TORNAR

Alba Vergés: “Cal un canvi de govern a Igualada per tornar a ser una ciutat capdavantera i nosaltres tenim l’experiència de govern per fer-ho”

Parlem amb la candidata d’ERC a l’alcaldia d’Igualada

politica
Dilluns, 23 maig 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

Alba Vergés i Enric ConillEl passat 25 d’abril anunciava que es presentaria a l’alcaldia d’Igualada formant tàndem amb Enric Conill i sumant a l’equip d’ERC a Igualada. Com es va prendre aquesta decisió? I quines són les relacions amb l’actual líder dels republicans a l’Ajuntament d’Igualada?

Amb l’Enric Conill fa molts anys que ens coneixem, som companys i amics i els dos volem que a Igualada hi hagi un govern encapçalat per ERC. Apostar pel canvi per tal de transformar la ciutat i fer una Igualada molt millor. Ell i jo fa setmanes que parlàvem de com faríem això i, conjuntament, vam arribar a la conclusió que sumant al projecte de l’Enric Conill amb l’equip d’ERC Igualada encapçalant la candidatura ens dona aquesta força. La relació amb ell era molt bona i, de fet, encara serà millor perquè estem treballant braç a braç.

Vau sondejar, prèviament, l’opinió i sensacions de militants, simpatitzants i de la ciutadania?

Òbviament, abans de prendre aquesta decisió conjuntament, l’Enric i jo, ho vam parlar amb d’altra gent. Volíem saber com ho veia el mateix equip d’ERC Igualada i també amics i familiars. És un tema que s’havia de treballar amb discreció.

El fet de ser la primera candidata que es presenta públicament pot condicionar l’agenda de la resta de formacions polítiques?

Nosaltres ens fixem molt poc en què fan els altres. Tenim el millor equip per governar Igualada, experiència de govern i un projecte transformador per la ciutat. Desitgem que els altres partits intentin fer bons equips i bons programes perquè així qui més hi guanyarà serà Igualada.

El seu rival és Marc Castells? L’objectiu d’ERC Igualada és tombar dotze anys de govern Castells? Capgirar el mapa polític a l’ajuntament durant els darrers anys? El meu rival és l’atur, la manca d’habitatge assequible o que el 45% de joves d’Igualada vulguin marxar de la ciutat. Això ens obliga a treballar per un transport públic en condicions per poder viure a Igualada i atraure gent a treballar a la ciutat, més oferta laboral i oportunitats. Ho podem revertir, només cal no estar més aturats en el que és essencial. No podem estar 12 anys sense planificar la ciutat i esperar que les coses canviïn soles mentre som la ciutat mitjana amb els impostos més cars de Catalunya. I sí, ara a Igualada cal un canvi per avançar i nosaltres tenim l’experiència de govern per fer-ho.

Vostè era consellera de Salut a l’esclat de la COVID-19 i en els mesos més convulsos de la pandèmia, especialment a Igualada, la seva ciutat, i on ara es presenta a la cursa per a l’alcaldia. En una ciutat que ha patit molt l’impacte de la pandèmia, creu que la gestió de la crisi pot sumar o restar a la seva candidatura?

Sí, sens dubte amb la pandèmia mundial de la COVID-19 vaig haver de fer front a una situació molt complicada com a Consellera de Salut, de la mateixa manera que ho van fer tots els altres governs del món i que ho va haver de fer la societat, també la societat igualadina. L’experiència que n’he tret és ingent i estic segura que aquesta experiència de govern la podré posar al servei d’Igualada com a alcaldessa. Un exemple és haver dissenyat una estratègia de vacunació que va funcionar a la perfecció i que va ser referent a Europa.

Què pot traslladar de la seva experiència al Govern i de la seva experiència com a diputada del Parlament a un govern de la ciutat en cas que esdevingui, com desitja, la primera batllessa d’Igualada?

