TORNAR

Alba Vergés: "Gràcies, Marc Castells, per la feina feta, però després de 12 anys toca un canvi. Igualada necessita habitatge assequible, feina de qualitat, impostos justos, transport públic digne i una transformació urbanística"

politica
Dilluns, 23 gener 2023. 18:35. Redacció AnoiaDiari.
"Després de 12 anys de govern de Marc Castells, Igualada necessita afrontar els reptes de present i futur. No ens podem permetre quatre anys més immersos en aquest estat de letargia, autocomplaença i cofoisme. Tenim experiència de govern i un equip preparat per transformar la ciutat, ara és l'hora del canvi. Aniré personalment a buscar empreses perquè s'instal·lin i creïn ocupació a Igualada."

 

Serà la candidata a l'alcaldia d'Igualada a les pròximes eleccions municipals del 28 de maig i vol ser la primera alcaldessa de la història de la ciutat. Com encara els mesos entrants?

Amb molta il·lusió per treballar com a alcaldessa per la ciutat que estimo. Volem liderar el canvi i la transformació que necessita Igualada i els mesos vinents els dedicarem a explicar quin és el nostre projecte per la ciutat com volem encarar els reptes de present i de futur que tenim per millorar la vida de la gent. Plantejarem propostes molt treballades, un projecte sòlid i un equip amb experiència de govern per fer-ho realitat.

L'Enric Conill serà el seu número 2, fent tàndem amb vostè. Com és la seva relació amb ell?

Doncs francament molt bona. El que fem amb l'Enric és plantejar a la ciutadania un tàndem, que combina l'experiència de govern, la visió de la ciutat i la capacitat dels dos, que és complementària i que no només suma, sinó que multiplica. Aquesta ciutat necessita fer un pas endavant perquè ens hi juguem el futur. No ens podem permetre quatre anys més immersos en aquest estat de letargia, autocomplaença i cofoisme. Hem d'afrontar ja les transformacions que necessita Igualada per poder avançar i no perdre més trens: Igualada necessita urgentment feina de qualitat, habitatge assequible, impostos justos, transport públic digne i un nou pla urbanístic que transformi la ciutat.

És molt present a la vida associativa i cultural d'Igualada. Com s'ho fa?

Doncs perquè m'il·lusiona, em fa feliç el repte que he assumit. Vull ser a peu de carrer, a prop de la gent. Sempre intento anar allà on em conviden: a visitar empreses i negocis, a assistir a les activitats que s'organitzen i també a gaudir de la ciutat. Conèixer bé la ciutat vol dir escoltar-la, ser allà on passen coses i atendre els seus reptes i anhels.

Vostè ha tingut responsabilitats important com a diputada, consellera i presidenta en funcions del Parlament. Per què fa el pas per ser alcaldessa d'Igualada amb un partit que actualment està a l'oposició? Segur que tenia opcions més còmodes.

Vull posar l'experiència que he adquirit a Govern i al Parlament al servei de la ciutat que estimo i ser la primera alcaldessa d'Igualada. I ho faig molt il·lusionada, aquest repte m'esperona i alhora implica una gran responsabilitat. Al llarg de la meva vida he hagut d'assumir responsabilitats importants i això m'ha donat una experiència de govern que vull portar a la ciutat. Tinc clar que cal una transformació d'Igualada, per poder avançar i no quedar-nos encallats en el qui dia passa any empeny. Impostos, habitatge, transport, feina i urbanisme són reptes urgents que hem d'afrontar ja i que no s'ha fet en els darrers 12 anys.

Ser alcaldessa d'Igualada l'il·lusiona més que ser al Parlament de Catalunya?

La meva prioritat és i serà Igualada, sempre. Si sóc alcaldessa deixaré el Parlament de Catalunya i qualsevol altra responsabilitat, no en tingui cap dubte. Dedicaré tots els meus esforços als veïns i veïnes d'Igualada.

Normalment, els polítics fan el pas contrari: primer són regidors o alcaldes i després passen a formar part del Parlament o del Govern. Vostè fa el camí invers. Què n'opina?

Potser perquè res del que he fet ho he plantejat mai com a passos personals en política. Potser per això no és convencional el que he assumit els últims anys. Ser alcaldessa d'Igualada és l'orgull més gran que puc tenir com a igualadina i és el que més m'il·lusiona i em motiva. És un privilegi optar com a alcaldable i li asseguro que em dedicaré exclusivament a l'alcaldia d'Igualada i als igualadins i igualadines. Tinc dos fills petits, de 4 i 10 anys, i vull que el jovent visqui i creixi a una ciutat amb més oportunitats i amb futur. El jovent no veu perspectives bones a la ciutat i això ho volem canviar. Això em mou a fer el pas.

