//Plugins sense CDN ?>
‘Aquí som 7 persones treballant, no hi ha caps ni treballadors’ així és com explica Pujadó el funcionament de les Bodegues Grau, un negoci familiar que des de 1885 es dedica a l’elaboració del vi. La seva obsessió és fer un vi de qualitat: ‘De moment fem poca producció, ja anirem creixent a poc a poc’. Segons Pujadó, en època de verema, a les bodegues Grau tothom aporta els seu treball: ‘des de l’àvia fins a la néta, això fa que quan anem a vendre el producte tinguem armes per defensar-lo, hi creiem’.
Catalunya comença a creure en els seus vins
Dues conjuntures han afectat darrerament el consum del vi, una positiva i l’altra negativa. En primer lloc la proliferació dels controls d’alcoholèmia i la comunicació en contra del consum de qualsevol tipus d’alcohol ha portat una clara disminució d’ingesta de vi. A més, segons Macari Pujadó, els hàbits estan canviant: ‘Ara pugen dues generacions que no tenen per costum veure vi el dia a dia’.
A banda d’això, Macari explica que darrerament ha augmentat la consciència entre els restauradors i experts que els vins catalans tenen la mateixa, fins i tot més alta qualitat que els de qualsevol altre punt de l’Estat Espanyol: ‘En un tast a cegues, un vi del Pla del Bages pot guanyar a un del Duero o de la Rioja, però allà porten molts anys construint una marca’.
Una elaboració cuidada
‘Per poder subsistir, els petits ho hem de fer molt bé i molt bé de preu’, afirma Pujadó quan parla de la indústria del vi: ‘A Catalunya fins ara hi ha hagut grans noms com Torres, Freixenet o Codorniu però cadascú anava a la seva’. De totes maneres segons Pujadó, actualment hi ha una tendència en el món del vi que mira cap als petits, que busca bodegues familiars que ofereixin productes exclusius i un tracte més proper.
Bodegues Grau té 15 hectàries de vinyes repartides entre el Bages i l’Anoia: ‘El vi que fem a la banda del Bages té denominació d’origen ‘Pla del Bages’ i el que es fa a l’Anoia, Catalunya. A part del vi que cullen d’aquestes vinyes pròpies, Grau també compra els fruits a pagesos que han cultivat les vinyes segons els paràmetres de Grau: ‘Així ens assegurem la qualitat del producte’, afirma Macari Pujadó.
Cultivar raïm a 600m
El vi que es cull a les vinyes de les Bodegues Grau, ha madurat a 600 m d’altitud amb les característiques climatològiques pròpies de la zona: Hi ha grans diferències tèrmiques entre el dia i la nit i això dóna un gust especial al raïm, és més consistent que el d’altres orígens, per exemple, el del Penedès.
Vendes: de Catalunya a Europa
Actualment Bodegues Grau exporta fora de les fronteres un 15% de la producció, segons Macari Pujadó, l’objectiu és arribar al 50%:. ‘És més fàcil vendre vi català a Finlàndia que a València o Madrid’. Actualment vins grau ven a Suïssa, Dinamarca, Bèlgica, Finlàndia i Polònia. ‘Durant molts anys hem anat a fires internacionals i participat en concursos de prestigi (l’any passat vam guanyar una medalla d’or al concurs mundial de Bèlgica) tot això fa que ens anem donant a conèixer a poc a poc.
laia
17 de febrer 2011.14:37h
Felicitats Macari!!!!