//Plugins sense CDN ?>
Amb aquest tarannà va arrencar, el cap de setmana passat a Igualada, el primer Postgrau en Emprenedoria de Catalunya sota el títol 'De la idea al negoci', organitzat per la Jove Cambra d’Igualada i l’Escola d’Enginyeria d’Igualada (UPC). Emprenedors i emprenedores de diferents edats i amb idees de negoci molt diferents es van reunir el divendres 4 de març en la sessió inaugural, on es van presentar les dinàmiques de treball i el calendari del curs. I és que la forma de treballar els continguts d’aquest postgrau són ben diferents a la resta d’estudis universitaris. Com a mostra la segona jornada que va tenir lloc el dissabte a La Tossa, de Santa Margarida de Montbui.
Durant tot el matí els alumnes van treballar, en una sessió a l’aire lliure, els aspectes actitudinals i psicològics de l’emprenedoria, tals com la confiança, el lideratge, el treball en equip o la visió. Amb diferents activitats plantejades com a reptes per part dels formadors, els alumnes van competir per trobar les solucions amb un ambient distès i divertit, perquè tal i com diu el codirector del Postgrau Albert Riba: 'emprendre és jugar i jugar és divertit'.
A la tarda va tenir lloc un seminari de creativitat on els alumnes van aprendre a desafiar realment les regles i els estereotips. Xavier Verdaguer, emprenedor català ubicat a Silicon Valley i creador de 7 empreses, va explicar als alumnes 20 tècniques per desenvolupar la creativitat en l’empresa.
L’entorn ja era prou desafiant. Un seminari de creativitat impartit en una capella del segle X, com és la capella de La Tossa de Montbui. Verdaguer va començar el seu seminari de manera contundent: 'La creativitat és una nova manera de veure les coses i ser creatiu és una habilitat. Tots podem ser creatius. No hi ha ningú més creatiu que un nen, així que sigueu nens, seguiu l’instint i busqueu la contradicció en vosaltres mateixos'.
Durant el seminari, Verdaguer va desafiar constantment els prejudicis o els tòpics en la forma de pensar habitual i va apuntar diverses idees que xoquen de front amb el pensament tradicional. 'Expliqueu la vostra idea a tothom, segur que algú us pot ajudar a fer-la brillant. A la vegada, canvieu l’ordre de pensament i no us focalitzeu en la solució, penseu abans en el problema real. Doneu-li voltes, canvieu d’entorn, desconnecteu i torneu a connectar per veure el problema amb frescor. Dibuixeu i sigueu visuals. Moltes vegades el subconscient us donarà idees creatives. Però sobretot, desafieu les regles, trenqueu les barreres i tombeu les hipòtesis tradicionals', va explicar Verdaguer.
El proper dissabte Xesco Espar
De cara al proper dissabte 12 de març, Xesco Espar, exentrenador del FC Barcelona d’handbol, es reunirà amb els alumnes per parlar de passió, un element bàsic en tot procés d’emprenedoria. Xesco Espar és autor del llibre Jugar con el corazón, on tracta la passió i la manera en què aquesta influeix per marcar la diferència entre guanyar o perdre, entre l’èxit i el fracàs.
Al llarg del Postgrau, que finalitzarà el proper mes de setembre, diferents professionals de reconegut prestigi aniran compartint experiències amb els emprenedors. Dídac Lee, Franc Ponti o Carlos Barrabés són alguns d’ells.