TORNAR
PUBLICITAT

Susanna Moreno (CUP): "Som els únics que estem apostant clarament per la independència"

#AD27S Entrevistem Susanna Moreno, número 30 de la llista de la CUP a les eleccions al Prlament de Catalunya

politica
Dilluns, 21 setembre 2015. 03:00. Toni Cortès Minguet.
D'un cop d'ull

L'Anoiadiari continua la ronda d'entrevistes als anoiencs que formen part de les candidatures que concorren a les eleccions catalanes del proper diumenge 27S. Ara toca el torn de la Susanna Moreno, capelladina de 30 anys, que apareix al número 30 de la llista de la CUP. Amb un llarg bagatge dins l'associacionisme i en lluita dels moviments socials i de l'esquerra independentista, la Susanna Moreno, sociòloga de fromació, ha haver de deixar recentment la seva feina en un centre cívic de Barcelona per allistar-se a l'atur per tal de poder dedicar-se a la seva tasca de regidora a l'Ajuntament de Capellades.

Som els únics que estem apostant clarament per la independència

El 27S vull votar en clau independentista i tinc al davant dues paperetes: la del Junts pel Sí i la de la CUP. Per què he m’he de decantar per la vostra?

Som els únics que estem apostant clarament per la independència. Un dels primers punts del nostre programa és la Declaració Unilateral d’Independència, perquè ja s’han esgotat totes les vies que teníem fins ara per assolir la independència. L’altra opció independentista no ha deixat gaire clar què farà l’endemà. La seva premissa és la negociació amb l’estat espanyol. S’haurà de veure, en funció dels resultats, què faran. Ara mateix, l’única candidatura que garanteix que anem directament cap a la independència és la CUP.

Desobeint l’estat espanyol?

Sí, com deia, s’han esgotat totes les vies i tenint davant un seguit de mobilitzacions que ho reclamen al carrer, pensem que és el moment d’apostar per la independència. Per què desobeint? Doncs perquè estem davant d’un estat espanyol que ha estat vetant una voluntat popular d’una gran part del nostre país. Davant això desobeirem, amb una Declaració Unilateral d’Independència, un cop assolim una majoria social. Creiem que cal desobeir les lleis injustes espanyoles, que no ens permeten decidir sobre aspectes de les nostres vides i que ara estan provocant desnonaments, privatitzacions, manca de llibertat d’expressió, etc.

Des de l’unionisme (partits, mitjans de comunicació, etc.) esmolen l’eina de la por, de les amenaces, fins a extrems catastrofistes, com ara que quedarem vagant per l’espai (Margallo dixit). La por és a l’altra banda?

Tenen por a canviar l’status quo que ara mateix regeix dins l’estat espanyol però també a Europa. És la por dels que temen perdre els seus privilegis i tornar aquells drets socials que ens han robat. La por a la democràcia, la por que la gent pugui opinar, decidir. En canvi, el poble català, pel fet d’haver sortit d’aquesta manera al carrer, demostra que de por no en té sinó que té ganes de canviar les coses i d’evolucionar com a poble.

 

Demanar el vot en qüestió de la procedència és perillós i l’únic que pretén és trencar la cohesió social que aquest país ha tingut sempre.

També estan instrumentalitzant la llengua o l’origen dels catalans…

Aquest és un debat perillós que introdueix el sector espanyolista. Qualsevol persona que hagi viscut aquí coneix la realitat i sap que això és fals i que no hi ha cap problema, al contrari. La majoria de la gent, tenim els avis que provenen d’altres parts de l’estat espanyol, i sabem que aquest és un debat que introdueixen per intentar trencar la societat catalana i sabem que és un debat fals i fins i tot etnicista. Demanar el vot en qüestió de la procedència és perillós i l’únic que pretén és trencar la cohesió social que aquest país ha tingut sempre.

 

Nosaltres treballem i treballarem per la reunificació dels Països Catalans.

Sou els únics, com dius, que aposteu fermament i decididament per la independència de Catalunya, però… i els Països Catalans?

És evident que el camí que ens ha dut fins aquí no seria el que nosaltres portem treballant des de fa quaranta anys dins l’esquerra independentista, però estem davant una oportunitat històrica que hem d’aprofitar. Un cop nosaltres declarem la DUI i comencem a caminar cap a un procés constituent, ho farem amb el prisma dels Països Catalans per obrir aquest debat dins de tot el territori. Hi ha molta gent, tant al País Valencià com a les Illes, que també va en aquesta direcció. Que els mallorquins o els valencians no volen ser catalans ha estat infundat des de fora, és fals. Nosaltres treballem i treballarem per la reunificació dels Països Catalans.

El 27S és un plebiscit?

Sí, són unes eleccions referendàries i constituents. Hi ha partits, especialment els espanyolistes, que neguen aquesta concepció però després el seu discurs acaba legitimant que són plebiscitàries, importants, transcendents, històriques i no unes eleccions autonòmiques més, que van molt més enllà.

I l’endemà? La CUP pensa en el 28S?

Si ens mirem el programa, la CUP som els únics que plantegem què farem l’endemà: la Declaració Unilateral d’Independència, un pla de xoc contra la pobresa que s’hauria d’implementar immediatament, aturar els desnonaments, aturar les privatitzacions, l’aplicació ferma de la gestió pública de l’ensenyament, la sanitat, etc. I, sobretot, obrir un procés constituent popular i horitzontal en què tota la societat pugui intervenir en la construcció de la Constitució d’una nova República Catalana, que després haurà de ser referendada amb un referèndum.

 

No volem investir un President que ens ha privatitzat, que ens ha retallat els nostres drets i que, a més, ve d’un partit corrupte.

La línia vermella que no creuarà la CUP és investir Mas com a President?

