//Plugins sense CDN ?>
Les TIC encaren els propers anys amb un objectiu clar: acostar les tecnologies als joves per a cobrir la demanda de treballadors.
AÏDA SANCHEZ ALONSO
Des dels ordinadors al telèfon, passant per la programació, les TIC, o tecnologies de la informació i la comunicació, tenen un paper cabdal en la nostra vida. En els últims anys s’ha convertit en un dels sectors més potents del panorama català i és, de lluny, un dels que compta amb més expectatives de creixement. Aquesta dinàmica s’ha fet palesa també a la comarca de l’Anoia, on les TIC ocupen un tros del pastís empresarial més gran que a la mitjana catalana.
Si a Barcelona el seu creixement és degut, entre molts d’altres factors, al Mobile World Congress que es celebra des de fa 10 anys a la ciutat i a l’aposta de l’Ajuntament per a convertir l’antic barri industrial del Poblenou en l’innovador 22@, a la nostra comarca el desenvolupament naixeria en altres indrets. “Segurament prové de la tecnologia que s’utilitzava a les indústries que abans eren potents a Igualada, com el tèxtil” assenyala el president de TICanoia, Jaume Catarineu, “aquesta alta especialització seria l’herència i un actiu que hem de fer visible”.
Aquest és un dels objectius de l’associació que ell mateix presideix i que busca impulsar el sector en la comarca. Fer-lo créixer i donar-lo a conèixer, sobretot entre els més joves, n’és un altre. “Un dels nostres reptes continus és posar remei a la falta de professionals” assenyala Catarineu “la potència de les TIC a Barcelona fan que molts dels joves que marxen a estudiar-hi s’hi quedin”. La clau passa per veure com “les empreses que estem al territori aconseguim mantenir el talent, i fins i tot, atraure’l”. Campanyes de promoció dels estudis TIC o jornades com el 1r Anoia Tast-Tech, que busca promoure la tecnologia entre els infants i la comunitat educativa i que es celebrarà el proper 15 d’octubre, són algunes de les eines per a aconseguir-ho.
Ara a per ara, però, la pilota també és en mans de l’administració. L’Anoia compta amb un centre que imparteix titulacions relacionades amb el sector, l’Institut Milà i Fontanals, però els alumnes que es graduen són insuficients per a cobrir la demanda. Per això, per Catarineu, és important la col·laboració amb l’Ajuntament d’Igualada per a poder portar el Grau en Enginyeria Industrial, que “el curs vinent ja hauria d’estar aquí”.
L’augment de titulats serà una bona notícia per a un sector que ha aguantat “força bé la crisi”, explica Catarineu. Els més afectats, les empreses que treballaven amb clients locals o l’administració, i els que menys, els que van apostar per la internacionalització. El de les TIC és un sector que compta amb el gran avantatge de poder treballar per a clients de tot el món. Com el cas de Trilogi, que dissenya botigues online tant per Europa com per la Xina, o Interiorvista, que crea previsualitzacions de mobiliari per empreses com Ikea o Roca.
El bon funcionament del sector no seria possible sense l’aposta publicoprivada de diferents actors del territori per acostar la fibra òptica a l’Anoia. L’acceleració del procés, gràcies a la instal·lació de la fibra per part d’Iguana i a l’arribada d’aquesta al Polígon Industrial de Les Comes gràcies a l’impuls de l’Ajuntament d’Igualada han fet que l’Anoia estigués connectada i les seves TIC una mica més a prop del món.