El Departament de Salut té el pressupost més gran de tota la Generalitat de Catalunya, enguany supera els onze mil milions d’euros. Alhora, hi ha milers de treballadors públics i moltíssims centres i instal·lacions. La gestió de tot això, juntament amb la de la pandèmia, li asseguro que et marquen i que et fan aprendre moltíssim. Alhora, he treballat braç a braç amb alcaldes i alcaldesses de Catalunya, com a diputada i Consellera de Salut. Com a diputada vaig poder conèixer la comarca de l’Anoia de dalt a baix. Igualada ha d’exercir de capital mantenint una relació potent amb tota la comarca i més enllà. Recentment, em vaig reunir amb el President Aragonès per traslladar-li tots els reptes i necessitats que té Igualada i l’Anoia.

La política municipal és molt més propera al ciutadà que la que ha viscut els darrers anys des del Govern i des del Parlament?

Sens dubte, i aquesta proximitat m’encanta. Tot i que, diguem que sempre he volgut fer propera la política. Al final ho és tant com tu vols que ho sigui: si fas més carrer i escoltes a la gent a casa seva, a la seva entitat, al seu hospital, on calgui, és sempre propera.

El fet de poder ser la primera batllessa de la ciutat, com comentàvem, és una motivació afegida?

Crec que així ho pot veure molta gent, sí. I jo m’hi afegeixo. Estic molt il·lusionada, tinc ganes de poder ser a Igualada des de primera línia, al costat de la gent i fer-ho amb l’equip d’ERC Igualada. Vull ser la primera alcaldessa d’Igualada i crec que solucionar els problemes dels meus veïns i veïnes és el millor servei públic que puc fer.

Com valora els dos últims mandats del govern de Junts per Igualada?

Ara toca un canvi. El govern de Convergència/PDECat/junts ha fet coses bones per Igualada, però no ha transformat la ciutat. Tampoc ha afrontat els reptes que teníem i tenim: no han renovat el POUM, han ignorat els problemes flagrants que tenim en habitatge, no han aconseguit inversions importants ni han creat llocs de feina i ha apujat moltíssim els impostos als ciutadans fent que Igualada sigui la ciutat mitjana amb els impostos més cars de Catalunya. Tampoc han generat més oportunitats pel jovent ni tan sols han batallat per obtenir un transport públic digne que ens comuniqui amb la resta del país. És cert que en el seu moment, el 2011, van tornar a insuflar autoestima a la ciutat, i això és rellevant. Però no podem continuar vivint de l’autocomplaença, ara cal un canvi a Igualada per afrontar els reptes de present i futur.

Quines són les principals problemàtiques o mancances que té Igualada i quins són els reptes més importants que té la ciutat? Quins trens ha perdut Igualada i quins no pot perdre?

Com li deia, l’atur a Igualada és molt més alt que la mitjana de Catalunya i la Província de Barcelona, la connexió amb transport públic amb la resta del país és pràcticament inexistent, llevat de Barcelona. Igualada està molt ben situada, però només tenim l’opció del cotxe privat mentre ens omplim la boca de la lluita contra el canvi climàtic.

No hi ha accés a habitatge assequible i això expulsa jovent i oportunitats. Tenim els impostos més cars de Catalunya per famílies i empreses, el 45% del jovent de la ciutat manifesta que vol marxar d’Igualada, no hi ha projecte de transformació urbanística i el POUM és del 1986. També tenim un comerç local debilitat. S’han d’atreure empreses que creïn llocs de treball, potenciar el treball qualificat, no hi ha hagut la reindustrialització que necessita i que es prometia a Igualada. Hem perdut molts trens, massa, i ara toca un canvi de govern a Igualada per tornar a ser una ciutat capdavantera de Catalunya. Nosaltres tenim l’experiència de govern per fer-ho, sabem com fer-ho i, per tant, ho farem.

Quins seran els punts forts del seu programa electoral?