Nosaltres tenim molt clar que no anem a investir un President autonòmic, perquè entenem que aquestes eleccions no són pas això. També caldrà veure quin serà l’escenari. Tenim molt clar que no volem investir un President que ens ha privatitzat, que ens ha retallat els nostres drets i que, a més, ve d’un partit corrupte.

 

La independència és un instrument per acabar exercint la nostra sobirania, política, econòmica i social al 100%.

Penses que el debat s’ha centrat massa en l’àmbit independentista i s’estan deixant en un segon terme els temes socials?

És perillós separar la qüestió nacional de la social, perquè van plenament lligades. La independència és un instrument per acabar exercint la nostra sobirania, política, econòmica i social al 100%. Nosaltres mai deslliguem el debat, perquè van de la mà. Separar-ho seria no voler veure o no voler entendre la transcendència d’aquestes eleccions. No només tenim l’oportunitat d’alliberar-nos de l’estat espanyol sinó que, sobretot, s’obre les portes d’alliberar-nos per poder exercir la nostra pròpia sobirania en l'àmbit social.

“Ruptura” és una de les paraules que més es repeteixen en el vostre discurs. Promulgueu una “ruptura” amb l’estat espanyol però també una “ruptura” amb les polítiques antisocials, la corrupció, els estaments opressius tant catalans, espanyols com europeus… Com s’aconsegueix trencar amb tot plegat?

Desobeint, com deia. Desobeint lleis injustes, sobretot les lleis espanyoles que ens vénen imposades des de fa molt temps. És l’única manera d’avançar. Tenim molt clar que en aquestes eleccions caldrà exercir aquesta desobediència per poder trencar amb tot això.

 

Creiem en la sobirania popular, que la gent pugui decidir sobre coses que afecten les seves vides

Us autodefiniu com a “esquerra transformadora”. Com voleu transformar el país? Com imagineu, com somieu la futura república catalana?

Socialment justa, el més horitzontal possible. On tots els sectors de la societat hi participin activament. On el concepte “sobirania”, que només s’aplica ara a l’àmbit nacional, s’apliqui en tots els àmbits. Creiem en la sobirania popular, que la gent pugui decidir sobre coses que afecten les seves vides. Una república catalana sense privatitzacions dels serveis públics, com la sanitat o l’ensenyament…

 

Nosaltres som anticapitalistes perquè la base del capitalisme és la injustícia.

Partint de l’anticapitalisme?

Nosaltres som anticapitalistes perquè la base del capitalisme és la injustícia. Això l’únic que fa és relegar a la majoria de la societat a la misèria. Davant això volem construir un model més just.

El cartell, en què es veu un grup de persones, sense lideratges, us defineix clarament.

Sí, també amb el lema “Governem-nos”: governeu-nos nosaltres, classes populars. Volem exercir sobirania, poder de decisió cap a les classes populars, que puguin decidir sobre el seu futur.

També heu fet un vídeo, que està triomfant a les xarxes, amb el que, amb humor, ironia, llenceu algun dard enverinat però també us en rieu de vosaltres i féu una cosa tan insòlita en el panorama polític com és l’autocrítica…

Comentàvem amb alguns companys allò de que si no és amb humor, no és la nostra revolució. La base social de la CUP és molt àmplia i això sempre enriqueix a l’hora de pensar una mica més enllà del que estem acostumats a veure. Històricament l’Esquerra Independentista i els moviments socials en general han estat permanentment silenciats als mitjans oficials. Això, d’alguna manera, ens fa trencar-nos el cap per a que el nostre missatge arribi. Aquesta campanya n’és un exemple.

Sou dels que defenseu que la política no només es fa al Parlament o als plens dels ajuntaments, sinó que es fa al carrer?

Nosaltres venim dels moviments socials i sabem que la política no és només allò que es fa a les institucions sinó que està a tots els àmbits, des d’una entitat cultural, un sindicat, una assemblea juvenil fins a una associació de barri.

La democràcia, ara per ara, és anar a votar quan ens convoquen, cada quatre anys… La CUP té una altra idea de la “democràcia” i ho posa en pràctica com a partit assembleari. Què aporta aquest model?

És enriquidor perquè és evident que vint caps pensen més que un i perquè és una manera de treballar molt horitzontal i et permet, per exemple a les regidores que estem a l’Ajuntament de Capellades, tenir un grup de gent que et va dient com han d’anar les coses. En llocs com aquí a Capellades, on s’ha treballat molt en aquest sentit, la gent ja ho reclama…

Però hi ha molta gent a qui la paraula “assemblea” li fa pànic. Alguna cosa negativa tindrà…

Potser fa pànic perquè decidir, debatre, opinar implica responsabilitat, i és quelcom que sempre espanta. Potser alguns ens diran que l’assemblearisme fa que tot plegat vagi molt més lent, però hi ha mecanismes per això no passi. Nosaltres no veiem ara una altra forma d’organitzar-nos perquè aquesta aporta horitzontalitat i és molt enriquidor. És un espai on debatre idees i on se n’aprèn molt.

 

Estem parlant de la majora de la població, estem parlant de les classes populars i la CUP defensarà els seus drets.

L’Anoia és una de les comarques més afectades per la crisi, l’atur… Per què els anoiencs i anoienques haurien de votar la CUP en aquestes eleccions?

Certament l’Anoia és un dels territoris més afectats per aquesta crisi neoliberal que estem patint tots i totes. Votar la CUP et garanteix que les classes populars puguin exercir el seu dret a decidir però també a poder anar demà a una escola pública i catalana de qualitat, a tenir dret a una sanitat pública real… Estem parlant de la majora de la població, estem parlant de les classes populars i la CUP defensarà els seus drets.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic