//Plugins sense CDN ?>
L’Escola Pia de Catalunya ha presentat el seu nou projecte pedagògic SUMMEM, un projecte que vol donar respostes educatives reals als reptes de la societat del segle XXI fent una escola adequada a les necessitats dels infants i joves, trencant motllos i apostant per l’aprenentatge interdisciplinari, per competències i cooperatiu. Està previst que en 5 anys els 20.000 nenes i nens que estudien als 20 centres de l’Escola Pia de Catalunya, entre els quals es troba el d'Igualada, treballin ja amb aquesta nova eina.
La iniciativa, que ara està en fase de prova pilot amb 600 nens de 6 centres, s’aplicarà en un mínim del 50% de l’horari escolar a Educació Infantil i un mínim del 25% a Educació Primària, Secundària, Batxillerat i FP. Es treballarà amb itineraris interdisciplinaris (diferents matèries al mateix temps) i sempre amb una estructura d’aprenentatge cooperatiu. Aquests itineraris es faran a partir de metodologies molt concretes com ara la resolució de problemes, l’aprenentatge servei, el treball per projectes i la investigació/recerca.
El pla d’implantació als 20 centres de l’Escola Pia de Catalunya, passa per 4 fases. A la primera, que es fa en l’actual curs 2015-16, sis escoles estan fent el pilotatge en diversos cursos mentre a les restants s’han posat en marxa uns Equips Motor que, conjuntament amb l'Equip Directiu, van dissenyant el pla d’aplicació propi. A la segona, el curs vinent 2016-17, SUMMEM s’implantarà en un curs de totes les escoles arribant a més de 1.200 alumnes.
A la tercera fase, curs 2017-2018, el projecte, a partir de l’avaluació i l'anàlisi dels cursos pilot, s'implementarà progressivament en totes les etapes. Finalment a la quarta i darrera fase, que es farà entre els anys 2018 i 2021, SUṀṀEM estarà implantat en totes les etapes i en tots els cursos arribant a més de 20.000 nenes i nens.
Més de 400 persones han assistit a l’acte de presentació del SUMMEM conduit pel periodista Lluís Caelles on s’ha explicat la història, les característiques i els beneficis d’una iniciativa que implica a tota la comunitat de l’Escola Pia de Catalunya.
El provincial de l’Orde, Eduard Pini, ha destacat com “aquest nou camí ens ha de permetre, des de la coherència amb la nostra Missió i Valors, seguir donant respostes educatives reals als reptes que hauran de viure els infants i joves, en una societat en canvi constant.”
De la seva banda el secretari general de les Institucions Educatives, Antoni Burgaya, ha volgut incidir en “la importància d’entomar aquest repte d’adaptar l’educació dels nostres fills a la realitat que es trobaran a la societat per transformar-la. A l’Escola Pia els eduquem i els educarem en valors, però amb unes competències que els permetran tenir una vida plena”.
La presidenta de les AMPES de l’Escola Pia de Catalunya, Olga Canet, s’ha mostrat molt il·lusionada davant d’aquest camí que s’ha engegat: “Pels pares és un orgull veure com els teus fills van contents a l’escola i com l’escola treballa per adaptar-se a les noves necessitats dels temps en que vivim”.
Qui fa SUMMEM?
Des de l'any 1986, representants de les famílies, alumnat, professorat i equips directius de totes les Institucions Educatives de l'Escola Pia de Catalunya, es troben cada quatre anys, a través d'un procés participatiu, per definir els principals eixos de treball conjunts (polítiques i objectius) dels propers anys.
Aquest procés que anomenem “Assemblea” (i que es fa cada 4 anys), dóna força als projectes conjunts, sempre amb la idea bàsica d’actualitzar les nostres escoles i millorar-ne la feina que conjuntament fem cada dia. La VII Assemblea de les Institucions Educatives, celebrada el març de 2015, va aprovar com a principal política per a aquest quadrienni (2015-2019) Implementar el Projecte per a la Interdisciplinarietat a l'aula: SUMMEM.
SUMMEM, doncs, és un projecte de tots els qui formen l’Escola Pia. Ha estat desenvolupat per les mestres i els mestres, professorat i altres persones que treballen a les escoles, amb el suport dels Equips Motors i Directiu de cada centre i de l’Equip de Gestió de l’Escola Pia.
A més, en el procés es compta amb l’assessorament d’especialistes en l’educació amb una àmplia experiència en cada un dels aspectes claus del Projecte. I des dels inicis de la seva aplicació s’ha comptat també amb la imprescindible implicació de l'alumnat i les famílies.