Oferir solucions a la gent sobre tots els reptes que els hi he comentat. Política útil. Que resolgui problemes concrets dels nostres veïns i veïnes: generar habitatge rehabilitant pisos buits de la ciutat, que n’hi ha més de 2000. Fer uns impostos justos i progressius. Mantenir els carrers i els parcs nets, millorar molt en reciclatge per tal de no estar a la cua de Catalunya, dur a terme la planificació urbanística que necessita Igualada per poder créixer i planificar-se, iniciar el procés de reindustrialització tecnològica per generar llocs de feina de qualitat, crear oportunitats per a joves perquè no hagin de marxar de la ciutat i millorar el transport públic amb Barcelona i la resta del país.

En aquest programa electoral, què proposaran sobre els impostos?

Doncs fer-los justos. Igualada és la ciutat mitjana amb els impostos més cars de Catalunya i la desena ciutat de l’estat espanyol amb els impostos més cars. Això és un fet i malauradament no es tradueix en més i millors serveis. L’alcalde presumeix d’haver reduït el deute municipal, però qui realment ha reduït el deute són els igualadins amb els impostos més cars de Catalunya. De fet, si es compara amb altres ciutats, podrà veure que hi ha ciutats que han reduït més el deute que Igualada amb menys impostos i invertint més. Això vol dir que el govern no ha fet una gestió gaire eficient dels recursos públics. El que nosaltres recomanem i proposarem és fer els impostos més justos: qui tingui més que pagui més i qui tingui menys que pagui menys. Caldrà fer una rebaixa per equiparar-nos a les ciutats similars a la nostra. Si els altres ho poden fer, nosaltres també.

Si és alcaldessa, desencallaran el POUM?

Sí, sens dubte, i serà una de les primeres temàtiques que abordarem. No pot ser que el POUM que actualment té Igualada sigui del 1986, i recordem que el POUM és el planejament urbanístic que serveix per planificar la ciutat urbanísticament, i que malgrat les reiterades promeses electorals de Convergència per renovar-lo, encara no s’hagi fet. Ni tan sols al barri del Rec, molt valorat per la gent, no s’ha tocat res durant aquests anys, i no serà perquè la gent no hagi obert el debat. L’Ajuntament no ha abordat res, ho veig com amagar-se en l’“anar fent”, o sigui, “no fent res”.

Igualada té l’autoestima tocada?

Crec que Igualada té una bona autoestima perquè els igualadins i igualadines ens la treballem cada dia. Igualada és una ciutat culturalment molt rica, per exemple. També associativament molt potent i amb moltes iniciatives privades molt engrescadores. Però amb això no n’hi ha prou. Cal un govern que transformi aquesta ciutat per tornar a ser una ciutat capdavantera de Catalunya amb elements tangibles.

Amb qui pactaria i amb qui no ho faria?

L’única alternativa al govern actual és ERC Igualada. Crec que d’això n’és conscient tothom i no ho qüestiona ningú. I alhora, nosaltres som l’únic partit obert a parlar amb tothom per millorar la ciutat, òbviament menys amb partits d’ideologia feixista.

En cas que, d’aquí poc més d’un any, els resultats no la facin alcaldessa, quin serà el paper d’Esquerra a l’oposició?

Ens presentem amb una candidatura que suma forces i equip per guanyar. Som l’alternativa a deixar d’anar fent i passar a actuar per solucionar els problemes i els reptes que tenim a Igualada.  Estic segura que la gent vol aquest canvi. És important per les seves vides. I aquest canvi no es fa des de l’oposició, es fa des del govern de la ciutat.

Creu que l’extrema dreta entrarà a l’Ajuntament d’Igualada?

Espero que no. I crec que tots els igualadins i igualadines hem de treballar perquè això no passi.

Si és elegida alcaldessa d’Igualada, serà compatible amb la seva dedicació al Parlament?

