TORNAR

S'obre el meló del Rec

societat
Divendres, 4 octubre 2019. 11:33. Redacció AnoiaDiari.

Sense eleccions a la vista (bé, les estatals, on es tracta de dilucidar si serà el PSOE o el PP qui aplicarà el 155 i qui seguirà retallant l’estat del benestar), de cop, el barri del Rec surt a escena. Amb totes les reserves, ja que no se sap al detall l’estructura d’aquesta planificació, l’anunci és una bona notícia, perquè significa acció i renovació per a un barri ancorat urbanísticament des de fa dècades. El debat sobre el futur del barri del Rec va aparèixer amb força fa deu anys justos, quan el govern de l’Entesa va obrir un meló més gran encara, el del POUM. En aquella ocasió, la intenció inicial era aplicar una intervenció molt més que quirúrgica a la part meridional d’Igualada, i va trobar una doble oposició. Per una banda, la del sector adober, que va brandar un informe en què s’assenyalava una enorme pèrdua de valor, de 177 milions d’euros; de l’altra, la de l’associació Amics del Rec, alertant que el pla urbanístic faria irreconeixible la zona, que perdria la fesomia que li donava encant. La carpeta es va tancar en sec quan l’oposició d’Igualada, que feia poques setmanes havia decidit que es comencés a tramitar el POUM, es va unir per tombar-lo. Durant aquests quasi deu anys, el debat sobre el barri ha seguit a l’agenda pública, però sense cap pas decisiu. Pel mig hi ha hagut iniciatives com un concurs de projectes, que va servir per recopilar idees per a la transformació del barri, o la proposta de TIC Anoia de fer un edifici que aglutinés el hub del sector. L’Ajuntament ha liderat la recuperació de l’Adoberia Bella, que ha passat a ser la seu del clúster dels blanquers, i també s’han encetat diversos projectes privats com la Maca, el Kiosk, o les accions culturals al Vapor de Baix o el Rec on Fire, mentre que dos cops a l’any el Rec.0 atreu desenes de milers de persones. Amb l’anunci del pla director, es passa de pantalla. És un pas valent per part de l’administració, però el capítol que s’obre implica diversos sectors de la Conca d’Òdena: s’interpel·la els blanquers (almenys les firmes més importants) a moure’s cap a una altra zona de la ciutat, però durant aquests anys encara no s’ha aclarit quins estímuls tindran per amar-se’n cap al nou polígon. Obrir el barri del Rec a nous usos també pot significar el fet de no poder negar la llicència a segons quins negocis. La filosofia d’aquest pla director és la de construir un barri “viu”, però els tècnics hauran d’afinar bastant i imaginar un Rec 2030 pensat per als igualadins, o també un altre amb cadenes de menjar ràpid, fires medievals (una més, una menys, ja no ve d’aquí) o grans superfícies comercials valencianes, alemanyes o americanes. 


7 Comentaris

j

josep

igualada

8 de novembre 2019.12:40h

Respondre

Tota la meva vida en els anys d’espansió dels curtits he vist el barri del rec degradat molt trevall pro els edificis embellits, recons i reconets petits y bruts el mon anava a abansant i el barri... Llegir més cada vegada mes bell ningu va tingue vissio de futur ni els industrials adoves, avui dia es necesitan grans espais per fer les industries modernas i competitivas en el mercat mundial el barri del Rec no ho permet. Els socialistes amb l’alcaldeAymami al devant ho volia intentar primer va obrir el carrer del Rec una gran obra despres va presentar un gran POUM. amb molte visió que va esser invalidat per l’oposiciô
i are volen tornar a fer un altre projecte que tornará a topar pels poders factics dels propietaris d’aquest vell i degradat barri del rec i aixis anirem pasant fins que será una ruina total.

P

PAU RICART ROCA

Igualada

31 d'octubre 2019.09:39h

Respondre

Està bé llegir la referència a l’activitat cultural dels últims anys al Rec. En el cas del què passa al Vapor de Baix, aquesta activitat té (com a mínim) un nom concret, que hagués estat... Llegir més bé que hi aparegués: laBastida del Rec

J

JOAN MARTI CARBONELL

IGUALADA

27 d'octubre 2019.11:51h

Respondre

Necesitem uhn nou POUM, amb seny i valentía, el futur está en joc.