Quina valoració fa dels 12 anys de govern de Marc Castells?

Durant els primers anys del seu mandat crec que va ser un actor important per recuperar l'autoestima a la ciutat i per dinamitzar-la. Ha tingut bones iniciatives en alguns àmbits i ha fet molt bé la propaganda política del que la ciutat fa. Alhora, ja fa 12 anys que és alcalde i no crec que hagi afrontat els grans reptes des del seu lideratge, de fet no afrontant els reptes que tenia Igualada els ha empitjorat: habitatge, impostos, transport públic, feina i planificació urbanística. Hem viscut de l'autocomplaença en una letargia que ja ha durat massa anys. I ara toca un canvi que liderem amb humilitat i responsabilitat.

Una de les propostes de la campanya que colidera amb Enric Conill són els sopars amb igualadins i igualadines que els vulguin conèixer de prop. Aniria a sopar amb Marc Castells? Què li diria?

Sí, i tant. I a fer una copa i tot! Li diria que gràcies, alcalde Marc Castells per la feina feta, però després de 12 anys toca un canvi. Igualada necessita transformacions vitals que no s'han fet perquè el projecte de Marc Castells està esgotat. Ara cal treballar per generar feina de qualitat, habitatge assequible, impostos justos i un transport públic digne. Aquests són els reptes d'Igualada, però el més greu de tot plegat és que ja ho eren fa 12 anys. I lluny de treballar per solucionar-los, han empitjorat.

Quins són els principals reptes d'Igualada?

Com li deia, Igualada necessita feina de qualitat, habitatge assequible, impostos justos, transport públic digne i una transformació urbanística que modernitzi la ciutat o espais com el Rec, abandonats pel govern d'Igualada des de fa 12 anys. Com pot ser que l'alcalde de la capital de l'Anoia faci 12 anys és alcalde sense reivindicar, ni tan sols insinuar que pretén aconseguir un tren ràpid que ens connecti amb Barcelona? És inacceptable. També hi ha altres aspectes bàsics com el reciclatge, Igualada és una de les ciutats mitjanes amb l'índex de reciclatge més baix. La neteja també és un tema important, tenim parts de la ciutat molt deixades. O l'atenció a la gent gran, que és bàsica. Hem d'ajudar al jovent a tenir oportunitats, calen més recursos per combatre la pobresa energètica o una aposta cultural seriosa, compromesa i compartida amb el teixit associatiu de la ciutat. I és imprescindible generar feina, atraure empreses perquè creïn ocupació de qualitat i ja li dic que aniré personalment a buscar empreses perquè s'instal·lin i creïn ocupació a Igualada. Aquests són els principals reptes de present i de futur que Marc Castells ni ha afrontat ni afrontarà, com ja ha demostrat.

ERC Igualada sempre ha criticat "que Igualada sigui la ciutat mitjana amb els impostos més cars de Catalunya". Què proposen?

Nosaltres posem sobre la taula que, comparativament amb la resta de ciutats, Igualada és la ciutat mitjana amb els impostos més cars de Catalunya. I molt més cars. Això són dades, no és que nosaltres ens ho inventem. El que també diem és que, amb uns impostos per sobre de la mitjana, hauríem de tenir uns serveis superiors i el que veiem és que l'Ajuntament presta, en el millor dels casos, els serveis de manera similar a les altres ciutats. Per tant, aquí hi ha una despesa corrent que l'Ajuntament d'Igualada té més alta i aquesta despesa es transforma en propaganda, en màrqueting i inauguracions desproporcionades. Nosaltres creiem que s'hauria d'aprimar tot això perquè aquests impostos tan alts tinguin marge d'ajustament i ens anem equiparant a les altres ciutats mitjanes.

Vostès remarquen que, "segons el pla local de joventut de l'ajuntament d'Igualada, el 45% dels joves de la ciutat afirmen que marxaran de la ciutat". Com intentarà evitar-ho?