Si soc alcaldessa d’Igualada, vull dedicar el 100% del meu temps a l’alcaldia d’Igualada perquè el repte és colossal i molt il·lusionant. Això ho fa incompatible amb el Parlament, però, en canvi, ho fa més compatible amb la família. Ser a Igualada cada dia em permetrà dedicar més temps als meus fills. D’això també en tinc moltes ganes, després d’aquests anys tan intensos.

Com s’imagina la Igualada del 2030?

Doncs m’imagino i treballaré per fer una Igualada referent, que torni a ser capdavantera. Que hi hagi feina, que els joves es puguin quedar a viure i treballar a la ciutat, amb bones connexions de transport públic, amb habitatge assequible, amb una planificació urbanística que ens permeti saber com creixerem i com evolucionarà la ciutat, amb impostos justos i progressius... en definitiva, una ciutat preparada per afrontar els reptes de present i futur, on tothom qui ho vulgui hi pugui viure i ho pugui fer de manera digna.


12 Comentaris

T

Toni

Igualada

30 de maig 2022.11:46h

Respondre

També creara un nou càrrec, regidoria i/o similar per col.locar a la seva germana, tal i com va fer a la Generalitat???

j

joan

25 de maig 2022.14:06h

Respondre

La eleccio de Alba, per futura alcaldesa, demostre lo que es ERC............una menjadora de .........gent sense cap futur, apart de viure de les seves mentides, volen viure, de la nostra bona fe.

g

gamon

25 de maig 2022.13:03h

Respondre

Es te que tindre molt morro, saber com ella sap, que es una nulitat tan politicament com en formacio, i volguer ser alcaldesa.
Per favor ALBA, prou de fer el ximplet, sigues seria i posat a trevallar

J

JOSEPM

IGD

24 de maig 2022.14:31h

Respondre

Alba, tot plegat sap greu per l’Enric. Ell ha fet bona feina durant els darrers 4 anys, prop de la gent i les associacions d’Igualada. I personalment crec hauria sigut el proper alcalde -en... Llegir més Castells hi col·labora prou amb la seva indefinició entre Junts i Centrats- escissió que els hi farà mal de forma irremeiable-. És a més una persona molt preparada.
Però som on som, i aquí els polítics no aixequeu el cul de la cadira ni que caigui un meteorit, potser per què la vostra vàlua és prou limitada per no tornar a llocs de rellevància. Sols cal veure en Torrent i algun més de la seva corda. I és llàstima, segur que persones com els professors Castells i Mas-Culell o ara mateix en Girò n’hi han poques, per que combinar capacitat i ganes d’estar en política costa.
Doncs res, Catalunya s’empelta del model Castellà políticament parlant. Per tant, ja se sap, qui camina amb un coix...

A

ALBERT

IGUALADA

24 de maig 2022.11:18h

Respondre

Quina vergonya, un altre poltrona. No va fer res quan estaba a SALUT i meins per Igualada i que ara vingui a vendrens com si fos la salvadora. ALBA plega ja.

b

berto

24 de maig 2022.12:07h

ALBA plega ja, quan marchis tenca la porta !!!!!
Gracies

L

Lino

Igualada

23 de maig 2022.19:08h

Respondre

Viasca les portes giratories. A perpetuarse en càrrecs pùblics.

A

Andreuss

Igualada

23 de maig 2022.16:16h

Respondre

Un càrrec imposat a dit i en contra de la militància. A tastat la cadira i no la vol deixar.

