TORNAR

Alba Vergés: “Som l’únic canvi possible i som el canvi útil per fer una Igualada molt millor”

Entrevista a la candidata d’Esquerra a l’alcaldia d’Igualada

politica
Dimecres, 24 maig 2023. 03:00. Toni Cortès Minguet.

Quina valoració fa de l’acció de govern en el darrer mandat 2019-2023?

Volem donar les gràcies per aquests dotze anys de govern, però ara Igualada necessita un canvi. Malauradament, no s’han afrontat reptes importantíssims, vitals per Igualada i això ara ho estem pagant molt car. Per exemple, fa dotze anys l’habitatge ja era un problema evident i durant tot aquest temps el govern municipal ha negat el problema i no ha fet absolutament res per solucionar-ho. I quin és el resultat? Que durant dotze anys de govern de Marc Castells no s’ha generat ni un sol pis de lloguer social. Ni un, zero.

A més a més, el govern ha apujat els impostos als igualadins i igualadines de manera salvatge, fent que Igualada sigui la ciutat mitjana amb els impostos més cars de Catalunya i la 10a ciutat de l’estat espanyol. I alhora, Igualada és la ciutat que menys ha reduït el deute de Catalunya, de fet en els darrers anys l’ha augmentat molt. Això vol dir que no s’ha fet una gestió eficient dels impostos dels igualadins.

Tampoc s’ha fet allò que se’ns va prometre: portar empreses industrials. Ni una n’ha vingut.

En l’àmbit del transport públic no s’ha avançat ni un mil·límetre.

Ha sigut un govern autocomplaent que s’ha dedicat al màrqueting i al confeti sense transformar la ciutat i que ens deixarà un llegat molt preocupant: segons el mateix pla de joventut elaborat per l’ajuntament, el 45% dels joves vol marxar d’Igualada perquè no troben feina ni habitatge.

Després de dotze anys de govern liderat per Marc Castells a Igualada, és necessari un canvi? Quin paper pot fer ERC en aquest canvi?

Igualada necessita un canvi i estem segurs que la majoria dels veïns i veïnes d’Igualada saben que aquest canvi és imprescindible per poder afrontar els reptes de present i futur amb garanties. Nosaltres som el canvi útil i posem la nostra experiència al servei de la ciutat.

Hem fet una aliança territorial amb els alcaldes de Lleida, Cervera, Tàrrega, Manresa i amb els alcaldables de Mollerussa i Martorell per crear una gran aliança territorial per aconseguir el tren ràpid a Barcelona, per ser-hi en 50 minuts.

M’he reunit amb els directors generals de moltes grans empreses catalanes per captar inversions a Igualada, com Mediapro, Vueling, Coca-Cola, Estrella Damm, Hotels Catalonia, Noel, Freudenberg...

Nosaltres hem fet tot això des de l’oposició i, en canvi, el govern municipal ha estat incapaç de fer-ho durant 12 anys. S’han de teixir aliances, no quedar-nos cada vegada més aïllats.

Som l’únic canvi possible i tenim la capacitat, l’experiència, les aliances i molta il·lusió per fer una Igualada molt millor, una ciutat capdavantera de Catalunya.

En cas de poder sumar forces per establir un govern, amb qui se sentiria més còmode? Amb qui no pactaria?

El que per nosaltres és realment important és el què. Pactarem amb aquelles forces que vulguin treballar amb nosaltres per generar habitatge des del primer dia, per oferir oportunitats al jovent de la ciutat, per captar inversions i generar ocupació de qualitat, planificar la ciutat urbanísticament, ajudar a aquelles famílies que ho necessiten, per deixar-nos la pell per aconseguir un tren ràpid a Barcelona...

Som l’única candidatura que tenim capacitat per pactar amb diverses forces polítiques, som l’únic canvi possible i el canvi útil. I òbviament no pactarem mai amb cap força política que sigui feixista.

Quins són els principals reptes d’Igualada per als pròxims anys?

Molts d’ells són els mateixos que fa dotze anys i això és molt greu. Tots els ciutadans i ciutadanes estaran d’acord que l’accés a l’habitatge, el transport públic cap a Barcelona, la feina, la neteja i el reciclatge, les oportunitats pel jovent, la planificació urbanística o els impostos són reptes actuals i vigents d’Igualada, però que també ho eren fa dotze anys.

El barri del Rec és l’exemple paradigmàtic de tot això: el govern municipal no hi ha fet absolutament res, l’ha abandonat i ha incomplert totes les promeses que ha fet.

Hem tingut un govern encantat d’haver-se conegut que no ha fet allò que tocava fer: transformar Igualada, modernitzar-la i preparar-la pels reptes de present i futur. Nosaltres ho farem perquè tenim experiència de govern, perquè tenim un equip preparat, perquè tenim aliances amb molta gent i perquè estem il·lusionats.

