//Plugins sense CDN ?>
L'Associació d'Empreses del Polígon Industrial Les Comes (AEPIC) ha impulsat la creació d'una societat cooperativa, actualment formada per deu empreses del polígon industrial igualadí. Es tracta de la primera comunitat energètica empresarial de l'Anoia i la segona que es constitueix al país. "Les Comes Genera" neix amb l'objectiu d'acompanyar les empreses cap al camí de les energies renovables i la transició energètica, reduint les emissions i, a la vegada, abaratint els costos energètics. El projecte també té un vessant social: amb el suport de l'Ajuntament d'Igualada, l'entitat cedirà un percentatge de la generació energètica a famílies que no puguin fer front al pagament de la factura elèctrica.
L'Associació Empresarial del Polígon Industrial Les Comes (AEPIC), amb el suport de l'Ajuntament d'Igualada, ha liderat i impulsat la creació d'una cooperativa, "Les Comes Genera", amb l'objectiu "de proveir de serveis per a la millora de la gestió energètica, ambiental i econòmica dels seus socis. En concret, per al compliment del seu objecte, la cooperativa pot dur a terme les següents activitats: des de la producció i generació d'energia amb tota mena de fonts renovables, i molt especialment, les d'origen solar i tèrmica, tant la destinada a l'autoconsum com al consum de les persones sòcies i al seu compartiment; l'impuls, el disseny, la instal·lació i la gestió de tota mena de projectes, instal·lacions adreçades tant a la generació d'energia amb tota classe de fonts renovables com el compartiment, agregació, emmagatzematge, estalvi i eficiència energètics, així com a qualsevol projecte de mobilitat verda i substitució de fonts energètiques no renovables, entre altres."
"Les Comes Genera" és la primera comunitat energètica empresarial de l'Anoia i la segona constituïda a Catalunya, després de la creada al polígon Bufalvent, de Manresa.
El projecte va sorgir arran d'una diagnosi tècnica a càrrec de dues consultories, que van analitzar la viabilitat del projecte. Els resultats dels estudis van motivar que l'AEPIC liderés la constitució d'una societat cooperativa anomenada "Comunitat Energètica Empresarial Les Comes Genera SCCL". Es tracta d'una cooperativa de serveis sense ànim de lucre, subjecta als principis i disposicions de la Llei de Cooperatives de Catalunya i està formada, actualment, per 10 empreses associades a l'AEPIC: Calvet de Maians S.L., Centre de Gestió Mediambiental S.L., Comercial Godó, Productos Labin S.L., Leather Química S.L.U, Meritem S.L., Trevi Tallers Mecànics S.L., Planxisteria Pla S.L., Eminfor S.L., i Quimianoia. L'entitat està oberta a les empreses que ho desitgin i es vulguin sumar a aquesta iniciativa enfocada cap a la transició energètica.
El regidor de Sostenibilitat i Mobilitat del consistori igualadí, Miquel Vives ha destacat "l'aposta per la sostenibilitat d'uns empresaris, liderats per AEPIC, que tenen consciència ecològica" i, en el marc "de la crisi energètica, que aquests empresaris, amb aquesta iniciativa, puguin ser més competitius, amb una energia a un cost més baix, i amb més autonomia". El regidor també ha remarcat "el compromís dels empresaris de donar un percentatge d'aquesta energia a persones amb risc d'exclusió". "Són empreses unides per motius mediambientals i de competitivitat i que a més tenen un vessant social", va concloure Miquel Vives, assenyalant que "aquests projectes innovadors connecten amb el nostre model de ciutat". "Les comunitats energètiques són el futur de l'autoconsum, el món va cap aquí", va reblar Vives.
Per la seva banda, el president de l'AEPIC, Joan Mateu, ha manifestat que es tracta "d'una iniciativa gairebé pionera; ja que és la primera comunitat energètica empresarial de l'Anoia i la segona de Catalunya. Es tracta d'una molt bona oportunitat per les empreses, perquè els beneficis són, d'una banda, ambientals, a través de la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, i per l'altra, econòmics, a causa de la reducció de la despesa energètica que repercuteix en un benefici econòmic a les empreses". Mateu també ha remarcat que la iniciativa "permet a les empreses a superar les barreres que impedeixen a les empreses instal·lar energia fotovoltaica; permet també estalvis en cost per economies d'escala; atorga un millor rendiment de la instal·lació, promou les sinergies en l'àmbit dels polígons i actuacions conjuntes en l'àmbit energètic."
Joan Mateu ha detallat que el projecte comptarà amb una inversió d'entre un milió dos-cents mil euros i un milió i mig i que s'ha sol·licitat una subvenció dels Fons Next Generation.