TORNAR

L’Anoia rep una delegació d’ICEX per conèixer les inquietuds del teixit empresarial davant la internacionalització

Empresa
Dilluns, 24 març 2025. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

Una delegació d’ICEX España Exportación va visitar la comarca de l’Anoia, el passat dilluns dia 17 de març de 2025 per tal de conèixer les inquietuds del teixit empresarial en matèria d’internacionalització.

La visita, que va començar amb una reunió a la seu de la Unió Empresarial de l’Anoia, va estar encapçalada per Elisa Carbonell -consellera delegada d’ICEX-; Vanesa Álvarez -directora de Projectes d’Inversió Estrangera d’ICEX-Invest in Spain- i per Rosario Gelabert, directora territorial de Comerç i d’ICEX de Catalunya;  i va comptar amb una vintena d’assistents, entre els quals, representants de la UEA -el seu president, Joan Mateu; la seva gerent i secretària general, Paula Arias i altres membres de la Junta Directiva i de la comissió d’Inversions de l’entitat-; empreses de la comarca de l’Anoia que tenen una forta presència internacional  com Maquinària Agrícola Solà, Talleres Felipe Verdés i Meritem; i altres organismes com l’Ajuntament d’Igualada; l’oficina d’inversió i captacions de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena; el Leather Cluster Barcelona; l’Acexpiel i Moddac, el Clúster Català de la Moda i el Tèxtil.

L’objectiu d’aquesta jornada era de posar sobre la taula com l’Anoia compta amb un teixit empresarial potent i dinàmic, però també amb una forta vocació i bagatge exportador, i sense perdre de vista que les empreses han d’adaptar-se als canvis globals, mantenir-se a les tensions geopolítiques i seguir l’actualitat econòmica per prendre decisions estratègiques encertades:  “Som conscients que per a créixer i consolidar-nos en els mercats internacionals, necessitem un acompanyament ferm i decidit; i que per això, cal incrementar el pressupost per a la internacionalització, especialment en sectors estratègics de la nostra economia; enfortir la col·laboració publicoprivada, aprovant el coneixement i la capacitat d’organitzacions empresarials com la nostra per desplegar polítiques d’internacionalització efectives; impulsar la captació d’inversió promovent l’Anoia com a destí atractiu per a empreses nacionals i internacionals, però sobretot, treballar conjuntament amb ICEX per tal que les empreses de l’Anoia puguin aprofitar al màxim els programes i recursos de suport a l’exportació i la implantació exterior”, va afirmar el president de la UEA, Joan Mateu. A més, el president de la Unió Empresarial de l’Anoia, exposava la importància de disposar una estratègia coordinada entre empreses, administracions i entitats i organismes de suport a la internacionalització i a la inversió per tal que “l’Anoia sigui encara més competitiva i tingui major presència en els mercats internacionals”.

En aquesta línia, les representants d’ICEX en aquesta trobada van presentar tot un seguit d’eines i accions que s’impulsen des de l’organisme espanyol per tal d’acompanyar i impulsar a les empreses de qualsevol sector a la internacionalització. Una d’elles, ICEX Vives, un programa de formació que té com a objectiu fomentar la internacionalització de les empreses espanyoles mitjançant la incorporació de talent jove. També es presentaren els serveis que es presten a través de la xarxa de 105 oficines econòmiques i comercials en l’exterior, com serveis personalitzats, identificació de socis potencials, agenda B2B, suport en destí i assessorament personalitzat sobre les estratègies d’expansió concretes de cada empresa.

La reunió va finalitzar amb una ronda d’intervencions, dubtes i suggeriments per part del teixit empresarial anoienc assistent.

La delegació d’ICEX visita Punto Blanco, una empresa que va començar els seus passos en la internacionalització l’any 1953

La visita va culminar a l’emblemàtica empresa igualadina Punto Blanco, com a exemple de la seva aposta per la internacionalització i l’exportació des dels seus inicis. Punto Blanco va ser creada l’any 1948 pels germans Valls. Des d’aleshores, l’empresa és àmpliament reconeguda per la seva trajectòria, el seu disseny i qualitat en el seu punt.

Punto Blanco és la marca comercial de l’empresa Indústries Valls, una de les empreses que conformen el holding empresarial Corporació Empresarial Valls.  Un dels productes més icònics de Punto Blanco són els mitjons Fil d’Escòcia. A més, Punto Blanco està especialitzada en dissenyar i fabricar productes que toquen la pell com pijames, mitjons, underwear / llenceria, entre altres.

Una empresa que ha posat l’Anoia al mapa del món, i que aposta per la innovació, la sostenibilitat i la producció local. Des de l’any 1953 exporten a la majoria de països europeus i del món.

La visita a Punto Blanco va permetre mostrar de primera mà la història i l'evolució del sector tèxtil de l'Anoia, que des de segles ha consolidat Igualada com a centre neuràlgic de producció. La comarca és un referent a Catalunya i al món per la seva capacitat de produir tèxtils de qualitat, des de roba interior fins a materials especialitzats i sostenibles. Avui, l'Anoia destaca no només per la seva tradició, sinó també per la seva aposta per l’especialització, la innovació i la recerca, consolidant-se com un pilar fonamental de la indústria tèxtil global, entre altres sectors que l’han fet resilient.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.