TORNAR

El nombre d’autònoms a la comarca continua en línia ascendent

L’actual situació econòmica ha fet créixer les xifres de treballadors per compte propi malgrat que el sector expressa sentir-se en una situació de vulnerabilitat

Empresa
Dijous, 17 novembre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La crisi econòmica ha canviat part del panorama empresarial, tant a nivell mundial, com de país i, evidentment, a la comarca. En aquest sentit, l’Anoia ha estat un dels territoris més afectats per la davallada econòmica, que va afectar sectors tan nostrats com el tèxtil o l’adober.

MARIA SAYAVERA

 

Malgrat tot, cada sector empresarial s’ha anat, en la mesura del possible, reinventat i buscant fórmules per a tirar endavant. Però hi ha un sector que difereix de la resta per les seves particularitats, estem parlant dels treballadors per compte propi, o més coneguts com els autònoms. Si estudiem les xifres d’autònoms a nivell català cal dir que Catalunya és la comunitat autònoma que abasta un major nombre de treballadors autònoms, i aquesta xifra s’ha incrementat en els darrers anys. Actualment, en dades de l’Idescat del mes de juny del 2016, a nivell català hi havia 547.569 autònoms, amb un gran pes del sector serveis, amb més de la meitat de treballadors d’aquest col·lectiu. Aquesta xifra suposa un 17% dels autònoms de tot l’estat espanyol. Així, des de l’any 2008, els treballadors afilitats a aquest règim ha anat en augment, sempre amb xifres més variables, en funció de l’època de l’any, però amb una tendència a l’alça. 

Un factor a estudiar

D’altra banda, des de la Generalitat es donava a conèixer una xifra interessant relacionada amb aquest sector. Segons la secretaria per la immigració del Departament d’Acció Social s’informava que gairebé un de cada tres xinesos afincats a Catalunya són treballadors autònoms, una xifra que constitueix el 30,6% del total d’afilitats a la Seguretat Social de nacionalitat xinesa. A més a més, aquesta xifra duplica la mitjana de la població catalana afiliada al règim d’autònoms, que es tracta d’un 17,4%.

Reunió celebrada al Fòrum Anoia per la Unió Empresarial.En aquest sentit, tot i que el col·lectiu xinès és una petita representació de l’empresariat català, ha contribuït a l’augment del nombre d’autònoms, tant a Catalunya, com també a l’Anoia, que segueix la línia catalana, i així, a la nostra comarca, la xifra supera els 8.000 treballadors per compte propi.

Un sector vulnerable

Els autònoms són, doncs, un col·lectiu amb un pes específic important, que crea riquesa i genera contractació i que, per tant, tenen un paper clau en la dinamització econòmica. La situació peculiar en què es troben però, sovint els porta a una situació de desprotecció i vulnerabilitat, malgrat el recent canvi legislatiu que ha suposat l’aprovació de l’Estatut del Treball Autònom, les mesures no són suficients per a equiparar la situació d’aquests professionals respecte altres col·lectius.  Aquesta posició va ser expressada pel propi col·lectiu en el fòrum dedicat als treballadors autònoms que la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) va organitzar el passat mes de juny.

En aquest sentit, en el marc dels fòrums que des de la UEA han celebrat al llarg d’aquest any 2016, els treballadors autònoms es van trobar per debatre la situació del col·lectiu i explicar les dificultats en què es troben en el dia a dia, a més de les necessitats que els sorgeixen i les accions que es podrien dur a terme per a millorar la seva situació actual. Una d’aquestes accions és la que ha emprès la UEA, creant una plataforma d’autònoms amb l’objectiu de generar coneixement i treball en xarxa, alhora que es desenvolupi una bona formació per a autònoms. La major part dels treballadors assistents a aquest fòrum varen coincidir a opinar que es troben sols a l’hora d’afrontar un projecte i que aquest fet agreuja les dificultats i els exigeix un sobreesforç per estar al dia. Per aquest motiu, la necessitat de rebre una formació específica en temes legals i econòmics va ser un altre punt del centre del debat generat. Cada autònom se centra en el seu àmbit de treball i, en comú, tots tenen com a prioritat la vessant comercial, per tal de donar a conèixer els seus serveis, però coincideixen que deixen de banda altres coneixements administratius i legals importants.

Xifres sobre el nombre d’autònoms a Catalunya per sectors

Però les reivindicacions dels autònoms van molt més enllà si parlem de les dificultats d’accés als recursos financers que es troben, agreujades per l’estricta normativa que els afecta, com la quota fixa d’autònoms, així com el baix nivell de protecció que té el col·lectiu davant d’una situació de baixa laboral o en l’àmbit de pensions, respecte als treballadors per compte d’altri.

Unes reivindicacions que com dèiem varen ser expressades en el fòrum celebrat el passat mes de juny sota el paraigua de la UEA, que durant aquest any ha dut a terme diferents trobades sectorials i territorials de les empreses de l’Anoia. Aquesta iniciativa permet apropar-se a tots els tipus d’empresaris, conèixer de primera mà les seves necessitats i crear un espai de trobada perquè empreses i autònoms de tots els sectors puguin posar en comú experiències i expressar les inquietuds de cadascun d’ells. En aquest sentit, a finals del mes de novembre es donaran a conèixer les conclusions extretes en tots els fòrums. 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.