 'el govern necessita una oposició responsable i crítica, però no que posi pals a les rodes'.
La regidora ecosocialista Francina Gabarró, també va ser especialment crítica amb els grups de l’oposició als que va acusar d’haver provocat una situació lamentable.
Xavier Bermúdez, d’ERC, va defensar el treball que han realitzat els tècnics municipals però també el que s’ha fet des d’alguns partits de l’oposició que ha fet possible, per exemple, la introducció de la tarifació social. Bermúdez, conscient que l’IBI ha estat el focus del debat, va dir que era raonable no baixar del 3,1% perquè aquest és l’impost que suposa majors ingressos a l’Ajuntament. Ingressos que fan possible que es puguin prestar els diferents serveis municipals.
Abstencions i petició de dimissió
Sergi Balcells, de Plataforma x Catalunya, era partidari de la congelació dels impostos per no 'ofegar més les famílies vilanovines', però va acabar abstenint-se, 'per que considerem que hem de fer un vot responsable per evitar una pujada desorbitada de l’IBI'.
Des del Partit Popular, Mari Luz Martínez, contrària a l’augment dels impostos, va manifestar que 'no podíem contribuir a l’augment de l’IBI fins el 12%' i per això es van obrir a la negociació. La popular vilanovina creu que l’augment del 3,1% és suficient i va demenar a l’Alcalde augmentar el nombre de famílies que poden acollir-se a les bonificacions.
Malgrat que l’abstenció dels dos regidors de CiU va ser definitiva per desbloquejar la situació, Jordi Baron va deixar clar que no es tractava d’un regal ni d’una defensa del govern sinó d’una mesura d’urgència.
D'altra banda, tot i els vots d'abstencions, PxC i CIU van instar a l'alcalde Joan Vich a dimitir. Els dos grups coincideixen en què 'aquesta situació ha arribat massa al límit i això demostra que l'alclade no sap governar'.
Contraris al govern
El regidor d’IPV, Juan Manuel Cividanes es va mantenir ferm en la seva posició i va qualificar el procés negociador de 'mercadeig'. Cividanes va retreure a l’acalde la manca de diàleg i va assegurar que 'hagués aconseguit un ampli consens si hagués acceptat la proposta d’una àmplia majoria de regidors que apostava per un increment de l’IBI del 2,12%' .
Els tres regidors del VA també van votar en contra de l’augment de les taxes i els preus públics. El seu portaveu, Francisco Palacios, va dir que ho feien per coherència i per respecte als seus votants, als que havien promès que no augmentarien els impostos.