//Plugins sense CDN ?>
La comarca de l’Anoia disposa d’una oferta de formació important. En aquest sentit, és centralista, la majoria de centres formatius postobligatoris es concentren a la ciutat d’Igualada. L’artífex, el Campus Universitari d’Igualada, del qual molts igualadins presumim davant de poblacions veïnes. Pel que fa a la formació professional, el Milà i Fintanals reuneix joves de tota la comarca per formar-los en oficis. A més a més hi ha altres centres que ofereixen formació en petits cursos, la formació ocupacional de l’IgNova n’és un exemple. Tot i això existeix un èxode d’estudiants universitaris a la Ciutat Comtal i Lleida, principalment. Pel que fa a la formació professional, Manresa té un pes important.
CARLES PAUNÉ
Igualada té universitat. Tampoc és cap novetat, la Teneria es va fundar el 58, el 79 es va adscriure a la UPC i el 2010 es va traslladar a la seva ubicació actual, al Pla de la Massa. És important destacar que gairebé la meitat dels més de 400 estudiants de grau són igualadins, mentre que la resta provenen de Reus, Girona, València... L’oferta educativa del centre s’ha multiplicat en els últims anys: aquest setembre ha engegat el segon curs d’Infermeria i el primer de Fisioteràpia i Medicina Nutricional. Aquesta ampliació de l’oferta ha resultat ser un èxit rotund, s’ha arribat a cobrir totes les places que s’oferien, han quedat estudiants fora i ha augmentat la nota de tall, símptoma que hi ha hagut una sobre demanda per part dels alumnes.
Anna Bacardit, directora del Campus apunta “volíem cobrir les necessitats de les empreses de la comarca, per afavorir el creixement local”, en aquest sentit s’ha optat per potenciar les enginyeries. Els graus que podem trobar a Igualada, atorgats per la UPC són: Enginyeria Química, Enginyeria en Organització Industrial i la doble titulació en ADE industrial. Les dues carreres de l’àmbit de la salut esmentades anteriorment estan atorgades per la Universitat de Lleida. Un dels punts forts del Campus igualadí és l’alt índex d’inserció en el món laboral: un 95% en el cas dels enginyers químics i un 80% en el cas dels estudiants del grau d’organització industrial.
Un altre puntal, sens dubte, és el Màster en direcció tècnica de l’adobatge, ja que un 100% dels seus estudiants troben feina. Es tracta d’un postgrau gairebé exclusiu, ja que en tot Europa, només s’imparteix a Northampton, Regne Unit, amb qui es manté conveni. Fet que provoca que de cada 5 estudiants de màster, 4 provenen d’altres països. En l’àmbit de la salut, el 4D Health, l’hospital simulat, únic en el sud d’Europa, acull les pràctiques dels estudiants d’infermeria de la ciutat. Tots aquests aspectes, barrejats amb un ensenyament proper i de qualitat i unes instal·lacions d’última generació fan situar igualada en el mapa educatiu del país.
Per altra banda, l’Institut Milà i Fontanals és el centre que té l’oferta educativa més variada i extensa de la comarca. Ofereix, a part del batxillerat, Cicles Formatius de Grau Mitjà, Cicles Formatius de Grau Superior i Cursos d’Accés a Graus Superiors. Què és què? Els CF de Grau Mitjà estan adreçats a aquells alumnes que volen aprendre algun ofici a través de la pràctica i que tenen el graduat de l’ESO, tot i que també hi poden accedir a través d’una prova d’accés. Alguns dels cursos que s’ofereixen, d’un any o dos de durada, són: electromecànica de vehicles, gestió administrativa, manteniment electrodomèstic, entre d’altres. Cal destacar també que en l’àmbit de la salut, el curs d’auxiliar d’infermeria i el de farmàcia i parafarmàcia, un dels sol·licitats.
En canvi, els CF de Grau Superior són per a aquells joves que, havent superat el batxillerat no volen cursar una carrera, bé per la seva durada o pel seu contingut, i opten per formar-se en un ambient proper. Al Milà hi podem trobar una oferta ben variada, enfocada principalment al món de la tecnologia i les telecomunicacions: desenvolupament d’aplicacions multiplataforma i desenvolupament d’aplicacions web són els cursos d’aquest àmbit. Més de 1300 alumnes omplen les aules d’aquest centre situat al Pla de la Massa de la ciutat.
El Milà i Fontanals d’Igualada compta amb una llarga llista d’empreses col·laboradores –de diversos àmbits-, que participen en la formació i la inserció laboral dels alumnes durant el segon curs. Un dels punts forts és l’FP dual que s’ofereix com a novetat aquest curs, un estudi enfocat al teixit empresarial de la comarca. En el cas de L’FP dual, la vinculació de l’alumne a l’empresa té lloc mitjançant una beca de formació o un contracte per a la formació. Els aprenentatges adquirits durant l’estada de l’alumne a l’empresa són reconeguts acadèmicament pel centre.
Per acabar, parlem de l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps, amb 112 alumnes repartits en disciplines vinculades al disseny gràfic i l’artesania en cuir. Cal destacar, el Cicle Formatiu de Grau superior que ofereix: Gràfica i Publicitària. On una cinquantena d’alumnes es formen per passar a formar part del planter de dissenyadors de la ciutat, un altre sector de l’ADN igualadí. A més a més aquesta escola ofereix al llarg del curs diversos monogràfics on s’inscriuen de mitjana un centenar i mig de persones.
En conclusió, Igualada disposa de bones eines per formar els joves de la ciutat. En els seus centres municipals es potencien sectors d’importància local, com el tèxtil, la indústria i el disseny.
En canvi, en sectors com l’hostaleria i la restauració no hi trobem estudis relacionats en centres públics de la ciutat. Són molts els joves de la comarca que omplen les aules i es formen a la ciutat. Tot i això l’índex d’atur juvenil a l’Anoia és dels més alts de Catalunya. En dades de l’any passat, un miler i mig de joves cobren l’atur cada mes a la comarca de l’Anoia.
Rita Barber
24 de novembre 2016.15:48h
Per què no es parla dels concerts educatius a sectes? ni de l’enxufisme a profes del campus? vaia, vaita