TORNAR

Xènia Prat, guanyadora del Premi Nativitat Yarza amb un treball sobre grassofòbia

Eva Solé, amb un treball sobre el paper de les dones al camp, obté el segon premi

ensenyament
Divendres, 17 març 2023. 17:57. Redacció AnoiaDiari.

Una estudiant de l'Institut Joan Mercader d'Igualada, Xènia Prat Benito, ha guanyat el Premi Nativitat en recerca de gènere. Aquest guardó es va crear fa quatre anys per la Mancomunitat de la Conca d'Òdena per fomentar la recerca en temes de feminisme i gènere en els treballs de recerca de batxillerat. Xènia Prat va obtenir el primer premi, valorat en 400 euros, per un treball sobre la relació entre la grassofòbia i els trastorns de la conducta alimentària. L'Institut Joan Mercader va guanyar un premi de 350 euros que es destinarà a la comissió feminista del centre. El segon premi, valorat en 250 euros, va ser per a l'estudiant de l'Acadèmia Igualada Eva Solé López per la seva investigació sobre el paper de les dones en el camp.

Els premis es van entregar el 9 de març en una cerimònia al Teatre municipal l'Ateneu d'Igualada, on la regidora d'igualtat d'Igualada Carlota Carner i la regidora d'igualtat de Santa Margarida de Montbui Coral Vázquez van intervenir. L'acte va ser presentat per la periodista local Montse Sanou.

En recollir el premi, Xènia Prat va criticar el sistema de salut per tractar els trastorns de la conducta alimentària com a "trastorns mentals i individuals" sense considerar la grassofòbia com a factor important en aquestes malalties. El seu treball investiga la relació entre la grassofòbia i els trastorns de la conducta alimentària des d'una perspectiva de gènere.

Eva Solé, guanyadora del segon premi, va voler que el seu treball fos "un altaveu per a totes les dones que treballen el camp", per així parlar de la discriminació que pateixen les dones rurals. També va defensar les trementinaires com a dones valentes i sàvies.

En els premis Nativitat Yarza d'aquest any s'havien presentat onze treballs diferents que abordaven temes molt diversos. Es parlava de les desigualtats de gènere i interseccionals, la societat patriarcal, les violències i discriminacions de gènere, la invisibilització de les dones en diferents àmbits, la dona rural, emprenedora i política, el paper de la dona en el futbol, la moda i la guerra, així com la representació de les dones en l'animació digital. També es tractava dels masclismes actuals.

El jurat d'aquest any estava format per Fina Vilarrubias, Mercè López i Carles Palet -dels departaments d'ensenyament dels ajuntaments d'Igualada, La Pobla de Claramunt i Vilanova del Camí-; per Èlia Palomas de l'entitat feminista Dones amb empenta; Carmel·la Planell, historiadora, periodista, mestra i militant feminista; i Mireia Prat, agent d'igualtat de gènere de la Mancomunitat de la Conca d'Òdena.

Després de l'entrega de premis, es va celebrar un col·loqui sobre els discursos antifeministes amb la comunicadora Laura Grau, la creadora de contingut Carla Junyent i Rubén Sánchez, subdirector de Sensibilització i Prevenció del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

Davant d'un públic entregat, format per estudiants de diferents centres educatius d'Igualada, el col·loqui va ser una oportunitat per explicar com lluitar contra els discursos que apareixen a les xarxes, les plataformes virtuals i els centres educatius que busquen minar el feminisme. Així mateix, es va destacar la importància d'evitar polititzar aquests discursos i de construir una resistència contra les expressions misògines. Rubén Sánchez, un dels ponents, va subratllar que "el patriarcat es manifesta en els mitjans de comunicació, i l'extrema dreta ha fet seva aquesta narrativa, però estem treballant per contrarestar aquest discurs".

Durant el debat, les ponents van insistir en la cultura de la cancel·lació i en la importància de centrar l'atenció en els agressors, no en les víctimes. Carla Junyent va afirmar: "Moltes vegades, es parla de com denunciar una agressió pot arruïnar la vida d'un home, i es culpa la víctima per denunciar. Tanmateix, els exemples ens mostren que aquestes conseqüències no són reals". Finalment, les ponents van demanar als joves assistents que adoptin una mirada crítica en el consum de contingut a les xarxes i que reflexionin sobre la importància de l'educació mediàtica.

En el torn de paraula obert, es va constatar que encara queda molta feina per fer entre els joves per combatre els discursos misògins que s'estan imposant a la societat i a la política.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.