Cal crear més oportunitats en tots els àmbits que els permetin emancipar-se i fer realitat el seu projecte de vida a casa nostra. Des de facilitats per accedir a l'habitatge, generar oportunitats de trobar una feina que no sigui temporal o precària, o d'establir el seu propi projecte d'emprenedoria. Cal afavorir el retorn dels joves que desitgen arrelar-se a casa, i saber atraure i retenir el talent. Treballar per una bona connexió per transport públic amb la resta de ciutats mitjanes del territori, no només Barcelona. I tot plegat, en un entorn natural cuidat i agradable, que ofereixi qualitat de vida.

L'actual POUM d'Igualada és del 1986, el renovaran?

La nostra proposta és clara. S'ha de renovar el POUM i aquí dins hi ha d'haver una atenció específica per a l'àmbit del Rec. I això que dic ho deia el mateix Marc Castells fa vuit anys i fa dotze anys, després del fracàs del POUM del govern socialista anterior. Va dir que el primer que faria és tornar a iniciar els treballs, perquè és una eina imprescindible per a la ciutat. És evident que no s'ha fet perquè no hi ha hagut voluntat política.

Des de la seva formació assenyalen que cal transport públic digne per Igualada. Què tenen pensat fer?

Tenim un problema amb la comunicació cap a la resta del país. Si volem ser tractors d'oportunitats i captadors i generadors d'oportunitats, la gent també ha de poder venir en transport públic a Igualada. També posem sobre la taula les millores que necessita el carrilet i necessitem una aposta ferma per l'eix ferroviari transversal. I és evident que durant els 12 anys del govern de Marc Castells en això no s'ha avançat ni un mil·límetre. Ha renunciat totalment a treballar per un transport públic digne o per plantejar el tren ràpid a Barcelona. Això és conformar-se en una línia que acaba a Igualada. I no ho entenem.

El Govern de Catalunya està en mans d'ERC i vostè coneix a tots els consellers i conselleres de la Generalitat i el President. Això serà un avantatge per Igualada?

Tenir bona relació amb el govern del país, tenir una xarxa de relacions públiques potent i tenir una actitud de suma sens dubte ajudarà a Igualada. Però precisament ara amb el govern actual d'Igualada estem anant en la direcció contrària. En el món d'avui en dia l'estratègia de Marc Castells d'anar per lliure no serveix per res. La ciutat, com el seu alcalde, corre el risc de quedar completament aïllada. Castells s'ha barallat amb tots els altres partits polítics, fins i tot amb el seu propi. Com vol sumar sinergies així? Com aconseguirà inversions, atraure projectes punters ell sol? La prova d'això és que no ho ha assolit i que no té cap aliança política. Només hi ha una via: a través de les bones relacions, creant confiances i generant amistats en favor d'Igualada. I jo ho he fet, ho estic fent i ho faré.

 


7 Comentaris

J

José

27 de gener 2023.10:50h

Respondre

Es el momento, vamos Alba!

X

Xavi

Igualada

24 de gener 2023.21:23h

Respondre

Portem +30 anys amb un transport que fa pena. Es pot millorar la connexió a Barcelona si només pensem com Igualadins? El tren té una estació a Igualada, la resta, fora...

Cal promoure... Llegir més teletreball (a les professions que ho permetin). Cal reduïr cost administratiu / funcionaris. Cal millorar escoles / universitats. Calen moltes coses que ni s’esmenten aqui.

Volem independencia per Igualada? Jo no. Jo vull formar part del mapa.

El dia que algun polític no es compari amb algun altre... el món anirà milor.

J

Josep

24 de gener 2023.14:28h

Respondre

Arribat el cas, 12 anys més el Castells abans que tu posis les grapes a Igualada.
Per cert, no sóc pas de la corda del Castells. pero crec en la regla de lo menos malo.... Tu serias lo pitxor que... Llegir més li podría pasar a Igualada

N

Nati

Igualada

24 de gener 2023.11:05h

Respondre

Que estrany que cap periodista firmi l’entrevista..,., els diaris us veneu.,. entrevista pagada i feta per erc

N

Natàlia de Vera

Igualada

26 de gener 2023.15:42h

També és estrany VÍCTOR que totes les teves respostes les signis amb noms falsos enlloc del teu de veritat...

A

Antoni

Igualada

27 de gener 2023.17:17h

Si cap periodista no signa és perquè posar un titular tant llarg contradiu el que t’expliquen a primer de periodisme

V

Ventura S

Igualada

23 de gener 2023.20:24h

Respondre

No les tenia totes, però mica en mica veig clar que serà l’única candidata capaç de fer un gir en aquesta ciutat. te la meva confiança, senyora Vergés

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic