TORNAR

'Si t’agrada la cervesa t’acabes enganxant a l’artesana'

Albert Alsina, membre de La Bromera||

Dijous, 18 octubre 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Dissabte 27 d'octubre l'Espelt serà l'escenari de la primera edició de la Fira de la Cervesa Artesana a la comarca. Una mostra on els visitants podran conèixer fins a 14 marques de cervesa diferents i fins i tot fer-ne un tast. La idea d'organitzar una fira d'aquest tipus va sorgir de La Bromera, una associació igualadina de recent creació. Avui parlem amb un dels seus membres, l'Albert Alsina.

Albert Alsina

Com neix La Bromera?

És una associació de recent creació, de fet ens estem acabant de consolidar, i va sorgir a partir dels tallers d’elaboració i tastos de cervesa artesana que fem aquí al Clot del Clos. L’últim el vam fer el mes de maig i la gent que va venir en va sortir tant contenta que es va proposar d’unir-nos en associació per poder fer més actes.

Quants sou a l’associació?

Ara som una dotzena, però sabem que hi ha més gent interessada en formar-hi part. Això ho sabrem segur un cop hàgim fet i tancat els estatuts

Quin és l’objectiu de La Bromera?

Bàsicament és donar a conèixer el producte de la cervesa artesana. I a partir d’aquí organitzar fires com la de l’Espelt, participar també en altres mostres arreu del país, fer presentacions de llibres de cervesa artesana, fer cates amb cervesa, cates amb marinacions, fer visites en cervesaries, etc

I elaborar una marca de cervesa pròpia?

Aquest també és un dels objectius, però a llarg termini. Ens agradaria poder elaborar la nostra pròpia cervesa i oferir-la aquí a la taverna. A més que jo sàpiga a la comarca no hi ha cap marca comercial. Tot i que en aquesta fira del dissabte 27 d'octubre es presentarà ‘La Fresca’, un cervesa que elabora un noi d’Igualada i que va començar a interessar-se pel tema a partir dels tastos que fem aquí. Aquesta cervesa es presenta a la fira, però encara no es pot vendre a les botigues.

Quines diferències hi ha entre la cervesa artesana i la industrial?

El principal és que no porta cap producte que no sigui natural, no està pasteuritzada ni filtrada, la producció és més curta, i sobretot el gust.

El gust?

Si, les industrials sempre tenen el mateix gust en fred, ja que en calent una cervesa és imbevible, en canvi les artesanes el gust varia en funció de si és acabada de fer, si fa un mes que s’ha elaborat… En resum que tens molt més sabor de cervesa. Jo sempre els dic als clients de confiança quan em demanen una cervesa comercial que el que volen és un refresc amb alcohol, i que si volen una cervesa de veritat ja els hi posaré jo. És la diferència. I és que si t’agrada la cervesa t’acabes enganxant a l’artesana.

I el color?

No el color, no, però si la textura. Evidentment les artesanes queda una escuma més densa, que es nota a la boca. Són cerveses amb més caràcter.

I el preu?

És mes car. No és el mateix elaborar milions d’ampolles de cervesa que tirades de 200 litres. A més l’etiquetatge es fa a mà i tot fa augmentar el cost. La diferència de la qualitat també es nota en el preu.

Tothom pot elaborar cervesa a casa?

Si, si, és fàcil i a la comarca hi ha molts ‘homebrewers’, és a dir, gent que elabora la seva cervesa per ells mateixos. I és que no necessites cap infraestructura important pel que fa a l’elaboració, per que bàsicament has de fer un caldo. Ara bé, sí que necessites un magatzem o un espai que estigui a temperatura constant per fer la fermentació durant un mes.

Està de moda la cervesa artesana?

Jo crec que si, i que anirà a més, per que no té color una cervesa amb l’altre. Crec que una persona que li agrada la cervesa aprecia de seguida les diferències i es decanta amb els ulls tancats cap a l’artesana.

Marida bé la cervesa?

I tant, més del que ens pensem! La cervesa làmbica per exemple, que té un gust a gerds o a cirera, marida perfectament amb postres on hi ha xocolata, com ara els creps. També la cervesa fumada es ideal amb el salmó, la truita fumada, el bacallà fumat, o fins i tot uns formatgets o olives verdes... Sempre trobarem un menjar per maridar-ho amb cervesa.


6 Comentaris

P

Pep Guix

Igualada

19 d'octubre 2012.14:09h

Respondre

Felicitats per l’Albert i als de La Bromera! Espero que vagi molt bé la iniciativa i que finalment feu la vostra cervesa.
Realment, quan tastes l’artesanal i pots comparar-ne unes quantes,... Llegir més t’adones de que tenen quelcom especial.

Espero veure’ns a la fira el dissabte 27.

Salut i endavant!

M

Maria Santfores

Igualada

18 d'octubre 2012.13:15h

Respondre

M’agrada molt la cervesa artesana i crec que és un privilegi comptar amb una fira com la que organitzeu a l’Espelt. Gràcies a la bromera a l’Albert i a totes les persones, bars i empreses que... Llegir més ens la posen a l’abast.
Segur que tots la gaudirem molt!
Animo a tothom a que provi les cerveses artesanes i estic segura que les incorporaran a la seva vida.
Salut!

A

Anoiadiari

18 d'octubre 2012.09:56h

Respondre

La Fira de la Cervesa Artesana a l’Espelt es posposa pel dissabte 27 d’octubre a causa de la previsió de pluja. Gràcies!

B

Bernat Dàmaso Morros

Igualada

18 d'octubre 2012.09:28h

Respondre

Molt bona iniciativa! Segur que aquesta Fira anirà molt bé i serà molt profitosa. Moltes persones estan entrant a l’apassionant món de la cervesa artesana i cada vegada n’hi ha més que... Llegir més s’adonen que és un liquid excel.lent per acompanyar qualsevol menjar.
Un molt bon lloc que tenim a Igualada per comprovar-ho és anar al Clot del Clos. És dels pocs llocs on darrera la barra hi ha algú que sap què ven i s’ho estima.

PD. He vist publicitat que diu que la Fira es fa aquest dissabte dia 20 i a l’article parleu del dissabte dia 27. Ho pot confirmar algú? Gràcies.

F

FRESKA

Igualada

18 d'octubre 2012.09:12h

Respondre

Recordo aquest local el primer dia, eren els primers que m’oferien una cervesa diferent, i a partir d’aquell dia beure una cervesa comercial ja no era el mateix. Posteriorment van organitzar el... Llegir més primer tast de cerveses amb l’Albert Sanchis d’Almogàver, que tot just començava, i va ser allà on vaig pensar, això s’ha de provar. Han passat uns dos anys i ja tenim a punt una cervesa amb registre sanitari per poder presentar a la gent d’Igualada i comarca.
Per tant, gràcies a emprenedors com l’Albert Alsina, s’ha portat a terme una funció de donar a conèixer aquest sector i al mateix temps animar a d’altres a crear associacions o també un producte nou.
Endavant i sort!!!

J

Joan

Igualada

18 d'octubre 2012.07:58h

Respondre

Em diuen que la Fira de la Cervesa que s’havia de fer aquest cap de setmana a Espelt es trasllada a l’altre cap de setmana dia 27/10.
Coses de la pluja qeu es veu qeu ha de caure a ”bots i... Llegir més barrals” i la cervesa aigualida no és bona

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic