//Plugins sense CDN ?>
A principis d'abril es va tancar a tota Catalunya el termini de preinscripció dels infants que a partir del setembre vinent han de començar els cursos de P3 i primer d’ESO, així com per a aquelles famílies que volen canviar els seus fills de centre educatiu. El període per fer aquestes preinscripcions va començar el passat 23 de març. Va ser aleshores quan el departament d’Ensenyament va publicar l’oferta de places al conjunt de Catalunya, especificant quants grups de cada curs hi haurà per comarques i poblacions.
JOSÉ SÁNCHEZ
El curs 2017-18 es caracteritzà pels pocs canvis respecte l’any anterior a la comarca de l’Anoia, ja que l’oferta de places no presenta grans novetats. En primer lloc, cal destacar que hi haurà un total de 420 grups a l’etapa d’educació d’infantil i primària a tots els centres públics de la comarca. Pel que fa als alumnes de P3 (els que durant el 2017 faran tres anys i que, per tant, entren per primera vegada al sistema educatiu), l’oferta no varia i no es perd ni es guanya cap grup als centres que tenen una línia o més d’aquest nivell.
En total, a l’Anoia hi haurà el curs vinent 45 grups del primer nivell del segon cicle d’educació infantil.
Sí que hi ha algunes modificacions pel que fa a l’oferta de secundària. En el conjunt dels quatre cursos d’ESO, a l’Anoia s’oferiran 144 grups. Les novetats més destacades (més enllà de les esperades a segon, tercer i quart que ‘arrosseguen’ els grups d’anys anteriors) es produeixen a Igualada i Capellades.
Els centres que experimenten canvis són el Badia i Margarit d’Igualada (passa de 2 grups a 3), el Joan Mercader d’Igualada (passa de 3 grups a 4), i l’institut Molí de la Vila de Capellades (passa de 4 grups a 3). Per tant, es guanyen dos grups a la capital comarcal, mentre que se’n perd un a Capellades.
En el conjunt de la Catalunya Central (cal recordar que l’Anoia depèn dels serveis territorials d’aquesta demarcació), el Departament d’Ensenyament ofereix per al curs 2017-2018 un total de 181 grups per a P3 (9 més que el curs passat) i 150 grups per a primer d’ESO (un més que el curs anterior). En global, l’oferta a l’ensenyament Infantil i Primari a les comarques centrals (és a dir, Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès) és d’un total de 1.745 grups, 15 menys que el curs passat. Pel que fa a l’oferta de Secundària, globalment al territori hi haurà 581 grups públics, una setantena més que el curs anterior.
Barracons a l’Anoia Sud
Un altre dels temes que sempre es tenen en compte en parlar dels centres escolars és l’ús de barracons. A l’Anoia hi ha tres centres educatius públics que tenen totes les seves instal·lacions en barracons. Els tres es troben a l’Anoia sud i són la Secció d’Institut de Vallbona d’Anoia, amb 178 alumnes; l’Escola de Masquefa II, amb 68; i l’Escola Les Oliveres – ZER Serra d’Ancosa, a Cabrera d’Anoia, amb 48 estudiants. En total, són 294 els alumnes dels centres que només tenen mòduls prefabricats. L’Anoia és la setzena comarca de Catalunya en nombre d’alumnes en aquest tipus d’instal·lacions.
El transport segueix igual
Una peculiaritat de l’Anoia respecte a altres zones del país és la gran diferència que hi ha entre diferents punts de la comarca pel que fa a la concentració de població i els nuclis urbans. Això incideix de manera més o menys directa en l’ensenyament, ja que el transport escolar s’ha d’adaptar a les realitats de cada indret.
L’exemple més clar és el de Piera on, amb una quinzena de nuclis poblacionals dispersos per tot el municipi es fa imprescindible un sistema de transport escolar que sigui assumible per les famílies. En aquest sentit, l’Ajuntament i el Consell Comarcal mantenen la bonificació del 33% per al primer fill i del 100% a partir del segon. Per tant, s’aplicaran les tarifes que ja es van aconseguir el curs passat.
El regidor d’Educació de l’ajuntament pierenc, Josep Rossell, comenta també que enguany s’incorporen barracons a l’Institut Guinovarda per ubicar-hi, en principi, alguns aules dels cicles formatius. I és que Piera encara està pendent de la construcció d’un nou institut, projecte que encara va per llarg. Rossell explica que “hem tingut converses” amb el departament, però que “només construeixen dos o tres instituts a l’any i estem a l’espera”. En qualsevol cas, la construcció del nou centre no serà immediata i és un projecte a llarg termini. De fet, Rossell comenta que encara no tenen els tràmits completats per adquirir els terrenys i cedir-los a la Generalitat. “Primer cal fer el pla urbanístic”, comenta el regidor.
A l’Alta Segarra també han de tenir en compte les qüestions relacionades amb el transport escolar, ja que infants i joves de molts municipis de la zona s’han de desplaçar a estudiar a Calaf. La regidora Montserrat Isern explica que de cara al curs vinent s’espera que tot segueixi igual i que el número d’alumnes als centres educatius de la localitat no patirà variacions molt grans. Isern comenta que “sí hi ha bastants nens que començaran primer d’ESO, però no desborda”, ja que no superaran en cap cas les ratios previstes. “Estem pendents d’algun cas de Torà que encara han de decidir si venen aquí”, afegeix. La regidora calafina sí explica que l’augment l’alumnes està previst a P3 de cara al curs 2018-2019, ja que a les classes que estan fent ara P1 s’ha notat un augment dels nens inscrits. “Hi ha grups nombrosos a causa de l’augment de la natalitat”, assegura la regidora.