M

Maria

Igualada

23 de maig 2022.16:12h

Respondre

Vostè no vol millorar la vida dels veïns i veïnes d’Igualada, vostè vol tocar poder perquè li ha demanat el partit. És tracta només d’això.
Vostès enganyen a la gent prometent unes... Llegir més coses i fent-ne unes altres. Sinó miri l’hemeroteca i veure tot el que han dit i han fet. Sou el recolzament de l’Estat putrefacte a Madrid a canvi de res. Sou el partit que dóna suport al 155, sí aquells que ens van picar, reprimir i maltractar. Sou els que ens heu deixat la Sanitat i els seus professionals i pacients cap per avall. Sou els que esteu maltractant als docents i famílies amb els canvis educatius i la nostra estimada llengua. Sou el partit que va deixar morir els nostres avis amagant el conseller que no va fer res. Sou el partit més deslleial que existeix. Sou la vergonya en majúscules. Sincerament no acabaria... espero que la gent tingui memòria.

P

Pep

Igualada

23 de maig 2022.15:11h

Respondre

No podeu dir que parleu amb la ”candidata” per què a hores d’ara això no ha passat per cap assemblea de partit...
La senyora Vergés a dia d’avui és al igual que la resta d’igualadins,... Llegir més una ciutadana més, que només es representa a ella mateixa. Per tant, agrairia, no manipuleu a les lectores.

M

Marià

Igualada

23 de maig 2022.11:40h

Respondre

“Tenim el millor equip per governar Igualada, experiència de govern”
La teva experiència de govern va ser molt negativa per no dir desastrosa
“El meu rival és l’atur”
Durant el... Llegir més temps que vas estar al govern no vau fer gaire cosa al respecte
“ens obliga a treballar per un transport públic”
Fa molts anys que vosaltres i els vostres socis (els que han canviat de nom tantes vegades com eleccions des de el 3%) esteu governant a Catalunya fa molts anys i el transport públic es una merd... i molt car, be caríssim si ho comprarem amb altres comunitats. Conclusió no fareu res com sempre, bla, bla bla.
“ més oferta laboral”
De les empreses que van marxar ?
“som la ciutat mitjana amb els impostos més cars de Catalunya”
Que ens estàs prenen el pel ?, som la comunitat autònoma amb més impostos autonòmics i els més cars i a sobre ens trèiem de ma manega el nou CO2 que ens obligueu a pagar i ens prohibiu circular per certes zones i no parlem del impost de successions, “un robo a mano armada”, quin morro.
“aquesta experiència de govern la podré posar al servei d’Igualada”
Com es diu en castellà “Dios mío, Dios mío déjame como estoy”
“El Departament de Salut té el pressupost més gran de tota la Generalitat de Catalunya”
I més inútil, no s’ha accepten visites, les consultes per telf. si tens la sort de que algú et contesti, un desastre de servei als centres “CAP”
No es la meva opinió solament, son molts familiars i amics que s’han trobat molt mal atesos.
“si fas més carrer i escoltes a la gent a casa seva, a la seva entitat, al seu hospital, on calgui, és sempre propera”
No facis conya
“Igualada està molt ben situada, però només tenim l’opció del cotxe privat mentre ens omplim la boca de la lluita contra el canvi climàtic”
Aquest “tanto” apunta-li al teu govern de la generalitat que te els diners, la potestat i la obligació del transport públic, ni no que fa el conseller mirar el WhatsApp.
“no hi ha hagut la re industrialització”
Poder en tindrem quant tornin les empreses que van marxar, pro et vull recordar una frase del Sr. Oriol Junqueras “les empreses inversores estan a Perpinyà esperant per entrar a Catalunya a instal·lar-se”
Segurament que venen a peu per falta de transport públic i per això no han arribat encara
Resumin
No has concretat quina serà la reducció fiscal.
No has dit com milloraràs el transport públic i quin preu tindrà, et recordo que el trajecte Igualada – Barcelona a altres llocs del estat te un cost del 60 i 70 % menys
No has dit quines industries podran instal·lar-se a Igualada, per cert et recordo la gran oferta de terrenys disponibles als polígons.

N

Nati

Igualada

23 de maig 2022.10:33h

Respondre

De carrec a carrec i tiro perquè em toca..., els igualadins mereixem més respecte i no sucumbir a algu que nomes acumula carrecs i carrecs,..

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic