TORNAR

L'Escola municipal d'art i disseny La Gaspar oferirà un Grau Superior en pell, únic a Catalunya

Els nous estudis, que començaran a impartir-se el curs vinent, donen continuïtat a l’itinerari formatiu en pell actual i donen resposta a una demanda del sector

ensenyament
Dimecres, 1 març 2023. 19:25. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'Ajuntament d'Igualada ha anunciat aquest dimecres l'inici, a partir del curs 2023-2024, d'un nou Grau Superior de Formació Professional en Tècniques Escultòriques de la pell a l'Escola municipal d'art i disseny La Gaspar. Una formació, única a Catalunya, que donarà continuïtat al grau mitja que actualment ja es pot cursar al centre. El grau superior oferirà una trentena de places i arrencarà amb una aportació inicial de l'Ajuntament d'Igualada, de 80.000 euros, i una partida dels Pressupostos Generals de l'Estat, de 200.000 euros.

El batlle d'Igualada, Marc Castells ha fet aquest anunci, que ha qualificat d'"una gran notícia", a les instal·lacions de l'escola municipal, acompanyat per la regidora d'Ensenyament, Patrícia Illa, de la direcció del centre, amb Raquel Camacho i Esther Comenge, i del president del Clúster de la Pell, Xavier Badia.

Castells ha valorat el paper de l'escola La Gaspar, "una escola municipal, de la qual n'estem molt orgullosos i que hem de visibilitzar. L'aposta per renovar l'equip directiu ha estat un èxit. Vull realçar la Gaspar com a escola, perquè en els darrers deu anys s'ha augmentat un 45% la matriculació dels seus alumnes. I no només això: hem fet un canvi de mentalitat i aquí ja venen persones que volen fer-se un futur en l'àmbit de la formació professionalitzadora i ho fan amb un nivell de qualitat altíssima. Hem fet una aposta per la qualitat."

Foto: TCM/AnoiaDiariSobre l'aposta per aquesta oferta formativa, Castells ha assenyalat que "ho fem, en primer lloc, per posar igualada al mapa. Perquè Igualada continuï sent líder, com a capital europea de la pell de qualitat. Aquest curs és un curs únic. Del sistema públic no n'hi ha cap més i, per tant, ho hem de fer valdre. També ho fem per donar resposta al sector que ens demana propostes i ajudes per tenir persones formades en aquest àmbit per generar oportunitats de futur i, sobretot, per garantir llocs de treball de qualitat. Qui faci aquest curs i l'acabi té garantit un lloc de treball de qualitat. I aquesta és una aposta molt important per part del nostre govern i, per tant, estem contents."

Per la seva banda, la directora de l'Escola municipal d'art i disseny La Gaspar, Raquel Camacho, ha assenyalat que "a l'escola ja tenim un cicle formatiu únic a Catalunya, un grau mitjà, que l'hem reconvertit i que era un cicle molt potent. Però els alumnes es trobaven amb el fet que el seu itinerari formatiu quedava truncat i no podien continuar estudiant en disseny en pell. A partir d'ara l'alumnat tindrà un itinerari complet: l'alumne podrà començar a fer un grau mitjà, passar a un grau superior i continuar fent estudis universitaris. Era una cosa absolutament necessària per al sector, perquè el sector no té professionals i nosaltres no podíem oferir aquesta formació."

Raquel Camacho ha destacat que "oferim una estructura bàsica formativa professionalitzadora molt rellevant a Catalunya. I única a Catalunya, només n'existeix una a Espanya i cal dir que a Europa no existeixen cicles formatius professionalitzadors, són universitaris. Així posem l'escola i posem Igualada al mapa. Serà un canvi molt important en l'àmbit formatiu. A Igualada tenim la matèria prima, tenim la universitat on es formen els enginyers químics, i tenim el clúster de la pell, tenim estudis de neo artresania. Sí que ens falten les empreses de manufactura, però pensem que amb aquesta formació també poden arribar.

Finalment, la directora del centre ha remarcat que "és una molt bona notícia, no només per l'escola, que estem molt contentes, sinó per a la ciutat. D'aquesta manera, la Gaspar i Igualada podran ser un referent en l'àmbit del disseny i la neuro artesania en cuir."

Foto: TCM/AnoiaDiariAl seu torn, el president del Clúster de la Pell, Xavier Badia, ha manifestat que "des del clúster estem treballant en diversos àmbits de la formació, com és el cas d'aquest grau superior. També tenim el futur Màster Internacional que es vol fer, amb la participació de Turquia, Lió a França i Mèxic. Aquest també és un gran projecte que té la ciutat. Anem completant les formacions que al voltant del nostre sector poden ser interessants i poden crear aquests llocs de qualitat."

Badia ha destacat que "des de fora es comença a veure que estem fent coses diferents. La nostra competència pot estar a Itàlia, pot estar a França, però tal com estem treballant amb el clúster, gràcies al vostre suport, tal com estem treballant totes les potes que estem treballant, s'està parlant d'Igualada a tot arreu. Aquí s'està fent moltíssima feina en l'àmbit de sostenibilitat, amb el tema de la depuradora, la utilització de les aigües, etc. També en l'àmbit formatiu. I això ens està posant realment com una de les primeres zones on s'està pensant d'una forma diferent en el nostre sector. Això és molt positiu per a la ciutat."

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.