//Plugins sense CDN ?>
El prestigiós investigador i divulgador és especialista en genètica del desenvolupament i neurociència i la seva relació amb el comportament i els processos d’aprenentatge. Parlarà sobre el seu llibre ‘L’art de persistir’ i donarà resposta a preguntes com: “Menys tauletes i més paper i llapis?”
L’alumnat, ha de fer servir menys les tauletes i més el paper i el llapis? Aquesta, i altres qüestions, les traslladarem al conegut investigador i divulgador científic David Bueno en la pròxima sessió del cicle Converses, organitzat per l’AnoiaDiari. L’acte, gratuït i obert a tothom, es farà el dimarts 19 de novembre, a 2/4 de 8 de la tarda, al Teatre Municipal Ateneu d’Igualada, i serà conduït per la professora igualadina Íngrid March.
David Bueno i Torrens (Barcelona, 1965) és doctor en biologia i professor i investigador de la secció de Genètica Biomèdica, Evolutiva i del Desenvolupament de la Universitat de Barcelona. Des d’octubre del 2019, dirigeix la Càtedra de Neuroeducació UB-EDU1st, la primera a tot el món que es dedica exclusivament a aquesta temàtica. La seva trajectòria professional i acadèmica s’ha desenvolupat principalment a Barcelona, centrada en la genètica del desenvolupament i la neurociència, i la relació amb el comportament humà, especialment durant els processos d’aprenentatge. També ha estat investigador a la Universitat d’Oxford, i he fet estades a l’European Molecular Biology Laboratory de Heidelberg, a Alemanya, a la Universitat d’Innsbruck, a Àustria, i al Cold Spring Harbour Laboratory de Nova York.
Imparteix classes de diverses matèries del camp de la genètica, la comunicació científica, la formació de professorat i en neuroeducació, i ha publicat més de setanta articles científics en revistes especialitzades.
En l’àmbit de la divulgació científica, ha publicat vint-i-cinc llibres de divulgació i assaig, així com diversos llibres de text. A Igualada ens parlarà sobre aquests treballs i, molt especialment, sobre el llibre L’art de persistir. Com aprendre a gestionar el canvi i la incertesa (Ara Llibres, 2024)
David Bueno col·labora habitualment amb diversos mitjans de comunicació escrita (El Punt Avui, Ara i La República, entre d’altres), on ha escrit més de 750 articles, i en programes de ràdio i televisió.
El 2010 va guanyar el Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General»; el 2018 el Premi Magisteri per la seva contribució a la neuroeducació; el 2019 la distinció del Claustre de Doctors de la UB per la seva contribució a la divulgació científica; el 2021 el Premi ASIRE a la Càtedra de Neuroeducació per les activitats de divulgació, i el 2022 el Premi Joan Lluís Vives al millor llibre de ciència i tecnologia.
Ha participat i participa en diversos projectes de reflexió i innovació educativa promoguts per la Generalitat de Catalunya, i des de fa quinze anys és el coordinador de la matèria de Biologia de les Proves d’Accés a la Universitat a Catalunya, on ha potenciat el canvi de les preguntes memorístiques tradicionals per preguntes de reflexió i anàlisi en contextos reals.
L’art de persistir en temps de canvi i incertesa
A la vida sovint topem amb obstacles inesperats que ens cal esquivar individualment i col·lectiva. Quines eines tenim per superar aquests moments de crisi? Què passa dins del nostre cap quan ens enfrontem a un canvi sobtat? Per què hi ha societats que davant de la incertesa esdevenen més autoritàries? Com és que hi ha persones incapaces de tolerar els canvis vitals i d’altres que s’hi adapten a la primera? Podem resistir, és a dir, conformar-nos, o persistir i fer valdre la nostra capacitat d’autotransformació.
De la mà de David Bueno, aprenem com funciona el nostre cervell davant del que és desconegut, quines emocions ens travessen en aquests moments i com intentem anticipar-nos i reaccionar. Un mirall per prendre consciència que la manera com fem front a la incertesa condiciona la nostra forma de veure i viure el món. L’art de persistir és un llibre necessari per poder navegar en un temps cada cop més canviant.
Sobre aquest llibre, David Bueno ha manifestat que “en un món canviant, quedar-se quiet és quedar-se enrere. En canvi, persistir és tenir un objectiu, una meta que activa la motivació i l’optimisme”, remarcant que “no és, ho vull deixar ben clar, un llibre d’autoajuda, sinó un assaig l’objectiu del qual és contribuir, des de la ciència i la neurociència, al fet que ens puguem comprendre una mica millor.”