TORNAR

L’economia manté el ritme de creixement gràcies al consum

Empresa
Dijous, 3 març 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les previsions de l’hivern del 2016 de la Comissió Europea mostren que des de la tardor de l’any passat les perspectives de creixement mundial han canviat ben poc, però que ha augmentat el risc que aquest creixement sigui més minso del previst arran de diversos factors externs. A la zona euro està previst que el 2016 el creixement se situï en l’1,7 % en comptes de l’1,6 % del 2015 i que pugi fins al 1,9 % el 2017. Segons les previsions, el 2016 el creixement econòmic de la UE es mantindrà estable en l’1,9 % i augmentarà fins al 2,0 % el 2017. També està previst que es mantinguin els factors que afavoreixen el creixement: el preu del petroli, unes condicions de finançament favorables i la baixa taxa de canvi de l’euro.

 

Tot i així, els riscos per a la economia són cada vegada més grans i, a més a més, estan sorgint encara més reptes: la desacceleració del creixement de la Xina i d’altres economies de mercat emergents, la feblesa del comerç mundial o les incerteses polítiques i geopolítiques. "La recuperació europea continua i el creixement segueix les línies generals previstes a la tardor de l’any passat, però hem de mantenir-nos alerta perquè el creixement que s’està registrant a Europa és molt moderat i ha de fer front a factors adversos com, per exemple, la caiguda del creixement dels mercats emergents com ara la Xina, la feblesa del comerç mundial o les tensions geopolítiques dels nostres països veïns. És important continuar fent reformes estructurals que ajudin les nostres economies a créixer, a resistir les turbulències del futur i a millorar les oportunitats de trobar feina de la ciutadania", ha declarat el vicepresident responsable de l’Euro i el Diàleg Social, Valdis Dombrovskis.

"L’economia europea està fent front amb èxit als nous reptes d’aquest hivern gràcies a la caiguda del preu del petroli, a la taxa de canvi de l’euro i a les baixes taxes d’interès. Tot i així, la conjuntura mundial és molt més feble que no s’havia previst i demana que ens mantinguem encara més vigilants. Encara queda molta feina a fer per millorar les inversions i fer que augmenti la nostra competitivitat de manera intel·ligent i puguem acabar de sanejar les nostres finances públiques", ha anunciat el comissari d’Afers Econòmics i Financers, Fiscalitat i Duanes, Pierre Moscovici.

Recuperació prou generalitzada en els Estats membres

El 2015 la producció econòmica va créixer o es va mantenir estable a tots els Estats membres. Segons les previsions, el 2017 les economies de tots els Estats membres registraran un període d’expansió tot i que les taxes nacionals de creixement del PIB continuaran sent força diferents a causa de les diferents característiques estructurals i de les diferents conjuntures. Segons les previsions, aquest any i el vinent el consum privat continuarà sent el principal impulsor del creixement gràcies a la millora del mercat laboral i a l’augment de la renda real disponible. És probable que la inversió també millori progressivament gràcies al creixement de la demanda, a la millora dels marges de beneficis, a les favorables condicions de finançament i a la menor pressió per reduir l’endeutament.

 

Milloren les condicions del mercat de treball

L’ocupació continuarà creixent lentament. Les taxes de desocupació continuaran disminuint tot i que a un ritme inferior al de l’any passat. Aquesta disminució serà més pronunciada en aquells Estats membres on s’hagin dut a terme reformes del mercat de treball. A la zona euro la taxa de desocupació haurà passat de l’11 % del 2015 al 10,5 % del 2016 i al 10,2 % previst per al 2017. Segons les previsions, a la UE la desocupació serà del 9,5 % el 2015, del 9,0 % el 2016 i del 8,7 % el 2017.

Una política pressupostària més favorable i menys dèficit

Segons les previsions, a la zona euro el dèficit agregat de les administracions públiques continuarà disminuint gràcies a la major activitat econòmica i, en menor mesura, a la reducció del pagament d’interessos. A la zona euro el dèficit de les administracions públiques va disminuir fins al 2,2 % del PIB el 2015 (UE: 2,5 %) i podria baixar fins al 1,9 % el 2016 (UE: 2,2 %) i fins al 1,6 % el 2017 (UE: 1,8 %). El 2016 la política pressupostària de la zona euro podria ser lleugerament més favorable per a la recuperació econòmica. A la UE es mantindria globalment neutra. El coeficient deute/PIB de la zona euro es calcula que baixarà del nivell màxim del 94,5 % atès el 2014 (UE: 88,6 %) fins al 91,3 % el 2017 (UE: 85,7 %).

 

Més caigudes del preu del petroli i menys inflació

A finals del 2015 la inflació anual a la zona euro es trobava lleugerament per damunt de zero a causa un cop més de la caiguda del preu del petroli. Els preus del consum a la zona euro es mantindran molt baixos durant la primera meitat de l’any i començaran a pujar una mica durant el segon semestre un cop s’hagi esvaït l’impacte de la forta caiguda del preu del petroli. El 2016 la inflació anual de la zona euro serà només del 0,5 % perquè el creixement salarial encara continuarà sent moderat. La inflació augmentarà gradualment fins a atènyer l’1,5 % el 2017 a mesura que augmentin els salaris, creixi la demanda interna i pugi moderadament el preu del petroli.

 

Resistència de les exportacions davant la desacceleració del creixement mundial

Atès el deteriorament de les perspectives econòmiques mundials, la recuperació de l’economia mundial (exclosa la UE) serà més lenta del que es va preveure a la tardor del 2015. De fet, durant el 2015 el creixement mundial va registrar les seves xifres més baixes d’ençà del 2009. Segurament, el creixement de les exportacions de la zona euro s’accelerarà durant el 2016 després del comportament tan moderat que han tingut durant el segon semestre del 2015. Això troba la seva explicació en l’efecte retardat de la depreciació de l’euro, en la reducció dels costos laborals unitaris i en l’increment gradual de la demanda exterior.

Més riscos a la vista

Les perspectives econòmiques continuen estan sotmeses a moltes incerteses i, a més a més, estan augmentant els riscos a nivell mundial: caiguda del creixement dels mercats emergents, ajustament desordenat a la Xina i possibilitat d’una pujada de les taxes d’interès als Estats Units, la qual cosa podria causar pertorbacions en els mercats financers o perjudicar les economies emergents més vulnerables i, per tant, afectar les perspectives econòmiques de la UE. Encara una caiguda més del preu del petroli podria tenir un efecte negatiu en els països exportadors i fer baixar també les exportacions europees. I els riscos dins de la UE també podrien tenir un impacte en la confiança i en la inversió. Ara bé, la combinació de tots els factors favorables que es registren actualment també podria generar un creixement més important del previst, especialment si es recupera la inversió.

 

Rerefons

Aquestes previsions tenen en compte tots els factors i totes les dades disponibles fins al 22 de gener del 2016, incloses les hipòtesis sobre les polítiques públiques. Només s’hi inclouen les polítiques que hagin estat notificades de manera creïble i ben detallades. Les projeccions es basen en el fet que no es produirà cap canvi. Val a dir també que aquestes previsions també es basen en una sèrie d’hipòtesis exteriors relacionades amb les taxes de canvi, les taxes d’interès i el preu de les matèries primeres. Les xifres que es fan servir reflecteixen les expectatives dels mercats de derivats en el moment de fer les previsions.

 

Per Comissió Europea / AMIC


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.