TORNAR

La Generalitat avança que "la matrícula viva es repartirà" a parts iguals als centres des del 2020

La mesura pot tenir especial transcendència a Igualada, on fins ara algunes concertades a penes rebien alumnes

ensenyament
Divendres, 25 gener 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Pocs dies després que la Fundació Jaume Bofill emetés un informe que alertava de la segregació escolar creixent a Catalunya (i quan l'entitat que agrupa les escoles públiques d'Igualada ha assenyalat que alguns centres concertats no acullen un mínim d'alumnes desafavorits), la Generalitat ha dit la seva. S'anuncia que s'incrementaran les Oficines municipals d'escolarització, les taules mixtes i els plans educatius d'entorn, com a responsabilitat en el procés d'escolarització.

El Departament d'Ensenyament vol canviar el sistema de distribució de la matrícula viva -els alumnes que van arribant a la ciutat al llarg del curs i s'han d'escolaritzar- dins la seva política per atenuar la segregació escolar. El conseller d'Educació Josep Bargalló ha reiterat els darrers mesos que "és prioritari acabar amb la segregació escolar". En el cas igualadí, amb un alt percentatge d'escoles concertades i amb una distribució desigual fins ara, les mesures poden tenir un efecte dràstic. Segons fonts del Departament "s'estan treballant en diferents mesures per a eradicar la segregació escolar en els centres sostinguts amb fons públics". Es treballa en un nou decret per a l'any vinent, en el curs 2021: "el treball conjunt de la matrícula fora de termini per alumnes amb necessitats educatives especials, perquè sigui equitativa entre tots els centres que reben fons públics i en cap cas incrementi la matrícula dels centres d'alta complexitat".

En el cas igualadí pot suposar, aquest decret, una alteració important de la distribució dels alumnes de matrícula viva. L'associació Escoles Públiques d'Igualada ha indicat que "la distribució dels alumnes que arriben al llarg del curs recau en la majoria dels casos als centres públics". Anoiadiari avançava les dades d'enguany que apuntaven que els centres públics, tot i tenir menys places, assumien un 58,5% de la matrícula viva.

Segons la Generalitat, les mesures s'estan treballant "conjuntament amb el Síndic de Greuges, d'una banda, i amb els ajuntaments, de l'altra, per evitar la segregació als centres educatius que reben finançament públic". El Departament s'afegirà a l'acord que proposa el Síndic de Greuges -d'acord amb les dades de la Fundació Jaume Bofill-, així com d'altres iniciatives d'ajuntaments locals "com ara incrementar les Oficines municipals d'escolarització, les taules mixtes i els plans educatius d'entorn, com a responsabilitat en el procés d'escolarització".

En el nou decret hi haurà "altres aspectes que s'inclouran a la normativa d'inici de curs, sense passar pel decret, com és fer publicitat de totes les quotes que es cobren a les pàgines web dels centres, perquè totes les famílies les coneguin i vetllar perquè l'escolarització sigui gratuïta. Aquest element apareixerà a la normativa del curs que ve".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.