E

Eduard Ruiz

Igualada

21 d'octubre 2019.08:02h

Respondre

Al marge del tema central de l’article de l’ EDITORIAL, si més no el que s’anuncia i pel qual he fet el “clic” donat que és un tema que m’interessa com ciutadà d’Igualada... Llegir més (i pel qual anteriorment ja he afegit un comentari), també he de manifestar la meva contrarietat de que, aprofitant un tema local, s’afegeix, d’entrada en les 2 primeres línies, una “falca” sobre un tema estatal, i afirmant (no de forma subliminal o implícita) sinó amb tota rotunditat de que les properes eleccions generals el que “es tracta de dilucidar si serà el PSOE o el PP qui aplicarà el 155 i qui seguirà retallant l’estat del benestar”

Em sembla que el moment que estem vivint, de forta confrontació política (que fins i tot contagia les relacions entre familiars i amics) invita, també a la premsa (amb tot el respecte a la llibertat d’expressió) perquè siguem prou curosos i “no afegir més llenya al foc” de forma indiscriminada i “fora de context” (allò que en castellà es diu “aprovechando que el Pisuerga pasa por Valladolid ...”), com em sembla aquest cas.

E

Eduard Ruiz

Igualada

21 d'octubre 2019.08:01h

Respondre

Fa uns dies (en aquest mateix diari digital és va fer ressò), tant Jordi Cuadras de Som-hi com Enric Conill de ERC, manifestaven la incongruència, el despropòsit, de encetar un Pla del... Llegir més Rec, sense entrar en la renovació del POUM (Pla d’Ordenació Urbana Municipal), posició amb la qual estic d’acord, i que això em vaig molestar en afegir un comentari, donada la seva importància (és allò de superar la dita “alguns estant vivint per sobre de les nostres passivitats”) que torno a reproduir a continuació

Un POUM de l’any 1986 !!! Fa 33 any !!!, incompressible.

Llavors la majoria del actuals regidors /es anaven en pantalons curts, o simplement no havien nascut.

Eren temps de Govern de CiU i PP i oposició del PSC en minoria (recordo, perquè formava part del grup del grup del PSC, com independent, que es van negar a incloure la Ronda del Rec en tota la seva extensió, tal com ho és ara, perquè llavors, deien, que els blanquers s’oposaven a que s’intervingués en el seu barri – malgrat que els gran camions no podien accedir i es tenien de traspassar les pells a camions més petits en la Plaça de la Bomba; un plantejament que ara ens sembla incomprensible –

Com es pot imaginar el sud d’Igualada sense la Ronda del Rec, que finalment es devia incloure en algun Pla Parcial, perquè allò era insostenible, en primer llocs pels propis blanquers - però que posa de manifest com alguns interessos particulars (inconfessables ??), amb la col.laboració de certs polítics, passen per davant dels interessos més generals, a tots els nivells de l’administració, en aquest cas local.

El Sr. Castells manifestava fa uns mesos, abans de les eleccions municipals, que ningú l’hi havia demanat un nou POUM.

Crec que ara que governa en minoria, és un bon moment que demanar-li, també des de tots els grups de l’oposició, la necessitat de la revisió del POUM (recordem Pla d’Ordenació Urbana Municipal), coordinat amb els dels municipis circumdants, com un instrument essencial per la planificació de la ciutat, equilibrant i comptabilitzant els diversos usos i dinamitzant les seves activitats, entre elles les industrials, que bona falta ens fa en els temps que corren (i els que s’anuncien)

J

Joan Giner ITV

Igualada

6 d'octubre 2019.12:34h

Respondre

Si ha de ser un projecte valent i en visió de futur, no tenim l’equip de govern prou preparat per fer-lo. seguint la tradició dels governs Miserachs continuem amb un ”qui dia passa any empeny”

A

Anton de Solà

Pujalt

8 d'octubre 2019.07:32h

Em sembla profundament injust comparar l’actual govern amb els anys del govern Miseracs Aqest govern de Marc Castells recupera i amplia els estudis universitaris Miseracs els va deixar perdre Si no... Llegir més ús adoneu de la transformació tant important que significa la Universitat a Igualada pot ser tampoc sou capaços de valorar el que significarà la transformació del barri del Rec dintre de uns anys

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.