//Plugins sense CDN ?>
El sector agroalimentari a Catalunya ha estat un dels que millor ha superat la recessió des del 2008. En això s'ha fet notar la comarca de l'Anoia, que manté pràcticament el mateix nombre d'explotacions ramaderes de fa set anys, però que veu augmentar els exemplars de bestiar porcí, que està en alça.
La crisi ha fet canviar la fesomia del sector ramader en profit del sector porcí. Des del 2008, les granges de porcs a la comarca han caigut lleugerament, de 101 a 94, però el nombre de caps ha augmentat de 120.521 a 140.539 segons les dades de l'Idescat sobre explotacions ramaderes. Pel que fa al boví, oví i cabrum, hi ha hagut una reducció de nombre d'exemplars, malgrat que la xifra de granges és quasi bé la mateixa. El coordinador d'Unió de Pagesos a la comarca, Joan Vidal, considera que "el sector del porc és el que està més industrialitzat i és el que millor ha aguantat la crisi. A més, amb l'empenta de la indústria càrnica de l'Osona, comarques centrals com l'Anoia també se n'han beneficiat de passada, amb vies de comunicació com l'Eix Transversal".
La tendència al creixement del sector porcí és generalitzada a la zona central de Catalunya i moltes explotacions s'han ampliat davant de la bona resposta en aquest sector. Ben al contrari, el sector oví a l'Anoia ha tingut una caiguda dràstica en caps de bestiar, de 28.053 el 2008 als 19.734 de l'any passat. El descens ha estat gradual des del 2010, però ben al contrari, l'Idescat revela que les explotacions d'aquest sector avui són més -60- que el 2008 -56.
De manera similar, hi ha més granges bovines que fa set anys, 26 per 23, però el nombre de caps és sensiblement inferior. El 2008 eren 9.123, hi va haver un repunt el 2010 fins a 9.298, però ja un descens notable el 2012 quan eren 7.385. La xifra de tancament del 2015, 7.181. El bestiar cabrum, en termes generals, s'ha mantingut i ara està repuntant després d'una caiguda a principis d'aquesta dècada.
En el global, el nombre de caps de bestiar ha crescut a la comarca durant la crisi, d'uns 162.000 a 165.000, dels quals la immensa majoria són bestiar porcí. El cabrum, amb uns 4.400 caps, és el sector amb menys pes dins els quatre grups de l'informe de l'Idescat.
jaume rdguez enrich
14 de juliol 2016.07:36h
El sector agroalimentari del Anoia necessita posar en valor a la seva producció Es possible.