Segons això, triï cinc punts prioritaris d’acció per al seu partit per als anys vinents i quines actuacions preveu fer en cada àmbit si governen. Quins són, en definitiva, els principals compromisos de la seva formació en aquestes eleccions?

Primer de tot rehabilitarem 150 pisos i els posarem a lloguer social. Igualada té més de 2000 pisos buits, la majoria concentrats al centre. Això el que provoca és un despoblament del centre, li pren vida, i també activitat als comerços. El govern ha fet 0 pisos de lloguer social i nosaltres en farem 150 en quatre anys.

També continuarem treballant la gran aliança territorial pel tren ràpid a Barcelona i ja comptem amb els alcaldes de Lleida, Tàrrega, Cervera, Manresa i els alcaldables de Martorell i Mollerussa. Ajudarem als joves igualadins amb fins a 3000 € per emancipar-se.

Farem el POUM, la planificació urbanística de la ciutat generant una ciutat amb molts més espais verds, amb més zones d’oci, esbarjo i familiars, amb un carril bici de punta a punta d’Igualada i reforçant el transport públic. I, òbviament, transformant el barri del Rec per captar empreses tecnològiques, obrir a usos comercials i equipaments, fer-hi habitatge i mantenint la indústria que hi ha. És un espai d’oportunitats que s’ha desaprofitat incomprensiblement.

També farem camins segurs a les escoles, no pot ser que els infants d’Igualada se sentin desprotegits quan van a l’escola, i generarem entorns segurs. Volem més policia de proximitat, de barri.

I també hem de cuidar el medi ambient reciclant més i millor: Igualada és una de les pitjors ciutats en reciclatge, està a la posició 735, i això és insostenible.

La pèssima gestió del reciclatge que ha fet el govern municipal ens ha costat als igualadins 4 milions d’euros en sancions, una barbaritat.

I, òbviament, racionalitzarem els impostos. Imagini’s, si Igualada no hagués hagut de pagar 4 milions d’euros per no reciclar, ara podríem tenir una reducció del 25% dels impostos. S’ha de governar bé i no només de cara a la galeria.

Com serà Igualada d’aquí a 10 anys, el 2033? Com se la imagina?

Una Igualada més verda, amb més vida. Amb joves treballant i podent-se emancipar. Amb feina qualificada i de qualitat, amb empreses industrials i punteres. Amb un barri del Rec viu, amb habitatge, indústria i serveis.

M’imagino una Igualada capdavantera de Catalunya, amb una mobilitat més pacificada, més humana. Amb vida a cada barri, comerços i famílies gaudint dels espais que haurem creat per a elles, on les zones i els espais verds no siguin una anècdota sinó una realitat a cada barri, amb parcs i activitats esportives a l’aire lliure.

 

Un petit qüestionari...

Defineixi amb una paraula aquests candidats:

Joan Agramunt: Passat

Marc Castells: Esgotat

Jordi Cuadras: Expectativa

Carmen Manchón:  Absent

Rafa Moya: Incògnita

Pau Ortínez: Company

 

Com s’autodefineix, políticament, també amb una sola paraula:

Alba Vergés: Compromesa

 

Defineixi, amb una paraula, la ciutat

Igualada: Potencialitat

 

Triï un racó d’Igualada, el seu preferit

El barri del Rec


6 Comentaris

F

Francesc

Igualada

24 de maig 2023.23:10h

Respondre

osti tu si el canvi ha de venir dels q volen construir els Viu Bé 3 i al seu programa no saben si el posen al barri de Set Camins o al Barri de Montserrat i si té Centre de dia o no... si ja al... Llegir més programa barregen barris i son incapaços ells mateixos de veure que han patinat...

al final son el q semblen, uns vividors que sino estan de regidors o a dit a una menjadora no serveixen ni per escriure un programa electoral sense fer-se un embolic ells mateixos.

Així de seriós es deuen prendre el programa i les propostes que ni pes revisen i ni les quadren...

A

Albert

Igualada

24 de maig 2023.22:40h

Respondre

El dia que necessitem que algú torni a tancar-nos com a apestats ja t’avisarem

A

Albert

24 de maig 2023.13:54h

Respondre

Igualada necessita un canvi, tota la raó. Endavant, té el meu vot

P

Pitus

24 de maig 2023.09:25h

Respondre

Fum

M

Marià

Igualada

24 de maig 2023.08:13h

Respondre

Ningú ha de pactar amb ningú, eleccions a dues voltes ja, jo trio a qui dono el meu vot, no el partit de torn

M

Marià

Igualada

24 de maig 2023.08:09h

Respondre

Vamos ver que parte de no, no has entendido
Estas criticando al ayuntamiento lo tu y tu partido hace años que estáis haciendo en Cataluña con los catalanes
Nos tomas por tontos, los únicos que... Llegir més te votarán son esa gente que no analizan el trabajo realizado, los servicios, la sanidad, el despilfarro del dinero, los sueldos vitalicios, la transparencia, etc.
Que te voten los de tu casa, porque Madrid no me roba, me roba Barcelona

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic