TORNAR

La Unió Europea protegirà els productes artesanals com la pell d'Igualada

Empresa
Dijous, 4 maig 2023. 17:31. Redacció AnoiaDiari.

El Consell i el Parlament Europeu han arribat a un acord provisional per a protegir les indicacions geogràfiques artesanals i industrials. Un cop s'aprovi definitivament el Reglament, la UE estendrà l'etiqueta de denominació d'origen –que fins ara s'usaven principalment per a begudes i aliments– a articles artesanals "les qualitats del qual estiguin vinculades essencialment a la zona de producció", com el cristall de Bohèmia, la porcellana de Llemotges... o la pell d'Igualada.

Actualment, la UE compta amb normes específiques de protecció per a vins i altres begudes i aliments, com el "Champagne" o el "Prosciutto", dos exemples molt famosos d'indicacions geogràfiques de productes de la terra.

Però, tanmateix, no existeix, fins ara, una protecció de les indicacions geogràfiques en l'àmbit de la UE per a productes artesanals i industrials. Així, el reglament aprovat provisionalment, té com a objectiu "establir una protecció de les indicacions geogràfiques directament aplicable a escala de la UE als productes artesanals i industrials (com les joies, els productes tèxtils, el vidre, la porcellana, etc.), complementant la protecció existent a la UE per a les indicacions geogràfiques a l'àmbit agrícola."

La protecció de les indicacions geogràfiques d'aquests productes "donarà lloc a una major innovació i inversió en artesania, en ajudar els artesans i productors, en particular les pimes, a promoure i protegir el saber fer tradicional a escala de la UE, de conformitat amb les normes de competència de la UE", assenyalen fonts comunitàries.

Aquest acord "garanteix la coherència amb les normes de protecció de les indicacions geogràfiques de productes agrícoles aplicant el concepte d'«indicacions geogràfiques protegides», que assegura que les indicacions geogràfiques resultin atractives per als productors que mantinguin un vincle fort entre les característiques del producte i el seu origen geogràfic"; també "estableix procediments eficaços de control i verificació per a la protecció de les indicacions geogràfiques amb un sistema basat en l'autodeclaració com a procediment per defecte que els estats membres reforçaran amb controls" i "garanteix que la protecció de les indicacions geogràfiques de productes artesanals i industrials s'apliqui també a l'àmbit dels noms de domini i l'entorn en línia". Finalment, l'acord que ha de ser refrendat i adoptat formalment per ambdues institucions, "facilita els procediments de registre de les indicacions geogràfiques, en particular per a les pimes, garantint alhora una elevada protecció jurídica, ja que l'Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) juga un paper important en els procediments de registre de les indicacions geogràfiques de productes artesanals i industrials."

Els productes artsanals i industrials que podrien beneficiar-se d'aquest segell europeu podrien ser els que ja tenen un segell de la Generalitat de Catalunya, com el d'Oficis singulars: la terrissa de Breda, la ceràmica de la Bisbal, la ceràmica d'Esparreguera, la terrassa negra i vermella de Quart, la ceràmica negra de Verdú, la fusta de Sant Hilari Sacalm i la fusta de la Sénia, les culleres de Tortellà, les puntes d'Arenys, l'Arboç i Barcelona, l'alabastre de Sarral, la pauma de les Terres de l'Ebre, la llana d'ovella Xisqueta de la Vall d'Àssua, la fusta i cistelleria d'avellaner del Pallars, la sal de Cardona, la imatgeria d'Olot, la terrissa de Miravet, la torneria de la Vall del Ges, el sabó de Montagut i la pell de Vic i la pell d'Igualada.

Artesania Catalunya assenyala que "el projecte Oficis singulars neix per identificar i impulsar una sèrie d'oficis lligats a determinats punts de la geografia catalana. Es tracta d'oficis i/o productes únics i molt vinculats a la població o demarcació de la qual són originaris" i, pel que fa a la pell, afegeix que "les ciutats d'Igualada i Vic són centres de producció de pells i adobaments de cuir de Catalunya. Artesans del cuir i la marroquineria de diferents llocs de Catalunya solen anar a Igualada i Vic a proveir-se de materials, de productes nous i, ara, també d'idees. El projecte Oficis singulars ha treballat per crear una col·lecció de productes nous i únics realitzats per artesans del cuir i la marroquineria de diferents punts de Catalunya". Sobre la pell igualadina remarquen que "Igualada neix pels volts del segle X, al marge esquerre del riu Anoia. El nom d'Igualada prové del llatí Aqualata. El segle XIV, les adoberies i els blanquers estaven situats al centre de la ciutat, però a partir del segle XVIII es van anar col·locant al voltant de la zona del Rec d'Igualada, on actualment comparteixen espai amb estudis creatius i amb el Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia. Igualada és el centre de producció de cuir més important del país. L'escola municipal Gaspar Camps ofereix el cicle formatiu de grau mitjà d'Artesania en cuir."


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.